poniedziałek, 2 września 2013

Brokuły chronią chrząstkę stawową!

Substancja zawarta w warzywach z rodziny kapustowatych, głównie w brokułach, opóźnia rozwój choroby zwyrodnieniowej stawów – informuje o wynikach badań brytyjskich naukowców czasopismo „Arthritis & Rheumatism”. 

Badacze z University of East Anglia udowodnili w badaniu na myszach, że dieta bogata w sulforafan (związek występujący w warzywach krzyżowych – brukselkach, kapuście i przede wszystkim w brokułach) opóźnia, a nawet zapobiega niszczeniu chrząstki stawowej, a tym samym chorobie zwyrodnieniowej stawów.
Teraz naukowcy chcą sprawdzić skuteczność działania substancji na ludziach i już rozpoczęto wstępne badania nad pacjentami, którzy mają zostać poddani operacji wymiany stawu kolanowego. Chorzy będą karmieni brokułami o dużej zawartości sulforafanu przez dwa tygodnie przed operacją, a po zabiegu badacze sprawdzą, czy warzywa wpłynęły na zmianę metabolizmu tkanek.
Wcześniejsze badania wykazały, że sulforafan ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Niniejsze przedsięwzięcie pozwoliło stwierdzić, że substancja chroni także zdrowie stawów, blokując enzymy powodujące ich destrukcję.
Choroba zwyrodnieniowa stawów to przypadłość objawiająca się silnymi bólami dłoni, stóp, kręgosłupa, bioder lub kolan i ograniczeniem ich funkcji ruchowych. Czynnikami sprzyjającymi jej wystąpieniu są zaawansowany wiek i otyłość. Nie istnieje skuteczna metoda leczenia tej choroby. Stosuje się jedynie środki zmniejszające ból (często niewystarczająco) i operacje wymiany zniszczonych stawów.
„Aż do teraz badacze ponosili porażkę, próbując wykazać, że jedzenie czy dieta może przyczynić się do spowolnienia rozwoju choroby zwyrodnieniowej stawów, więc jeśli wyniki niniejszego badania uda się powtórzyć na ludziach, będziemy mieli do czynienia z przełomem” – komentuje prof. Alan Silman, dyrektor fundacji Arthritis Research UK. (PAP)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz