sobota, 1 marca 2014

Diagnoza: autyzm ... jaka dieta?

Charakterystycznymi cechami autyzmu jest zespół zaburzeń układu nerwowego, w tym: trudności w kontaktach z innymi ludźmi, izolowanie się, nadwrażliwość na dźwięki, zapachy, zaburzenia mowy czy nadpobudliwość ruchowa. Jeśli choroba zostaje wykryta u małego dziecka, jest to najlepszy moment na zmianę nawyków żywieniowych - do 3 roku życia kształtowany jest najbardziej sposób odżywiania dziecka. U dzieci z autyzmem często występują zaburzenia trawienia, ale również obserwuje się tendencję  do jedzenia tylko wybranych rodzajów jedzenia. Co jeść oraz pić, aby polepszyć stan zdrowia i komfort życia osoby cierpiącej na autyzm?


  • Witaminy z grupy B!

Orzechy, nasiona roślin strączkowych, awokado, banany i brązowy ryż bardzo korzystnie wpływają na funkcje układu nerwowego.

  • Ryby!

Ryby, szczególnie tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, łosoś, sardynki, pstrąg, najlepiej jedzone minimum 3 razy w tygodniu, odpowiadają za prawidłową pracę mózgu. Badania naukowe potwierdzają, że dzieci z autyzmem, które regularnie jedzą ryby, mają zmniejszoną nadpobudliwość, jak również poziom agresji.

  • Nie jedz cukru!
Cukier, w dużych ilościach wywołuje nie tylko gwałtowne wahania poziomu glukozy we krwi, ale także zdenerwowanie, napady głodu i nadpobudliwość.
  • Unikaj "chemii"
Warto jeść jak najmniej przetworzone jedzenie. Konserwanty, regulatory kwasowości, wzmacniacze smaku, barwniki i inne dodatki żywnościowe mogą negatywnie wpływać na stan chorego, jak również pogłębiać objawy schorzenia.
  • Warto wyeliminować gluten  i ograniczyć nabiał w diecie!
Bardzo często, osoby z autyzmem wykazują nietolerancję glutenu oraz krowiego mleka. Produkty te pobudzają w naszym organizmie wydzielanie opioidów - co wywiera wpływ na zachowanie dziecka.

Przed rozpoczęciem specjalnej diety, warto wykonać test nietolerancji pokarmowej - aby dieta była w 100% dopasowana do autystycznej osoby. Nie róbmy nic na zasadzie prób i błędów!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz