Przejdź do głównej zawartości

Wirusowe zapalenie wątroby - jaka dieta?

Wszystkie typy wirusów wątrobowych powodują wytworzenie się stanu zapalnego w wątrobie, który można zahamować stosując mądrą, zdrową dietę, obfitującą w żywność korzystną dla tego narządu. WZW powoduje nie tylko zaburzenie pracy wątroby - wpływa na cały organizm! Możemy odczuwać wtedy zaburzenia trawienia, wchłaniania, ale i odtruwania. Co jeść przy wirusowym zapaleniu wątroby? Jak zahamować namnażanie się wirusa oraz wzmocnić odporność?

  • PŁATKI OWSIANE

Bogate w bardzo cenny błonnik oraz białko, wzmacniają organizm, stanowią zdrowy wartościowy posiłek, szczególnie na śniadanie. Są również wspaniałym dodatkiem do polskich "dietetycznych" wersji potraw, np. pulpecików (płatki owsiane zamiast bułki tartej) czy zdrowej panierki w kotlecie (najlepiej pieczonym!). Szczególne zastosowanie mają u osób osłabionych, o zmniejszonej odporności.

  • WINOGRONA I SOK Z WINOGRON
Winogrona odtruwają - kiedy nasza wątroba nie działa prawidłowo, "ktoś" musi się zająć skutecznym odtruwaniem organizmu. Winogrona hamują również stan zapalny wątroby. Sok będzie zdrowy jeśli przygotujemy go samodzielnie w prasie do wyciskania bądź sokowirówce. Gotowe, kartonowe napoje zawierają sporo chemicznych dodatków, które mogą tylko pogłębić proces chorobowy.
  • OWOCE I WARZYWA
Staraj się, aby w Twojej diecie na talerzu gościło jak najwięcej warzyw. Zalecana porcja owoców to 2/dziennie (ze względu na sporą zawartość cukru, który w nadmiarze nie działa korzystnie). Zieleninia świetnie oczyszcza organizm z toksyn.
  • SOKI Z WARZYW
Sok marchewkowy, buraczany czy pomidorowy - odżywiają komórki wątrobowe, działają jak multiwitamina.
  • KARCZOCHY
Wspomagają przepływ żółci.
  • JAJA
Zawarta w nich lecytyna, wspomaga trawienie oraz wchłanianie tłuszczów.
  • KURKUMA, OREGANO I MIĘTA
Te trzy przyprawy warto dodawać do dań głównych, deserów czy sałatek. Regenerują wątrobę i mają właściwości antyzapalne.
  • OSTROPEST PLAMISTY
Leczy wszystkie typy wirusowego zapalenia wątroby - nawet zatrucia tego narządu. Dostępny w sklepach ze zdrową żywnością. Regeneruje komórki wątrobowe i chroni je przed namnażaniem wirusa.



CZEGO LEPIEJ UNIKAĆ?


  • wędlin, czerwonego mięsa, margaryny, dużej ilości nabiału oraz przetworzonej żywności - produkty te obciążają wątrobę
  • cukru i soli - nie dostarczają żadnych cennych składników, zmuszają wątrobę jedynie do "dodatkowej" pracy
  • kofeiny i alkoholu - również obciążają komórki wątrobowe
  • ostrych potraw i przypraw, np. chilli - dieta wątrobowa przypomina dietę lekkostrawną, łagodną - a więc ostre zioła będą tylko negatywnie wpływać na pracę narządu

Komentarze

  1. na pewno warto uważać na czerwone mięso. Ostatnio mój mąż dostał zalecenie od lekarza i po zmianie nawyków zaczął czuć się zdecydowanie lepiej. Tłuszcze i czerwone mięso praktycznie odstawił. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Cherimoya w

Słodzone napoje sprzyjają powstawaniu kamieni nerkowych

Napoje gazowane zawierające cukier zwiększają ryzyko kamicy nerkowej - zawiadamia "Clinical Journal of the American Society of Nephrology".  Amerykańscy naukowcy z Brigham and Women's Hospital przeanalizowali dane dotyczące stylu życia i historii medycznej prawie 200 tys. osób i stwierdzili, że częste picie słodzonych napojów gazowanych istotnie zwiększa prawdopodobieństwo powstawania kamieni nerkowych. Na przykład u badanych, którzy spożywali co najmniej jedną colę dziennie, ryzyko kamicy było o 23 proc. wyższe niż u osób, które nie sięgały po tego typu produkty częściej niż raz w tygodniu. Zazwyczaj w celu uniknięcia tego typu problemów zdrowotnych zaleca się pacjentom picie dużych ilości płynów, jednak powyższe badanie pokazuje, że w tym wypadku ważny jest rodzaj spożywanego napoju. "Wyniki naszego badania sugerują, że związek między przyjmowaniem płynów a kamieniami nerkowymi zależy od rodzaju konsumowanego napoju. Odkryliśmy, że częsta konsump

10 sposobów na zmniejszenie kaloryczności diety

Nadwaga i otyłość stanowią w Polsce jeden z głównych problemów zdrowotnych.  Otyłość jest uważana za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną.  Jest to schorzenie odznaczające się patologicznie zwiększonym udziałem tkanki tłuszczowej i należy ją traktować jako chorobę.  Z ostatnio publikowanych badań o spożyciu żywności wśród Polaków (badanie przeprowadzone przez NIZP PZH-PIB w 2019r. we współpracy z EFSA) wynika, że nadmierną masę ciała ma prawie 69% mężczyzn i 48% kobiet ( w tym nadwagę ma 52% mężczyzn i 32% kobiet, zaś otyłych jest ok. 16% i mężczyzn i kobiet). Stąd wciąż aktualne pytanie w jaki sposób można skutecznie zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości wśród Polaków? Sposobów jest bardzo wiele, natomiast podstawowym i przynoszącym efekt, kiedy mamy już problem z nadmierną wagą jest zmiana diety - czyli lepsze wybory żywieniowe i zmniejszenie spożywanych porcji. Jak zmniejszyć kaloryczność diety? 1. Wybieraj sosy i zupy na bazie pomidorów zamiast tłustych sosów  śmietanowy