Przejdź do głównej zawartości

Więcej jabłek - lepszy nastrój


Jedzenie dużej ilości owoców i warzyw sprawia, że młodzi ludzi są na co dzień spokojniejsi, szczęśliwsi i mają więcej energii - dowodzą naukowcy z Uniwersytetu Otago w Nowej Zelandii.

Dr Tamlin Conner i Bonnie White z Wydział Psychologii oraz dr Caroline Horwath z Katedry Żywienia Człowieka badali związek pomiędzy odczuwanymi w ciągu dnia emocjami a rodzajem spożywanych pokarmów. Swoje spostrzeżenia opublikowali w "British Journal of Health Psychology".

Do badania naukowcy zaprosili 281 młodych osób, których średnia wieku wynosiła 20 lat. Na początku uczestnicy wypełniali kwestionariusze dotyczące wieku, płci, przynależności rasowej, wagi i wzrostu. Osoby, u których kiedykolwiek wystąpiły zaburzenia odżywania, zostały wykluczone z eksperymentu.

Następnie, przez 21 kolejnych dni, uczestnicy na bieżąco uzupełniali formularze, w których oceniali swoje samopoczucie danego dnia. Do wyboru mieli 9 pozytywnych i 9 negatywnych przymiotników. Odpowiadali także na 5 pytań dotyczących tego, co zjedli w ciągu całego dnia. Musieli podać ilość spożytych porcji owoców (z wyłączeniem soków owocowych i suszonych owoców), warzyw (również z wyłączeniem soków) oraz tzw. niezdrowych przekąsek, takich jak herbatniki, krakersy, chipsy ziemniaczane, ciasta, babeczki itp.

Wyniki pokazały silną zależność pomiędzy nastrojem a ilością owoców i warzyw w codziennej diecie: im wyższa konsumpcja tego typu produktów, tym lepszy nastrój uczestników.

"W tych okresach, kiedy zjadali więcej owoców i warzyw, uczestnicy pisali, że są spokojniejsi, szczęśliwsi i mają więcej energii niż w pozostałe dni" - mówi dr Conner.

Aby zrozumieć, co wynika z czego - czy to dobry nastrój powoduje, że lepiej się odżywiamy, czy może lepsza dieta znajduje odzwierciedlenie w dobrym samopoczuciu - dr Conner i jej zespół przeprowadzili dodatkowe analizy, które wykazały, że jedzenie owoców i warzyw skutkuje poprawą nastroju już w kolejnym dniu po spożyciu. Sugeruje to, zdaniem naukowców, iż zdrowa żywność faktycznie poprawia nastrój. Wyniki te były niezależne od BMI uczestników.

"Dalsze badania wykazały, że młodzi ludzie muszą spożyć około 7-8 pełnych porcji owoców i warzyw w ciągu dnia, aby zauważyć znaczącą poprawę samopoczucia. Za jedną porcję przyjęliśmy taką ilość pokarmu, jaka mieści się w dłoni lub zajmuje pół szklanki" - wyjaśnia dr Conner.

Jak dodaje współautorka badania Bonnie White, aby osiągnąć taki efekt wystarczy, że pół talerza, podczas każdego spożywanego w ciągu dnia posiłku, zajmą warzywa lub jeśli do każdego posiłku zjemy jeden cały owoc, np. jabłko.

Artykuł pochodzi z serwisu: www.naukawpolsce.pap.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Cherimoya w

Słodzone napoje sprzyjają powstawaniu kamieni nerkowych

Napoje gazowane zawierające cukier zwiększają ryzyko kamicy nerkowej - zawiadamia "Clinical Journal of the American Society of Nephrology".  Amerykańscy naukowcy z Brigham and Women's Hospital przeanalizowali dane dotyczące stylu życia i historii medycznej prawie 200 tys. osób i stwierdzili, że częste picie słodzonych napojów gazowanych istotnie zwiększa prawdopodobieństwo powstawania kamieni nerkowych. Na przykład u badanych, którzy spożywali co najmniej jedną colę dziennie, ryzyko kamicy było o 23 proc. wyższe niż u osób, które nie sięgały po tego typu produkty częściej niż raz w tygodniu. Zazwyczaj w celu uniknięcia tego typu problemów zdrowotnych zaleca się pacjentom picie dużych ilości płynów, jednak powyższe badanie pokazuje, że w tym wypadku ważny jest rodzaj spożywanego napoju. "Wyniki naszego badania sugerują, że związek między przyjmowaniem płynów a kamieniami nerkowymi zależy od rodzaju konsumowanego napoju. Odkryliśmy, że częsta konsump

10 sposobów na zmniejszenie kaloryczności diety

Nadwaga i otyłość stanowią w Polsce jeden z głównych problemów zdrowotnych.  Otyłość jest uważana za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną.  Jest to schorzenie odznaczające się patologicznie zwiększonym udziałem tkanki tłuszczowej i należy ją traktować jako chorobę.  Z ostatnio publikowanych badań o spożyciu żywności wśród Polaków (badanie przeprowadzone przez NIZP PZH-PIB w 2019r. we współpracy z EFSA) wynika, że nadmierną masę ciała ma prawie 69% mężczyzn i 48% kobiet ( w tym nadwagę ma 52% mężczyzn i 32% kobiet, zaś otyłych jest ok. 16% i mężczyzn i kobiet). Stąd wciąż aktualne pytanie w jaki sposób można skutecznie zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości wśród Polaków? Sposobów jest bardzo wiele, natomiast podstawowym i przynoszącym efekt, kiedy mamy już problem z nadmierną wagą jest zmiana diety - czyli lepsze wybory żywieniowe i zmniejszenie spożywanych porcji. Jak zmniejszyć kaloryczność diety? 1. Wybieraj sosy i zupy na bazie pomidorów zamiast tłustych sosów  śmietanowy