piątek, 29 marca 2013

Jak przetrwać Święta na diecie ?!

Wielkanoc to najstarsze, a zarazem najważniejsze Święto w życiu chrześcijan. Polska tradycja jest bardzo bogata, również w aspekcie kulinarnym. Na Wielkanocne Śniadanie czekamy przez cały okres Wielkiego Postu - ale, co zrobić jeśli niedawno rozpoczęliśmy walkę z naszą wagą i zdecydowanie nie chcemy zaprzepaścić efektów diety?

  • Jedz regularnie - jeśli udało Ci się wdrożyć 5 posiłków dziennie w równych odstępach czasu, warto ten nawyk utrzymać. Czekając np. na świąteczny obiad możesz sobie pozwolić na porcję sałatki czy świeże owoce, ważne aby przerwy między posiłkami nie były długie, tak aby nie pojawił się "wilczy apetyt".
  • Nie spędź całego dnia przy "biesiadowaniu" - warto oderwać się od stołu i wybrać na świąteczny spacer - poprawi samopoczucie, dotleni organizm i dostarczy dawkę pozytywnej energii (zmniejszy wyrzuty sumienia po zjedzeniu słodkości).
  • Staraj się przyrządzić dania w sposób "dietetyczny" - sos do tradycyjnej jarzynowej sałatki można przyrządzić na bazie jogurtu naturalnego z odrobiną majonezu. Upiecz mięso w piekarniku z dodatkiem świeżych ziół, a jajka faszeruj np. pieczarkami i łososiem. Ze słodkości najlepiej wybierać sernik, sernik na zimno, ciasto marchewkowe, czy ciasto czekoladowe, ale na bazie buraczków!
  • Każde z nałożonych na talerz dań zjadaj z DUŻĄ porcją warzyw - warzywa zawierają błonnik pokarmowy, który sprawia że danie jest bardziej sycące. Dodatek oliwy z oliwek do sałatki, również daje taki sam efekt.
  • Jedz powoli, dokładnie przeżuwaj i myśl o tym, co i ile nakładasz na talerz .

  • Nie przejadaj się! Próbuj dań, ale nie najadaj się nimi.
  • Z napojów najlepiej wybierać wodę mineralizowaną i herbaty, np. zieloną, poprawiającą trawienie czy miętę. Pij dużo - często mylimy uczucie pragnienia z głodem!
  • Unikaj "dokładek"! Celebruj potrawy, rozkoszuj się ich smakiem.
  • Niech deser stanowi jeden z Twoich posiłków. Efektownym i zarazem lekkim deserem jest galaretka ze świeżych owoców z dodatkiem bakalii.
  • Ogranicz pieczywo, lub w ogóle go nie spożywaj w czasie Świąt - a jeśli już, to koniecznie razowe!
  • Możesz sobie pozwolić na niewielką "porcję" alkoholu - najlepiej niech będzie to wino czerwone (wytrawne lub półwytrawne) - jak wynika z ostatnich badań naukowych, jeden lub dwa kieliszki wina dziennie mają korzystniejszy wpływ na serce niż dieta bogata w ryby. Osoby pijące czerwone wino mają wyższe stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 w osoczu krwi i krwinek czerwonych, co dobroczynnie wpływa na pracę serca.
A po spędzeniu zdrowych, spokojnych Świąt Wielkanocnych, z lepszym zapałem i pozytywną energią, kontynuujmy wypracowane wcześniej - dietetyczne nawyki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz