Przejdź do głównej zawartości

Co jeść żeby wyglądać młodziej i żyć dłużej?

Hiszpańscy badacze przebadali niedawno związek między dietą, składnikami odżywczymi i sposobem żywienia a długością życia i młodym wyglądem. 

Największe znaczenie w tym kontekście mają telomery. Telomery to małe struktury fizyczne, które zamykają końce naszych chromosomów - można je porównać do końcówek sznurowadeł, które zapobiegają ich rozwiązaniu. Chronią nasze DNA (kwas dezoksyrybonukleinowy) w każdym jądrze komórkowym przed degradacją i odgrywają rolę w zachowaniu integralności naszych genów. Wraz z wiekiem nasze telomery stają się coraz krótsze, a stres i czynniki związane ze stylem życia mogą dodatkowo wpływać na tempo spadku. Długość telomerów jest najdłuższa po urodzeniu, szybko się skraca aż do okresu dojrzewania, a następnie zwalnia aż do starości.

W takim razie co jeść aby telomery były jak najdłuższe (a my młodzi i piękni)?

W najnowszych hiszpańskich badaniach z 2022r. wyższe spożycie:

  • ryb, 
  • orzechów i nasion, 
  • owoców i warzyw, 
  • zielonych warzyw liściastych i kapustnych,
  • oliwek, 
  • roślin strączkowych, 
  • tłuszczów wielonienasyconych oraz 
  • dieta bogata w przeciwutleniacze
wiązały się z dłuższą długością telomerów w okresie dojrzewania. 

Z kolei wyższe spożycie:

  • cukrów rafinowanych, 
  • napojów bezalkoholowych, 
  • płatków zbożowych (w tym chleba) oraz 
  • dieta o wysokim ładunku glikemicznym 
były czynnikami związanymi z krótszymi telomerami. 

Ładunek glikemiczny to iloczyn indeksu glikemicznego żywności i zawartości przyswajalnych węglowodanów. Na przykład porcja ugotowanych ziemniaków ma 3 razy większy ładunek glikemiczny niż jedno jabłko. Tak więc dieta składająca się z dużych porcji ziemniaków instant, ryżu, chleba, dosładzanych płatków śniadaniowych i innych produktów o typowym wysokim indeksie glikemicznym podnosi poziom glukozy we krwi do wyższych poziomów niż dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym, takich jak płatki owsiane, makaron pełnoziarnisty, kasza pęczek, komosa ryżowa , owoce oraz ryż basmati.

Nic dziwnego, że dłuższe życie wiąże się z niższym poziomem glukozy we krwi. Chociaż glukoza jest paliwem pierwszego rzutu dla większości komórek organizmu, jej wysoki poziom we krwi może łatwo przedostać się do komórek określonych tkanek, takich jak oczy, nerki i ściany naczyń krwionośnych. W tym przypadku nadmierny poziom glukozy generuje stres oksydacyjny i skutkuje „glikowanymi” białkami, które nie wykonują prawidłowo swojej pracy. Starzenie się komórek i śmierć komórki są nieuniknioną konsekwencją. 

Dlatego osoby ze źle leczoną cukrzycą często rozwijają utratę wzroku zwaną retinopatią cukrzycową, chorobą nerek lub stwardnieniem tętnic w sercu i mózgu (lub wszystkimi powyższymi). Dobrą wiadomością jest to, że osoby z dobrze kontrolowaną cukrzycą, stosujące dobrej jakości dietę, z lekami przeciwcukrzycowymi lub bez nich, mogą żyć długo i bez ograniczeń zdrowotnych.

W utrzymaniu młodego wyglądu czas posiłków ma kluczowe znaczenie - ważne jest regularne ich spożywanie. Umiarkowane spożycie białka (nie za dużo, nie za mało) może spowolnić starzenie się komórek. Wreszcie, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym są integralną częścią diety zapewaniającej zdrowie serca i zwiększającej szanse na długie i szczęśliwe życie.

Źródło:

  • Valera-Gran, and colleagues. The Impact of Foods, Nutrients, or Dietary Patterns on Telomere Length in Childhood and Adolescence: A Systematic Review. Nutrients 2022.
  • Heidinger and colleagues. Telomere length in early life predicts lifespan. PNAS, 2012.
  • Fontana and Partridge. Promoting Health and Longevity through Diet: From Model Organisms to Humans. Cell, 2015.
  • Chiavaroli and colleagues. Portfolio Dietary Pattern and Cardiovascular Disease: A Systematic Review and Meta-analysis of Controlled Trials. Progress in Cardiovascular Diseases, 2018.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Cherimoya w

Słodzone napoje sprzyjają powstawaniu kamieni nerkowych

Napoje gazowane zawierające cukier zwiększają ryzyko kamicy nerkowej - zawiadamia "Clinical Journal of the American Society of Nephrology".  Amerykańscy naukowcy z Brigham and Women's Hospital przeanalizowali dane dotyczące stylu życia i historii medycznej prawie 200 tys. osób i stwierdzili, że częste picie słodzonych napojów gazowanych istotnie zwiększa prawdopodobieństwo powstawania kamieni nerkowych. Na przykład u badanych, którzy spożywali co najmniej jedną colę dziennie, ryzyko kamicy było o 23 proc. wyższe niż u osób, które nie sięgały po tego typu produkty częściej niż raz w tygodniu. Zazwyczaj w celu uniknięcia tego typu problemów zdrowotnych zaleca się pacjentom picie dużych ilości płynów, jednak powyższe badanie pokazuje, że w tym wypadku ważny jest rodzaj spożywanego napoju. "Wyniki naszego badania sugerują, że związek między przyjmowaniem płynów a kamieniami nerkowymi zależy od rodzaju konsumowanego napoju. Odkryliśmy, że częsta konsump

10 sposobów na zmniejszenie kaloryczności diety

Nadwaga i otyłość stanowią w Polsce jeden z głównych problemów zdrowotnych.  Otyłość jest uważana za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną.  Jest to schorzenie odznaczające się patologicznie zwiększonym udziałem tkanki tłuszczowej i należy ją traktować jako chorobę.  Z ostatnio publikowanych badań o spożyciu żywności wśród Polaków (badanie przeprowadzone przez NIZP PZH-PIB w 2019r. we współpracy z EFSA) wynika, że nadmierną masę ciała ma prawie 69% mężczyzn i 48% kobiet ( w tym nadwagę ma 52% mężczyzn i 32% kobiet, zaś otyłych jest ok. 16% i mężczyzn i kobiet). Stąd wciąż aktualne pytanie w jaki sposób można skutecznie zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości wśród Polaków? Sposobów jest bardzo wiele, natomiast podstawowym i przynoszącym efekt, kiedy mamy już problem z nadmierną wagą jest zmiana diety - czyli lepsze wybory żywieniowe i zmniejszenie spożywanych porcji. Jak zmniejszyć kaloryczność diety? 1. Wybieraj sosy i zupy na bazie pomidorów zamiast tłustych sosów  śmietanowy