środa, 9 października 2013

Sok z pomarańczy niszczy raka!

Sok pomarańczowy wspomaga zapobieganie i leczenie wielu postaci raka, lecz w zbyt dużych ilościach może wykazywać działanie toksyczne - wyniki analizy dostępnych badań prezentuje magazyn "Nutrition and Cancer".



Dzięki zawartości przeciwutleniających flawonoidów (np. hesperydyny lub naringeniny), sok z pomarańczy wywiera pozytywny wpływ na leczenie nowotworów. Napój z cytrusów posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz wspomaga proces przyswajania leków. Wywołuje także efekty antymutagenne, antygenotoksyczne, cytoprotekcyjne.

Udowodniono, że picie soku pomarańczowego zmniejsza ryzyko białaczki u dzieci i ma działanie chemoprewencyjne w przypadku raka sutka, wątroby i jelita grubego.

"Sok pomarańczowy jest związany z chemoprewencją na wczesnym etapie choroby nowotworowej" - mówią badacze.

Jednak naukowcy podkreślają, że zbyt duże ilości spożycia soku pomarańczowego mogą być niekorzystne dla zdrowia i powodować hiperkaliemię (podwyższony poziom potasu we krwi). Na szkodliwe działanie soku narażone są w szczególności dzieci, osoby z nadciśnieniem, cukrzycą oraz upośledzoną czynnością nerek. 

Źródło artykułu: PAP

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz