Przepis na syrop z cebuli z czosnkiem
Do przygotowania syropu z cebuli potrzebujemy:
- 1 dużą cebulę
- 2 - 3 łyżki miodu pszczelego lub cukru
- kilka ząbków czosnku
Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Polewamy miodem lub zasypujemy cukrem. Odstawiamy pod przykryciem (np. w małym słoiczku) na kilka godzin. Już po 2 - 3 godzinach otrzymujemy gotowy syrop. Najwięcej cennych składników ma świeży syrop, dlatego w okresie choroby, kiedy go potrzebujemy, warto przygotowywać go codziennie.
W czym pomoże syrop z cebuli z czosnkiem?
KASZEL I BÓL GARDŁA
Cebula zapobiega powstawaniu śluzu w drogach oddechowych, stąd łagodzi ból gardła i zmniejsza kaszel. Dzięki zawartości siarki, syrop wykazuje działanie bakteriobójcze. Z kolei duża ilość żelaza, chromu, magnezu, witaminy C i jodu daje właściwości przeciwinfekcyjne.
ODPORNOŚĆ
Tak duża dawka witaminy C w syropie z cebuli świetnie podnosi odporność, a więc nawet jeśli nie jesteś przeziębiony, to warto profilaktycznie sięgać po ten "eliksir zdrowia". Witamina C pobudza wzrost i sprawność komórek układu odpornościowego. Dzięki tej witaminie, w organizmie wzrasta również produkcja interferonu, związku który działa antywirusowo.
GORĄCZKA
Ostry smak cebuli pobudza krążenie, co sprzyja poceniu się. A nie od dziś wiadomo, że wygrzanie pod kołdrą skraca czas choroby, dzięki skutecznemu pozbyciu się toksyn z organizmu. Jest to bardzo pomocne przy przeziębieniu.
Dawniej syrop z cebuli był podstawą leczenia przeziębień i wzmacniania odporności. Obecnie mało kto pamięta o tej możliwości.
OdpowiedzUsuńSyrop z cebuli działa świetnie, a co najważniejsze dzieci też chętnie go piją podczas przeziębienia :)
OdpowiedzUsuń