Przejdź do głównej zawartości

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii. 


Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany!

Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe.

Owoc Cherimoya ważący 350g ma około 250 kcal.

1. ODPORNOŚĆ

Cherimoya zawiera dużą ilość witaminy C. Jeden w 60% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.

Witamina C jest najważniejszym związkiem poprawiającym działanie układu odpornościowego. Zapewnia ochronę przed powszechnymi chorobami, jak przeziębienie i grypa. Skutecznie zapobiega także infekcjom i stanom zapalnym.

2. SERCE

Cukrowe jabłko zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego (około 7g/owoc), który jest najlepszym składnikiem wspierającym zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Udowodniono także, że obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i podwyższa poziom dobrego cholesterolu (HDL) we krwi.


W ten sposób poprawia przepływ krwi w kierunku serca, a tym samym zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu i nadciśnienia.

3. ANTY - RAK

Cherimoya jest skuteczna w walce z rakiem ze względu na bogatą zawartość przeciwutleniaczy. A te związki zapewniają właściwości przeciwnowotworowe.

Komórki nowotworowe powstają z powodu wolnych rodników powstających w wyniku stresu oksydacyjnego. Duża ilość przeciwutleniaczy w diecie jest wystarczająca, aby zneutralizować ten efekt wolnych rodników.


Poza tym owoc ten oczyszcza toksyny z okrężnicy i wątroby. Jest więc skuteczny w zapobieganiu nowotworom okrężnicy i wątroby. Chroni także przed rakiem piersi.

4. ZDROWIE MÓZGU

Cherimoya jast bogatym źródłem witaminy B6, która chroni przed chorobą Parkinsona. Dzięki temu, poprawia funkcjonowanie mózgu. Skutecznie łagodzi stres, a tym samym zmniejsza napięcie nerwowe.

5. POTAS 

Owoc zawiera dużą ilość potasu, niezbędnego do właściwego bicia serca i utrzymania ciśnienia krwi. Chroni zatem przed nadciśnieniem i udarem.

Poza potasem, cherimoya zawiera magnez, sód, cynk i mangan.

6. OSTEOPOROZA

Nie tylko nabiał korzystnie wpływa na nasz kościec - również owoc Cherimoya! Jeśli masz ryzyko osteoporozy, sięgaj po ten owoc częściej.

7. SKÓRA

Dzięki bogactwu witaminy C, wymaganej do produkcji kolagenu, owoc Cherimoya poprawia gęstość, jędrność i wygląd skóry. Dzięki niemu komórki skóry nieustannie się odnawiają.

8. WŁOSY

Owoc Cherimoya jest wyjątkowo odżywczym owocem, który zawiera wiele składników wspomagających wzrost włosów, takich jak cynk, żelazo, magnez i witaminę C. Jedzenie zdrowej i zbilansowanej diety zawierającej owoce, takie jak Cherimoya, może znacznie poprawić kondycję włosów.

9. PRZEDWCZESNE SIWIENIE WŁOSÓW

Owoc Cherimoya zawiera miedź (jeden owoc cherimoya dostarcza około 10% dziennego zapotrzebowania), który jest częściowo odpowiedzialny za kolor włosów. Spożywanie pokarmów bogatych w miedź pomaga zapobiegać wczesnemu pojawianiu się siwiejących włosów.

10. ANTY - AGING

Korzyści z owoców cherimoya obejmują również działanie "anti-aging". Regularne spożywanie owoców może opóźniać pojawienie się oznak starzenia. Substancje odżywcze zawarte w owocu utrzymają zarówno jędrność, jak i elastyczność skóry, a antyoksydanty będą walczyć z uszkodzeniami komórek, które mogą być powodowane przez wolne rodniki.

Efekty uboczne 

Warto cieszyć się jedzeniem owoców cherimoya i korzystać z najlepszych składników odżywczych, które zawierają. Jeśli jesz tylko owoce, nie ma ryzyka ani efektów ubocznych. Uważaj jednak na nasiona owoców cherimoya!

Nasiona są uważane za toksyczne dla zdrowia, więc unikaj jedzenia nasion. W Ameryce są używane do odstraszania insektów.



Komentarze

  1. O proszę nie wiedziałam, że jest tak bogaty w witaminę C :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodać można, że smakuje niczym słodki krem budyniowy, choć wyczuwalne są w nim również nuty kwaskowate. Mimo swojej słodyczy owoc nie jest kaloryczny. Super artykuł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Słuchajcie, a czy ktos z was korzystał może z jakiejś diety pudełkowej? Ja jestem ze Szczecina i zastanawiam się nad tym aby wypróbować taki https://www.lightbox.pl/catering-dietetyczny-szczecin catering dietetyczny. Z tego co czytałem to ma on bardzo dobre opinie w sieci i chciałem się was zapytac co o tym sądzicie>?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy wpis, w ogóle nie wiedziałam że taki owoc istnieje :) A skoro już mówimy o zdrowym odżywianiu, to warto zajrzeć też na stronę https://www.herbapol.com.pl/aktualnosci/zdrowe-jedzenie-fakty-mity-temat-tego-czym-wlasciwie gdzie można znaleźć podstawowe fakty i mity na temat jedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super artykuł. Pierwszy raz widzę taki owoc.

    OdpowiedzUsuń
  6. super produkt, ale jestem ciekawy czy kobieta w ciąży może go śmiało jeść ;>

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuje za interesujący wpis. Muszę poczukać cherimoya w sklapach.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Słodzone napoje sprzyjają powstawaniu kamieni nerkowych

Napoje gazowane zawierające cukier zwiększają ryzyko kamicy nerkowej - zawiadamia "Clinical Journal of the American Society of Nephrology".  Amerykańscy naukowcy z Brigham and Women's Hospital przeanalizowali dane dotyczące stylu życia i historii medycznej prawie 200 tys. osób i stwierdzili, że częste picie słodzonych napojów gazowanych istotnie zwiększa prawdopodobieństwo powstawania kamieni nerkowych. Na przykład u badanych, którzy spożywali co najmniej jedną colę dziennie, ryzyko kamicy było o 23 proc. wyższe niż u osób, które nie sięgały po tego typu produkty częściej niż raz w tygodniu. Zazwyczaj w celu uniknięcia tego typu problemów zdrowotnych zaleca się pacjentom picie dużych ilości płynów, jednak powyższe badanie pokazuje, że w tym wypadku ważny jest rodzaj spożywanego napoju. "Wyniki naszego badania sugerują, że związek między przyjmowaniem płynów a kamieniami nerkowymi zależy od rodzaju konsumowanego napoju. Odkryliśmy, że częsta konsump

10 sposobów na zmniejszenie kaloryczności diety

Nadwaga i otyłość stanowią w Polsce jeden z głównych problemów zdrowotnych.  Otyłość jest uważana za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną.  Jest to schorzenie odznaczające się patologicznie zwiększonym udziałem tkanki tłuszczowej i należy ją traktować jako chorobę.  Z ostatnio publikowanych badań o spożyciu żywności wśród Polaków (badanie przeprowadzone przez NIZP PZH-PIB w 2019r. we współpracy z EFSA) wynika, że nadmierną masę ciała ma prawie 69% mężczyzn i 48% kobiet ( w tym nadwagę ma 52% mężczyzn i 32% kobiet, zaś otyłych jest ok. 16% i mężczyzn i kobiet). Stąd wciąż aktualne pytanie w jaki sposób można skutecznie zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości wśród Polaków? Sposobów jest bardzo wiele, natomiast podstawowym i przynoszącym efekt, kiedy mamy już problem z nadmierną wagą jest zmiana diety - czyli lepsze wybory żywieniowe i zmniejszenie spożywanych porcji. Jak zmniejszyć kaloryczność diety? 1. Wybieraj sosy i zupy na bazie pomidorów zamiast tłustych sosów  śmietanowy