Trądzik to choroba gruczołów łojowych skóry. Co ciekawe, nasz jadłospis ma bardzo duże znaczenie na wygląd skóry, ale nie udowodniono dotąd, że jedzenie konkretnych produktów wywołuje zmiany skórne.
Najczęstszą
przyczyną trądziku jest brak równowagi hormonalnej. „Rozchwiane” hormony
sprzyjają zwiększonemu wydzielaniu łoju przez gruczoły łojowe. Niewłaściwe
odżywianie może również powodować trądzik. Podobnie nadmierna masa ciała oraz
zaparcia (toksyny z jelit, są transportowane do krwioobiegu i wydalane przez
skórę).
Trądzik
występuje częściej, jeśli sięgamy po tłuszcze zwierzęce, a nasza dieta obfituje
w żywność przetworzoną, zawierającą szkodliwe dla zdrowia kwasy tłuszczowe
„trans” (np. gotowe dania, sosy, fast foody, słodycze).
Jakie
produkty należy zatem włączyć do swojego jadłospisu, aby zwalczyć trądzik?
- Surowe warzywa
oraz soki warzywne, szczególnie z marchewki i selera naciowego, bogate w
witaminy i błonnik, który pomaga w eliminowaniu niepotrzebnych resztek
pokarmowych z organizmu,
- Kasze, brązowy
ryż – pełne mikroelementów, pozytywnie wpływających na stan skóry,
- Niesolone orzechy
i pestki – zawierają dobre tłuszcze, poprawiające wygląd,
- Świeże i suszone
owoce, zawierają przeciwutleniacze spowalniające starzenie się komórek
skóry,
- Fermentowane
produkty mleczne (np. kefir, jogurt naturalny) – bardzo dobre źródła
białka, zawierające mało tłuszczu zwierzęcego,
- Ryby, zawierające
cynk walczący z chorobami skórnymi.
Z
czego zrezygnować?
- Nie solimy!
- Zero słodyczy!
- Zero fast foodów!
- Unikajmy alkoholu
oraz kofeiny – odwadniają organizm!
- Ograniczamy
tłuste sery (np. żółte, pleśniowe), masło, tłuste mleko, wieprzowinę, nie
smażymy!
Ciekawostka
Wbrew
pozorom, sama czekolada nie wpływa na powstawanie trądziku! Nie ma na to
dowodów naukowych. Kawałek gorzkiej czekolady zjedzony okazjonalnie nie
spowoduje zmian trądzikowych.
Dodatki
uzupełniające
Miąższ
aloesowy do picia - to obfity zapas materiałów budulcowych,
potrzebnych do uzyskania i zachowania zdrowej skóry. Skóra odtwarza się co
21-28 dni. Może ona wykorzystywać na co dzień odżywcze składniki budulcowe
zawarte w miąższu aloesowym, by przeciwdziałać efektom starzenia i zmianom
trądzikowym.
Aloes
wzmacnia i regeneruje skórę. Aloe Vera wspiera działanie fibroblastów (są to
komórki odpowiedzialne za powstawanie kolagenu, biorą one także udział w
łagodzeniu drobnych skaleczeń, oparzeń, podrażnień i otarć skóry).
Propolis
– naturalny antybiotyk stosowany do leczenia trądziku. Powstrzymuje rozmnażanie
szkodliwych bakterii w organizmie, wzmacniając przy tym nasz układ
odpornościowy. Ponadto, zwiększa ilość dobrych bakterii.
Jak widać prawidłowe odżywianie się, dieta, wpływa na bardzo wiele rzeczy w naszym organiźmie.
OdpowiedzUsuń