Przejdź do głównej zawartości

Czy warto pić bubble tea?

Bubble tea to stosunkowo nowy rodzaj herbaty stworzony na Tajwanie w latach 80 - tych XX wieku. Napój ten to odświeżająca  smakowa herbata owocowa lub mleczna, które może być podawana na zimno oraz na gorąco. Jaka jest wartość odżywcza bubble tea? Czy warto ją pić?



Składnikiem, który odróżnia bubble tea od zwykłej herbaty są kulki tapioki, zasysane przez grubą rurkę podczas picia herbaty. Kuleczki tapioki opadają na dno herbaty, wyglądają jak małe perełki - wstrząśnięte, tworzą na powierzchni herbaty bubble pęcherzyki powietrza. Bubble tea jest coraz bardziej popularna na całym świecie (od niedawna również w Polsce) ze względu na wrażenia smakowe, herbata sprzyja spotkaniom ze znajomymi, jej smakiem można się delektować. Jednak bardzo ważne, aby wybierając żywność, nie kierować się jedynie smakiem danego napoju czy potrawy, ale sprawdzić również wartość odżywczą.

RODZAJE BUBBLE TEA

Istnieje wiele odmian herbaty bubble. Najpopularniejsze rodzaje są na baize herbaty zielonej lub czerwonej z mlekiem. Popularność picia bubble tea stale rośnie, stąd również pomysłów na jej podanie jest coraz więcej.  Herbaty są mieszane z lodem, świeżymi owocami lub zawierają aromaty owoców, takich jak zielone jabłko, liczi, marakuja, mango, banan, kokos czy winogrona. Herbaty można również pić w wersjach nieowocowych, np. o smaku czekolady, kawy, sezamu, imbiru, migdałów, róży czy lawendy.

Herbaty najczęściej słodzone są cukrem lub miodem. Jednak coraz częściej spotyka się możliwość dosłodzenia zdrowszym dodatkiem - wodą kokosową oraz aloesem.

TAPIOKA

W bubble tea na dnie znajdziemy kuleczki (perełki) tapioki. Tapioka to mączka skrobiowa otrzymywana z bulw manioku. Maniok w wielu krajach spożywany jest jako odpowiednik naszych ziemniaków. Z kolei tapiokę stosuje się jako zagęstnik lekkostrawnych potraw czy deserów.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA BUBBLE TEA

Mleczne bubble tea zawierają wapń oraz witaminę D, ale niestety wartość ta jest często nieodłączna z nadmiarem kalorii oraz cukru. Z kolei herbaty owocowe mieszane są zazwyczaj z syropami smakowymi, o dużej zawartości cukru. Prawdziwe soki owocowe zawierają również sporo kalorii, ale są bogate w witaminy i składniki mineralne.

Średnia bubble tea z mlekiem i perełkami tapioki to dawka 340 kalorii. Stanowi to aż 17% dziennego zapotrzebowania energetycznego (porównanie do diety 2000 kcal). Spożywanie 17% dziennej porcji kalorii w jednym napoju nie jest idealnym dietetycznym rozwiązaniem, ale osoby które zwracają uwagę na kaloryczność nie powinny mieć problemów z wagą, pijąc bubble tea od czasu do czasu. Jeśli planujesz swoją dietę, to bubble tea może stanowić oddzielny "posiłek".

Uwaga! Są odmiany bubble tea, które mają prawie 700 kalorii, np. z mlekiem i lawendą, z mlekiem i czekoladą, z mlekiem i miodem.Stosunkowo mało kaloryczne są owocowe bez mleka, np. truskawkowa bubble tea to około 120 kcal.

Ze względu na kuleczki tapioki, herbata jest źródłem skrobi. Niestnety skrobia spożywana w nadmiernych ilościach może powodować zwiększenie masy ciała. Jeśli dbasz o swoją sylwetkę, unikaj jedzenia tapioki, a napój staraj się wypić w miarę szybko, ponieważ perełki tapioki mogą się przekształcać w łatwo przyswajalną skrobię w bubble tea już po 5 minutach. Ponadto, mała garstka perełek tapioki to aż 100 kalorii! Cukier również nie polepsza wartości odżywczej herbaty bubble. 1 łyżeczka cukru lub syropu smakowego to średnio 20 dodatkowych kalorii.

Zatem, ze względu na kaloryczność bubble tea, należy wybierać herbaty z jak najmniejszą porcją dodanego cukru i w mniejszych szklankach. Herbaty bubble bez mleka mają mniej kalorii, lepiej unikać smaków typu czekolada czy karmel, są tylko źródłem pustych kalorii.

Mleko, herbata i świeże owoce używane do sporządzenia bubble tea mają korzystne działanie na nasze zdrowie, ale nadmierna kaloryczność napoju i duża zawartość cukru (nawet 54g w jednej szklance) może zrujnować naszą dietę. Według American Heart Association, norma na cukier to 25g dla kobiet i średnio 37,5g dla mężczyzn. Zatem jedna herbata powoduje już przekroczenie tej normy. Nadmierna ilość cukru w diecie sprzyja próchnicy, nadmiernej masie ciała oraz ryzyku wystąpienia cukrzycy.

Podsumowując, w zdrowej zbilansowanej diecie może być miejsce na bubble tea, ale nie codziennie. Wybieraj owocowe herbaty najlepiej z dodatkiem świeżych owoców.

Komentarze

  1. Uwielbiam bubble tea. Kiedyś trafiłam w galerii na takie stoisko, gdzie przygotowywano takie smakołyki i w sumie wiele innych też. Ale zdecydowałam się właśnie na taką herbatkę. Tak mi zasmakowała, że zaczęłam szukać przepisu, aby móc ją przygotować w domu. Okazało się to nie być zbyt trudne. Jedynie musiałam trochę czekać na przesyłkę z tapioką.
    Swoją herbatę przygotowuję najczęściej na bazie czarnej lub zielonej herbaty - rzadziej na mleku. Dodaję do nieź przeróżnych sezonowych owoców i dopieram odpowiednie skoi które komponują się z owocami.
    Często przygotowuję bubble tea na jakieś rodzinne imprezy. W naszej rodzinie stała się ona już hitem! A ja poszukuję coraz to nowych inspiracji do moich mikstur.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Cherimoya w

Słodzone napoje sprzyjają powstawaniu kamieni nerkowych

Napoje gazowane zawierające cukier zwiększają ryzyko kamicy nerkowej - zawiadamia "Clinical Journal of the American Society of Nephrology".  Amerykańscy naukowcy z Brigham and Women's Hospital przeanalizowali dane dotyczące stylu życia i historii medycznej prawie 200 tys. osób i stwierdzili, że częste picie słodzonych napojów gazowanych istotnie zwiększa prawdopodobieństwo powstawania kamieni nerkowych. Na przykład u badanych, którzy spożywali co najmniej jedną colę dziennie, ryzyko kamicy było o 23 proc. wyższe niż u osób, które nie sięgały po tego typu produkty częściej niż raz w tygodniu. Zazwyczaj w celu uniknięcia tego typu problemów zdrowotnych zaleca się pacjentom picie dużych ilości płynów, jednak powyższe badanie pokazuje, że w tym wypadku ważny jest rodzaj spożywanego napoju. "Wyniki naszego badania sugerują, że związek między przyjmowaniem płynów a kamieniami nerkowymi zależy od rodzaju konsumowanego napoju. Odkryliśmy, że częsta konsump

10 sposobów na zmniejszenie kaloryczności diety

Nadwaga i otyłość stanowią w Polsce jeden z głównych problemów zdrowotnych.  Otyłość jest uważana za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną.  Jest to schorzenie odznaczające się patologicznie zwiększonym udziałem tkanki tłuszczowej i należy ją traktować jako chorobę.  Z ostatnio publikowanych badań o spożyciu żywności wśród Polaków (badanie przeprowadzone przez NIZP PZH-PIB w 2019r. we współpracy z EFSA) wynika, że nadmierną masę ciała ma prawie 69% mężczyzn i 48% kobiet ( w tym nadwagę ma 52% mężczyzn i 32% kobiet, zaś otyłych jest ok. 16% i mężczyzn i kobiet). Stąd wciąż aktualne pytanie w jaki sposób można skutecznie zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości wśród Polaków? Sposobów jest bardzo wiele, natomiast podstawowym i przynoszącym efekt, kiedy mamy już problem z nadmierną wagą jest zmiana diety - czyli lepsze wybory żywieniowe i zmniejszenie spożywanych porcji. Jak zmniejszyć kaloryczność diety? 1. Wybieraj sosy i zupy na bazie pomidorów zamiast tłustych sosów  śmietanowy