sobota, 3 stycznia 2015

Przepis na syrop z cebuli z czosnkiem

Przepis na syrop z cebuli z czosnkiem


Do przygotowania syropu z cebuli potrzebujemy:

- 1 dużą cebulę
- 2 - 3 łyżki miodu pszczelego lub cukru
- kilka ząbków czosnku

Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Polewamy miodem lub zasypujemy cukrem. Odstawiamy pod przykryciem (np. w małym słoiczku) na kilka godzin. Już po 2 - 3 godzinach otrzymujemy gotowy syrop. Najwięcej cennych składników ma świeży syrop, dlatego w okresie choroby, kiedy go potrzebujemy, warto przygotowywać go codziennie.

W czym pomoże syrop z cebuli z czosnkiem?

KASZEL I BÓL GARDŁA

Cebula zapobiega powstawaniu śluzu w drogach oddechowych, stąd łagodzi ból gardła i zmniejsza kaszel. Dzięki zawartości siarki, syrop wykazuje działanie bakteriobójcze. Z kolei duża ilość żelaza, chromu, magnezu, witaminy C i jodu daje właściwości przeciwinfekcyjne.

ODPORNOŚĆ

Tak duża dawka witaminy C w syropie z cebuli świetnie podnosi odporność, a więc nawet jeśli nie jesteś przeziębiony, to warto profilaktycznie sięgać po ten "eliksir zdrowia". Witamina C pobudza wzrost i sprawność komórek układu odpornościowego. Dzięki tej witaminie, w organizmie wzrasta również produkcja interferonu, związku który działa antywirusowo.

GORĄCZKA 

Ostry smak cebuli pobudza krążenie, co sprzyja poceniu się. A nie od dziś wiadomo, że wygrzanie pod kołdrą skraca czas choroby, dzięki skutecznemu pozbyciu się toksyn z organizmu. Jest to bardzo pomocne przy przeziębieniu.

1 komentarz:

  1. Dawniej syrop z cebuli był podstawą leczenia przeziębień i wzmacniania odporności. Obecnie mało kto pamięta o tej możliwości.

    OdpowiedzUsuń