Przejdź do głównej zawartości

Dieta na masę

Ilość tkanki mięśniowej w ciele ma związek nie tylko z tym, ile czasu spędzasz na siłowni, ale również z tym co jesz. Jedząc produkty sprzyjające budowie mięśni, możesz być pewien, że czas spędzony na ćwiczeniach da świetne efekty!


1. JAJKA

Jajka dostarczają pełnowartościowe białko (6 - 8 g/ 1 szt.), są również bogate w witaminy, cynk, żelazo oraz wapń. Dzięki takim wartościom odżywczym, jajka są jednym z najlepszych produktów budujących mięśnie.

2. PIERŚ KURCZAKA



Na każde 100 g zjedzonych piersi kurczaka, dostarczysz swojemu organizmowi 30 g białka - budulca mięśni, przy jednoczesnej znikomej zawartości tłuszczu. Piersi kurczaka są tanie, łatwe w przygotowaniu i mogą być podane na wiele sposobów.

3. WODA




Woda nie jest jedzeniem, ale stanowi niezbędny element diety na masę. Twoje ciało w 70% składa się z wody, natomiast tkanka mięśniowa zawiera jej średnio 75%. Jeśli Twoje mięśnie są odpowiednio nawodnione, będziesz mieć nie tylko więcej siły, ale również energii i lepsze trawienie.Wypijaj 30 ml płynów na każdy kilogram masy ciała.

4. OLEJ RYBNY (KWASY OMEGA-3)



Olej rybny ma przeciwzapalne właściwości, które sprzyjają szybszej regeneracji  organizmu po ciężkim treningu. Oznacza to, że dzięki kwasom tłuszczowym zawartym w rybach możesz ćwiczyć częściej. Ponadto, olej rybny przyspiesza metabolizm. Pozwala zatem nie tylko na budowę mięśni, ale również redukcję tkanki tłuszczowej.

5. WOŁOWINA



Wołowina jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę A oraz E.

6. INDYK




Mięso indyka jest jednym z najmniej docenianych produktów świetnie wpływających na tkankę mięśniową. Jest fantastycznym źródłem białka oraz 11 witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi selen, który według aktualnych badań, zapobiega rozwojowi niektórych typów nowotworów.

7. KOMOSA RYŻOWA



Czy próbowałeś już węglowodanów, które pomagają budować mięśnie? Nie czekaj dłużej! W 100 g porcji komosy ryżowej znajdziesz 14 g białka, a więc również aminokwasów, które fantastycznie rzeźbią mięśnie.

8. PŁATKI OWSIANE



Owies jest zdrowym, sycącym zbożem. Dostarcza porcję węglowodanów, błonnika, białka, minerałów i witamin . Nasz organizm trawi płatki owsiane powoli, co oznacza, że ​​po ich zjedzeniu przez dłuższy czas czujemy się pełni i utrzymujemy stały poziom cukru we krwi.

9. ANANAS


Ananasy są wspaniałym źródłem enzymu trawiącego białko - bromelainy.Naukowo dowiedziono, że jedząc ananasy szybciej redukujemy zmęczenie mięśni, dlatego kilka plastrów ananasa to świetny posiłek po treningu.

10. SZPINAK




Już wiadomo, dlaczego Popeye jadł tyle szpinaku! Naukowcy z Rutgers University (2008) wykazali w badanich, że fitosteroidy zawarte w liściach szpinaku mogą zwiększyć siłę mięśni, nawet o 20%! Aby poczuć efekty działania szpinaku, należy codziennie jeść około 800 g liści (4 szklanki).

11. SŁODKIE ZIEMNIAKI (BATATY)



Węglowodany to ważny składników odżywczy w diecie, niezbędny dla budowy mięśni. Bataty są jednym z najsmaczniejszych produktów, które uzupełniają nasze zapasy energii i uczestniczą w procesie budowy masy mięśniowej. Zapewniają na długo uczucie sytości, są także bogate w witaminy i minerały.

12. ŁOSOŚ



Łosoś nie tylko przyspiesza metabolizm, ale jest świetnym źródłem kwasów omega - 3 i wartościowego białka.

13. BIAŁKO SERWATKOWE



Najlepszy posiłek potreningowy! Zawiera łatwo przyswajalne aminokwasy, niezbędne dla budowy i utrzymania siły mięśni. Ma bardzo dużą wartość odżywczą.

14. BROKUŁY



Wpisz brokuły oraz inne warzywa bogate w błonnik (szparagi, szpinak, pomidory, kukurydza, papryka, cebula, por) na listę żywności stanowiącej najlepszy posiłek po treningu. W diecie na masę należy zjadać 5 - 7 porcji warzyw i owoców na dzień. Uważaj! Jeśli przegotujesz brokuły, zniszczysz zawarte w nich witaminy i składniki mineralne.

15. DZIKI RYŻ



Dziki ryż jest często niedocenianym produktem w diecie sportowców. w 1 szklance ugotowanego dzikiego ryżu, znajdują się aż 3 g błonnika oraz 7 g białka. Jest świetną alternatywą dla brązowego ryżu.

16. SEREK WIEJSKI



Jedna szklanka serka wiejskiego zawiera aż 27 g białka. Daje duże uczucie sytości. Można podawać na słodko z owocami jako deser, lub z warzywami np. na śniadanie.

17. MLEKO CZEKOLADOWE



Trudno w to uwierzyć, ale mleko czekoladowe pomaga budować mięśnie. W badanich opublikowanych w International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism wykazano, że mleko czekoladowe jest tak samo skuteczne jak napoje dla sportowców. Osoby pijące mleko czekoladowe odnotowały większą wydolność mięśni podczas ćwiczeń oraz mniejsze zmęczenie.

18. DZICZYZNA

Porcja wołowego steka nie musi być jedynym źródłem białka w diecie na masę. Chude czerwone mięso jakim jest dziczyzna to fantastyczne źródło białka, witamin z grupy B, żelaza, fosforu, selenu, cynku oraz miedzi.

19. SOCZEWICA I CIECIERZYCA

Kto powiedział, że musisz jeść wyłącznie mięso, aby w diecie była odpowiednia ilość białka? Ten przyjazny wegetarianom produkt, dostarcza przyjaznych mięśniom aminokwasów.

20. MIGDAŁY

Mała paczuszka migdałów zawiera mnóstwo składników odżywczych. Migdały są świetnym źródłem białka i tłuszczu, ale to zawarta w nich witamina E jest najbardziej potrzebna mięśniom. Dzięki antyoksydantom, które mają w sobie migdały, zwalczamy wolne rodniki i szybciej regenerujemy się po ćwiczeniach.

Komentarze

  1. An outstanding share! I hqve jսst forwarded thiѕ ߋnto a friend ԝҺo Һad beeո conducting а
    little homework oon this. Aոd hе in fɑct bought mme breakfast
    Ьecause I discoovered іt forr ɦim... lol. So let me reword tҺis....
    Thanks foг the meal!! Buut yeah, thanxx fօr spending time tօ
    discuss this maatter here oո yoսr web ƿage.

    Check out my pagе :: index your links

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Cherimoya w

Słodzone napoje sprzyjają powstawaniu kamieni nerkowych

Napoje gazowane zawierające cukier zwiększają ryzyko kamicy nerkowej - zawiadamia "Clinical Journal of the American Society of Nephrology".  Amerykańscy naukowcy z Brigham and Women's Hospital przeanalizowali dane dotyczące stylu życia i historii medycznej prawie 200 tys. osób i stwierdzili, że częste picie słodzonych napojów gazowanych istotnie zwiększa prawdopodobieństwo powstawania kamieni nerkowych. Na przykład u badanych, którzy spożywali co najmniej jedną colę dziennie, ryzyko kamicy było o 23 proc. wyższe niż u osób, które nie sięgały po tego typu produkty częściej niż raz w tygodniu. Zazwyczaj w celu uniknięcia tego typu problemów zdrowotnych zaleca się pacjentom picie dużych ilości płynów, jednak powyższe badanie pokazuje, że w tym wypadku ważny jest rodzaj spożywanego napoju. "Wyniki naszego badania sugerują, że związek między przyjmowaniem płynów a kamieniami nerkowymi zależy od rodzaju konsumowanego napoju. Odkryliśmy, że częsta konsump

10 sposobów na zmniejszenie kaloryczności diety

Nadwaga i otyłość stanowią w Polsce jeden z głównych problemów zdrowotnych.  Otyłość jest uważana za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną.  Jest to schorzenie odznaczające się patologicznie zwiększonym udziałem tkanki tłuszczowej i należy ją traktować jako chorobę.  Z ostatnio publikowanych badań o spożyciu żywności wśród Polaków (badanie przeprowadzone przez NIZP PZH-PIB w 2019r. we współpracy z EFSA) wynika, że nadmierną masę ciała ma prawie 69% mężczyzn i 48% kobiet ( w tym nadwagę ma 52% mężczyzn i 32% kobiet, zaś otyłych jest ok. 16% i mężczyzn i kobiet). Stąd wciąż aktualne pytanie w jaki sposób można skutecznie zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości wśród Polaków? Sposobów jest bardzo wiele, natomiast podstawowym i przynoszącym efekt, kiedy mamy już problem z nadmierną wagą jest zmiana diety - czyli lepsze wybory żywieniowe i zmniejszenie spożywanych porcji. Jak zmniejszyć kaloryczność diety? 1. Wybieraj sosy i zupy na bazie pomidorów zamiast tłustych sosów  śmietanowy