poniedziałek, 3 grudnia 2012

Dieta ziemniaczana obniża ciśnienie tak jak leki!


Mit na temat tuczącego wpływu ziemniaków obalają najnowsze badania naukowców z USA. Zjadanie kilku z nich dziennie, przyrządzonych bez tłuszczu, obniża ciśnienie krwi niemal tak dobrze jak niektóre leki na nadciśnienie bez wpływu na masę ciała. Informację na ten temat zamieszcza serwis internetowy EurekAletrt. 



Autorzy pracy zaznaczają jednak, że ziemniaki serwowane w badaniach nie były polewane ketchupem, majonezem czy innym sosem, nie były też przygotowane w postaci frytek, ale upieczone bez tłuszczu w kuchence mikrofalowej.

Naukowcy z University of Scranton w stanie Pennsylvania analizowali czerwone ziemniaki, ze względu na ich wysoką zawartość związków chemicznych korzystnych dla zdrowia, m.in. przeciwutleniaczy z grupy fenoli, antocyjanów i karotenoidów. Jednak, ich zdaniem zwykłe białe ziemniaki mogą mieć podobne działanie. W badaniach udział wzięło 18 osób z nadwagą lub otyłością i nadciśnieniem tętniczym. Przez miesiąc część z nich spożywała dwa razy dziennie 6-8 czerwonych ziemniaków w skórce, upieczonych w kuchence mikrofalowej, a część nie jadła tych warzyw. Następnie grupy zamieniły się dietami.

Naukowcy monitorowali ciśnienie krwi pacjentów, zarówno skurczowe (wyższe wartości), jak i rozkurczowe (niższe wartości).

Okazało się, że w okresie badań ciśnienie rozkurczowe spadło średnio o 4,3 proc. (4 mm Hg) a ciśnienie skurczowe o 3,5 proc. Większość pacjentów stosowała równolegle leki na nadciśnienie, ale ziemniaki dodatkowo obniżały ciśnienie krwi. Żaden z uczestników badania nie przytył. Ziemniaczana dieta nie miała też wpływu na poziom lipidów i glukozy we krwi.

Zdaniem autorów badań, oznacza to, że czerwone ziemniaki skutecznie obniżają ciśnienie krwi, a co za tym idzie również ryzyko zawału serca czy udaru mózgu, u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Naukowcy podejrzewają, że planowane obecnie badania dotyczące zwykłych, białych ziemniaków przyniosą podobne wyniki.

"Ziemniaki, prawdopodobnie bardziej niż inne warzywa, mają niezasłużenie złą reputację, z powodu której wiele osób dbających o zdrowie wykluczyło je ze swojej diety - komentuje kierujący badaniami dr Joe Vinson. Słowo "ziemniak" ludzie kojarzą z tuczącym, bogatym w węglowodany i puste kalorie jedzeniem. W rzeczywistości, jeśli przygotuje się je bez smażenia i bez masła, margaryny czy śmietany, jeden ziemniak ma tylko 110 kilokalorii oraz wiele zdrowych związków roślinnych i witamin. Mamy nadzieję, że nasze badania pomogą zmienić opinie o ziemniakach".

Dr Vinson przypomina, że w innych badaniach udało się zidentyfikować w ziemniakach związki o działaniu podobnym do znanych leków hipotensyjnych z grupy inhibitorów konwertazy angiotensyny (inhibitory ACE). Warzywa te zawierają również inne substancje o korzystnym wpływie na zdrowie.
Na nieszczęście dla miłośników frytek i chipsów, przyrządzenie ziemniaków w tłuszczu i bardzo wysokiej temperaturze niszczy większość tych zdrowych związków, pozostawiając głównie skrobię, tłuszcz i minerały. 

Artykuł pochodzi z serwisu www.naukawpolsce.pap.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz