Daktyle spełniają nie tylko funkcję naturalnych słodyczy, ale są zdrową, wegetariańską przekąską. Zawarte w nich składniki odżywcze oraz błonnik przynoszą również korzyści dla naszych jelit.
Owoce te pochodzą z Bliskiego Wschodu. Palmy daktylowe nazywane są często "drzewami życia". Wynika to z ich zastosowania - nie tylko jako żywność, ale również jako materiał budowlany. Przez 1/3 roku musi świecić intensywnie słońce, aby palma daktylowa wydała owoce. Największym producentem daktyli na świecie jest Egipt.
Istnieje ponad 200 odmian daktyli, ale wszystkie łączy jedno - mają słodki, karmelowy smak i ciągnącą się konsystencję.
Daktyle Medjool są większe imają kremowy posmak. Możemy je kupić tylko w formie świeżej, a nie suszonej. Daktyle te są pyszne jako samodzielna przekąska, ale świetnie się również nadają jako spoiwo dla orzechów i nasion, z których można przyrządzić pyszne domowe kulki mocy czy też batony energetyczne.
Odmiany daktyli z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej charakteryzują się bardzo słodkim nadzieniem. Używa ich się najczęściej do puddingów, ciast, ciasteczek i pieczywa, ale pasują również do wytrawnych dań, takich jak zapiekanki w stylu marokańskim, kuskus czy sałatki.
Namoczone daktyle świetnie nadają się do koktajli. Pysznie smakują w towarzystwie serów pleśniowych czy też masła orzechowego.
Suszone daktyle można przechowywać w domowej spiżarce, mają długi okres przydatności do spożycia. Natomiast daktyle Medjool najlepiej przechowywać w lodówce lub zamrażarce, aby można je było przechowywać przez dłuższy czas.
Indeks glikemiczny zależy od odmiany, ale średnio wynosi 54. Średnia porcja daktyli (25g - 7 szt.) dostarcza 70 kcal
Zawartość składników odżywczych różni się w zależności od odmiany daktyli. Owoce te są skarbnicą witamin z grupy B i błonnika, jak również składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, żelazo, wapń, miedź, magnez i mangan
Zawierają także składniki odżywcze, w tym fenole, flawonoidy, antocyjany, karotenoidy i fitosterole, które mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Źródło: Date Palm as Source of Nutraceuticals for Health Promotion: a Review. Functional Foods (I Rudkowska, Section Editor), 20 September 2022, volume 11, pages574–591 (2022).
Komentarze
Prześlij komentarz