Często narzekamy, że bolą nas stawy. Przyczyn może być mnóstwo - urazy, choroby zwyrodnieniowe czy stan zapalny. Najpierw musimy zacząć od szczegółowych badań lekarskich, ale zmiana diety, na tę która leczy stawy nikomu na pewno nie zaszkodzi.
PLAN DZIAŁANIA
- Schudnij ... niezależenie od przyczyny bólu stawów, dodatkowe kilogramy pogarszają dolegliwości, dlatego staraj się utrzymać prawidłową wagę i dbaj o aktywność fizyczną.
- Pij wodę - woda nawadnia stawy. Warto pić również zioła, szczególnie pokrzywę oraz herbatkę z mniszka lekarskiego - zioła przeciwdziałają obciążeniu stawów (hamują zatrzymywanie wody w organizmie).
- Jedz orzechy! Dla kondycji stawów niezbędne są zdrowe kwasy tłuszczowe omega - 3, nie tylko likwidują stan zapalny, ale również nawilżają stawy. Najlepszym źródłem łatwoprzyswajalnych zdrowych tłuszczy są orzechy, ryby oraz oleje tłoczone na zimno, szczególnie olej lniany.
- Najzdrowszym dla Ciebie sokiem będzie sok z selera naciowego, łagodzi ból i zwiększa kondycję stawów. Seler możesz spożywać również jako zdrową przekąskę.
- Jedz mnóstwo warzyw i owoców, najlepiej o różnych kolorach. Różnorodne warzywa i owoce są bogactwem przeciwutleniaczy, im bardziej urozmaicona dieta, tym większa pewność, że dostarczymy naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych mu składników. Szczególnie polecane warzywa i owoce to:
- jarmuż
- kapusta
- brukselka
- marchewka
- cukinia
- bataty
- jagody
- papaja
- Do owsianki i sałatek dodawaj siemię lniane. Len zawiera tłuszcze działające przeciwzapalnie i fitoestrogeny (ważne szczególnie dla kobiet w okresie menopauzy).
- Zdecydowanie ogranicz mięso, tłusty nabiał, kiełbasy, hamburgery, bekon, margaryny, słodycze, chipsy, potrawy smażone - tego typu produkty zawierają bardzo dużo zwiększających stan zapalny niezdrowych tłuszczy nasyconych.
- Unikaj pszenicy. Z doświadczenia wiem, że osoby eliminujące jasne pieczywo i makarony z diety, odczuwają znaczną ulgę w bólu stawów i poprawę samopoczucia. Produkty te najlepiej zastąpić kaszą jaglaną oraz gryczaną, chlebem czystoziarnistym lub żytnim na zakwasie oraz brązowym ryżem.
- Unikaj ziemniaków. Ziemniaki zawierają solaninę, związek który zakłóca działanie enzymów w mięśniach, wywołując ból i nieprzyjemne odczucie. Solanina zaburza również wchłanianie wapnia, a osobom z chorymi stawami brakuje tego składnika.
- Używaj imbiru! Świetnie smakuje w połączeniu z owsianką, zupą czy rybami. Imbir blokuje wytwarzanie prostaglandyn, które powodują stan zapalny.
- Kurkuma dzięki zawartości kurkuminy leczy stawy. Dodawaj curry do ryżu - zyska smakowity żółty kolor i świetne właściwości zdrowotne.
- Potrawy warto przyprawiać również pieprzem cayenne - zawarte w nim związki zmniejszają uczucie bólu.
- Z suplementów, można polecić glukozaminę (dostępną w aptekach).
- Z domowych metod leczenia bólów stawów zaleca się kąpiel z octem jabłkowym - wystarczą 2 łyżki.
- Masuj się! Stosuj maści zawierające imbir i kapsaicynę.
- Zasięgnij porady dietetyka, który indywidualnie rozpatrzy Twój przypadek w sprawie poprawy kondycji stawów i zmiany nawyków żywieniowych.
Komentarze
Prześlij komentarz