piątek, 19 lipca 2013

Szklanka mleka dziennie służy mózgowi

Amatorzy mleka wypadają lepiej w testach pamięciowych i oceniających sprawność umysłową - wynika z badań, które publikuje pismo "International Dairy Journal". 

W związku ze starzeniem się społeczeństw coraz więcej badań koncentruje się na poszukiwaniu diety, która spowolniłaby pogorszenie sprawności umysłowej wraz z wiekiem. Kilka wcześniejszych badań sugerowało, że produkty nabiałowe mogą korzystnie wpływać na funkcjonowanie mózgu.
Naukowcy z University of Maine w Orono (stan Maine) analizowali związek między spożywaniem mleka i jego przetworów a funkcjonowaniem mózgu. W tym celu zebrali dane na temat spożycia nabiału wśród ponad 972 mężczyzn i kobiet w wieku 23-98 lat. Poddali ich też serii testów umysłowych, m.in. na pamięć werbalną, roboczą, przestrzenną pamięć wzrokową i inne.
Na podstawie ośmiu różnych wskaźników sprawności umysłowej naukowcy ocenili, że – niezależnie od wieku - osoby, które spożywały minimum jedną porcję produktów mlecznych (np. szklankę mleka) dziennie uzyskiwały znacznie lepsze wyniki w testach umysłowych niż ci, którzy nie spożywali ich wcale lub robili to rzadko. Najlepsze wyniki mieli ci badani, którzy konsumowali największe ilości mleka i jego przetworów.
Związek ten pozostał bez zmian, nawet gdy w analizie uwzględniono inne czynniki mogące wpływać na sprawność i zdrowie mózgu, w tym stan układu sercowo-naczyniowego oraz styl życia i dietę.
Zdaniem autorów pracy, wyniki te sugerują, że łatwe do wprowadzenia zmiany w diecie, takie jak zwiększenie spożycia mleka i jego przetworów - mogą spowolnić spadek funkcji umysłowych. Stanowią one jeszcze jeden argument na rzecz wprowadzenia nabiału do codziennego jadłospisu.
Na razie naukowcy nie potrafią wyjaśnić jaki dokładnie mechanizm odpowiada za zaobserwowany związek. Amatorzy nabiału biorący udział w badaniu ogólnie mieli skłonność do zdrowszego odżywiania się, ale pewne składniki mleka mogą bezpośrednio korzystnie wpływać na funkcjonowanie mózgu, oceniają.
Zaznaczają zarazem, że aby potwierdzić te przypuszczenia potrzeba więcej badań.
Mleko i jego przetwory zawierają wiele cennych składników odżywczych – przede wszystkim wapń niezbędny do budowy mocnych kości i prawidłowej przemiany materii oraz witaminy A, D i E. Regularne spożywanie nabiału zmniejsza m.in. ryzyko osteoporozy i korzystnie wpływa na układ krążenia. (PAP)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz