Przejdź do głównej zawartości

Produkty, dzięki którym będziesz wyglądać młodo i pięknie!


Nadeszła jesień... po lecie Twoja skóra może czuć się odwodniona i spragniona odpoczynku i ... odmłodzenia. Zapoznaj się z listą produktów, które pomogą Ci wyglądać świetnie i mieć dobre samopoczucie przez cały rok!




  • AWOKADO DODA BLASKU

Owoce awokado jedzone lub używane jako maska na twarz są sekretem piękna skóry. Jedzone regularnie dodają blasku naszej cerze. Ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które naturalnie występują w komórkach skóry, mogą pomóc w utrzymaniu gładkiej cery. Ponadto tłuszcze zawarte w owocach awokado zmniejszają uszkodzenia słoneczne skóry oraz plamy starcze.
  • BRUKSELKA - SPALACZ TŁUSZCZU

Większość osób krzywi się na samą myśl o zjedzeniu brukselki, ale naprawdę warto wprowadzić to warzywo do swojego jadłospisu.Naukowcy z Tajwanu w 2011r. udowodnili, że myszy, których dieta obfitowała w tłuszcze miały zmniejszoną wagę oraz zdolność do gromadzenia tłuszczu, jeśli w ich diecie wprowadzono 3-indolykarbinol - związek występujący w dużych ilościach w brukselce.Związek ten zwiększa produkcję adiponektyny - hormonu odpowiedzialnego za spalanie tłuszczu jako paliwa. Brukselka więc jest warzywem spalającym tkankę tłuszczową!
  • PAPRYKA


Papryka ma prawie 5,5 razy więcej witaminy C niż pomarańcze (341 vs 63 mg/100g). Witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu, który nadaje skórze elastyczność i wytrzymałość. Walczy również z wolnymi rodnikami, które postarzają skórę i nadaje jej jędrność.

  • BURACZKI NA DETOKS


Buraki zawierają związki (antocyjany), które pomagają zmniejszyć powstawanie zmarszczek i hamują przebarwienia. Poza tym, buraczki stymulują układ limfatyczny i usuwają odpasy z naszych komórek, co zmniejsza znacznie uczucie "zmęczonej skóry". Innymi słowy - dodają skórze blasku! Dzieje się tak, ponieważ buraczki zwiększają zdolność przenoszenia tlenu we krwi, który rozjaśnia skórę. Są nawet dowody naukowe, którą potwierdzają że jedzenie buraczków ma działanie antycellulitowe - warzywa te wzmacniają wewnętrzne warstwy skóry.

Źródło artykułu: www.livestrong.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Cherimoya w

Słodzone napoje sprzyjają powstawaniu kamieni nerkowych

Napoje gazowane zawierające cukier zwiększają ryzyko kamicy nerkowej - zawiadamia "Clinical Journal of the American Society of Nephrology".  Amerykańscy naukowcy z Brigham and Women's Hospital przeanalizowali dane dotyczące stylu życia i historii medycznej prawie 200 tys. osób i stwierdzili, że częste picie słodzonych napojów gazowanych istotnie zwiększa prawdopodobieństwo powstawania kamieni nerkowych. Na przykład u badanych, którzy spożywali co najmniej jedną colę dziennie, ryzyko kamicy było o 23 proc. wyższe niż u osób, które nie sięgały po tego typu produkty częściej niż raz w tygodniu. Zazwyczaj w celu uniknięcia tego typu problemów zdrowotnych zaleca się pacjentom picie dużych ilości płynów, jednak powyższe badanie pokazuje, że w tym wypadku ważny jest rodzaj spożywanego napoju. "Wyniki naszego badania sugerują, że związek między przyjmowaniem płynów a kamieniami nerkowymi zależy od rodzaju konsumowanego napoju. Odkryliśmy, że częsta konsump

10 sposobów na zmniejszenie kaloryczności diety

Nadwaga i otyłość stanowią w Polsce jeden z głównych problemów zdrowotnych.  Otyłość jest uważana za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną.  Jest to schorzenie odznaczające się patologicznie zwiększonym udziałem tkanki tłuszczowej i należy ją traktować jako chorobę.  Z ostatnio publikowanych badań o spożyciu żywności wśród Polaków (badanie przeprowadzone przez NIZP PZH-PIB w 2019r. we współpracy z EFSA) wynika, że nadmierną masę ciała ma prawie 69% mężczyzn i 48% kobiet ( w tym nadwagę ma 52% mężczyzn i 32% kobiet, zaś otyłych jest ok. 16% i mężczyzn i kobiet). Stąd wciąż aktualne pytanie w jaki sposób można skutecznie zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości wśród Polaków? Sposobów jest bardzo wiele, natomiast podstawowym i przynoszącym efekt, kiedy mamy już problem z nadmierną wagą jest zmiana diety - czyli lepsze wybory żywieniowe i zmniejszenie spożywanych porcji. Jak zmniejszyć kaloryczność diety? 1. Wybieraj sosy i zupy na bazie pomidorów zamiast tłustych sosów  śmietanowy