Wszystkie typy wirusów wątrobowych powodują wytworzenie się stanu zapalnego w wątrobie, który można zahamować stosując mądrą, zdrową dietę, obfitującą w żywność korzystną dla tego narządu. WZW powoduje nie tylko zaburzenie pracy wątroby - wpływa na cały organizm! Możemy odczuwać wtedy zaburzenia trawienia, wchłaniania, ale i odtruwania. Co jeść przy wirusowym zapaleniu wątroby? Jak zahamować namnażanie się wirusa oraz wzmocnić odporność?
- PŁATKI OWSIANE
Bogate w bardzo cenny błonnik oraz białko, wzmacniają organizm, stanowią zdrowy wartościowy posiłek, szczególnie na śniadanie. Są również wspaniałym dodatkiem do polskich "dietetycznych" wersji potraw, np. pulpecików (płatki owsiane zamiast bułki tartej) czy zdrowej panierki w kotlecie (najlepiej pieczonym!). Szczególne zastosowanie mają u osób osłabionych, o zmniejszonej odporności.
- WINOGRONA I SOK Z WINOGRON
Winogrona odtruwają - kiedy nasza wątroba nie działa prawidłowo, "ktoś" musi się zająć skutecznym odtruwaniem organizmu. Winogrona hamują również stan zapalny wątroby. Sok będzie zdrowy jeśli przygotujemy go samodzielnie w prasie do wyciskania bądź sokowirówce. Gotowe, kartonowe napoje zawierają sporo chemicznych dodatków, które mogą tylko pogłębić proces chorobowy.
- OWOCE I WARZYWA
Staraj się, aby w Twojej diecie na talerzu gościło jak najwięcej warzyw. Zalecana porcja owoców to 2/dziennie (ze względu na sporą zawartość cukru, który w nadmiarze nie działa korzystnie). Zieleninia świetnie oczyszcza organizm z toksyn.
- SOKI Z WARZYW
Sok marchewkowy, buraczany czy pomidorowy - odżywiają komórki wątrobowe, działają jak multiwitamina.
- KARCZOCHY
Wspomagają przepływ żółci.
- JAJA
Zawarta w nich lecytyna, wspomaga trawienie oraz wchłanianie tłuszczów.
- KURKUMA, OREGANO I MIĘTA
Te trzy przyprawy warto dodawać do dań głównych, deserów czy sałatek. Regenerują wątrobę i mają właściwości antyzapalne.
- OSTROPEST PLAMISTY
Leczy wszystkie typy wirusowego zapalenia wątroby - nawet zatrucia tego narządu. Dostępny w sklepach ze zdrową żywnością. Regeneruje komórki wątrobowe i chroni je przed namnażaniem wirusa.
CZEGO LEPIEJ UNIKAĆ?
CZEGO LEPIEJ UNIKAĆ?
- wędlin, czerwonego mięsa, margaryny, dużej ilości nabiału oraz przetworzonej żywności - produkty te obciążają wątrobę
- cukru i soli - nie dostarczają żadnych cennych składników, zmuszają wątrobę jedynie do "dodatkowej" pracy
- kofeiny i alkoholu - również obciążają komórki wątrobowe
- ostrych potraw i przypraw, np. chilli - dieta wątrobowa przypomina dietę lekkostrawną, łagodną - a więc ostre zioła będą tylko negatywnie wpływać na pracę narządu
na pewno warto uważać na czerwone mięso. Ostatnio mój mąż dostał zalecenie od lekarza i po zmianie nawyków zaczął czuć się zdecydowanie lepiej. Tłuszcze i czerwone mięso praktycznie odstawił. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń