Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.
Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany!
Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe.
Owoc Cherimoya ważący 350g ma około 250 kcal.
1. ODPORNOŚĆ
Cherimoya zawiera dużą ilość witaminy C. Jeden w 60% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.
Witamina C jest najważniejszym związkiem poprawiającym działanie układu odpornościowego. Zapewnia ochronę przed powszechnymi chorobami, jak przeziębienie i grypa. Skutecznie zapobiega także infekcjom i stanom zapalnym.
2. SERCE
Cukrowe jabłko zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego (około 7g/owoc), który jest najlepszym składnikiem wspierającym zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Udowodniono także, że obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i podwyższa poziom dobrego cholesterolu (HDL) we krwi.
W ten sposób poprawia przepływ krwi w kierunku serca, a tym samym zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu i nadciśnienia.
3. ANTY - RAK
Cherimoya jest skuteczna w walce z rakiem ze względu na bogatą zawartość przeciwutleniaczy. A te związki zapewniają właściwości przeciwnowotworowe.
Komórki nowotworowe powstają z powodu wolnych rodników powstających w wyniku stresu oksydacyjnego. Duża ilość przeciwutleniaczy w diecie jest wystarczająca, aby zneutralizować ten efekt wolnych rodników.
Poza tym owoc ten oczyszcza toksyny z okrężnicy i wątroby. Jest więc skuteczny w zapobieganiu nowotworom okrężnicy i wątroby. Chroni także przed rakiem piersi.
4. ZDROWIE MÓZGU
Cherimoya jast bogatym źródłem witaminy B6, która chroni przed chorobą Parkinsona. Dzięki temu, poprawia funkcjonowanie mózgu. Skutecznie łagodzi stres, a tym samym zmniejsza napięcie nerwowe.
5. POTAS
Owoc zawiera dużą ilość potasu, niezbędnego do właściwego bicia serca i utrzymania ciśnienia krwi. Chroni zatem przed nadciśnieniem i udarem.
Poza potasem, cherimoya zawiera magnez, sód, cynk i mangan.
6. OSTEOPOROZA
Nie tylko nabiał korzystnie wpływa na nasz kościec - również owoc Cherimoya! Jeśli masz ryzyko osteoporozy, sięgaj po ten owoc częściej.
7. SKÓRA
Dzięki bogactwu witaminy C, wymaganej do produkcji kolagenu, owoc Cherimoya poprawia gęstość, jędrność i wygląd skóry. Dzięki niemu komórki skóry nieustannie się odnawiają.
8. WŁOSY
Owoc Cherimoya jest wyjątkowo odżywczym owocem, który zawiera wiele składników wspomagających wzrost włosów, takich jak cynk, żelazo, magnez i witaminę C. Jedzenie zdrowej i zbilansowanej diety zawierającej owoce, takie jak Cherimoya, może znacznie poprawić kondycję włosów.
9. PRZEDWCZESNE SIWIENIE WŁOSÓW
Owoc Cherimoya zawiera miedź (jeden owoc cherimoya dostarcza około 10% dziennego zapotrzebowania), który jest częściowo odpowiedzialny za kolor włosów. Spożywanie pokarmów bogatych w miedź pomaga zapobiegać wczesnemu pojawianiu się siwiejących włosów.
10. ANTY - AGING
Korzyści z owoców cherimoya obejmują również działanie "anti-aging". Regularne spożywanie owoców może opóźniać pojawienie się oznak starzenia. Substancje odżywcze zawarte w owocu utrzymają zarówno jędrność, jak i elastyczność skóry, a antyoksydanty będą walczyć z uszkodzeniami komórek, które mogą być powodowane przez wolne rodniki.
Efekty uboczne
Warto cieszyć się jedzeniem owoców cherimoya i korzystać z najlepszych składników odżywczych, które zawierają. Jeśli jesz tylko owoce, nie ma ryzyka ani efektów ubocznych. Uważaj jednak na nasiona owoców cherimoya!
Nasiona są uważane za toksyczne dla zdrowia, więc unikaj jedzenia nasion. W Ameryce są używane do odstraszania insektów.
O proszę nie wiedziałam, że jest tak bogaty w witaminę C :)
OdpowiedzUsuńDodać można, że smakuje niczym słodki krem budyniowy, choć wyczuwalne są w nim również nuty kwaskowate. Mimo swojej słodyczy owoc nie jest kaloryczny. Super artykuł!
OdpowiedzUsuńSłuchajcie, a czy ktos z was korzystał może z jakiejś diety pudełkowej? Ja jestem ze Szczecina i zastanawiam się nad tym aby wypróbować taki https://www.lightbox.pl/catering-dietetyczny-szczecin catering dietetyczny. Z tego co czytałem to ma on bardzo dobre opinie w sieci i chciałem się was zapytac co o tym sądzicie>?
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis, w ogóle nie wiedziałam że taki owoc istnieje :) A skoro już mówimy o zdrowym odżywianiu, to warto zajrzeć też na stronę https://www.herbapol.com.pl/aktualnosci/zdrowe-jedzenie-fakty-mity-temat-tego-czym-wlasciwie gdzie można znaleźć podstawowe fakty i mity na temat jedzenia.
OdpowiedzUsuńSuper artykuł. Pierwszy raz widzę taki owoc.
OdpowiedzUsuńooo nigdy o nim nie słyszałam ;) chętnie poczytam więcej
OdpowiedzUsuńMyślę ze bardzo zdrowe
OdpowiedzUsuńsuper produkt, ale jestem ciekawy czy kobieta w ciąży może go śmiało jeść ;>
OdpowiedzUsuńOczywiście, owoc jest zalecany dla kobiet w ciąży.
UsuńDziękuje za interesujący wpis. Muszę poczukać cherimoya w sklapach.
OdpowiedzUsuń