poniedziałek, 3 września 2012

Pikantne przyprawy wcale nie zwiększają tempa metabolizmu!

Wiele osób jest przekonanych, że ich walka z nadwagą jest utrudniona poprzez problemy z "wolnym metabolizmem", tzw. słabą przemianą materii. Często mówi się, że dodawanie ziół oraz ostrych przypraw do dań, zwiększa spalanie kalorii. Jednak ... to mit! przynajmniej dla popularnej papryczki chilli!




Papryka chilli zawiera kapsaicynę - związek odpowiedzialny za jej ostry smak.Jej trawienie powoduję emisję ciepła, która powinna sprzyjać spalaniu kalorii. Jednak chilli działa, ale na krótko (nie podnosi tempa spalania kalorii długoterminowo). Badań, które dowodzą temu twierdzeniu jest niestety mało, a ponadto przeprowadzone już eksperymenty są często na suplementach kapsaicyny, a nie na naturalnej żywności i jedynie wśród nielicznych grup uczestników. Jeśli, nie jesz dużo i często ciężkostrawnej, wysoce przetworzonej żywności ... być może taki efekt się pojawi, lecz jak dotąd nie ma istotnych naukowych dowodów, że papryka chilli, pieprz czy inne ostre przyprawy zwiększają spalanie tkanki tłuszczowej i pobudzają tempo metabolizmu.

Przykład na potwierdzenie tej tezy to obecna sytuacja w Meksyku, gdzie chilli spożywane jest wręcz nałogowo. Nadwaga i otyłość stanowi tam poważny problem, ponieważ aż 1/4 populacji cierpi na otyłość!

Rozwiązanie jest jedno, aby długoterminowo zwiększyć swoją przemianę materii:
1. Musimy jeść zdrowo.
2. Musimy ruszać się jak najwięcej, aby budować tkankę mięśniową!

Źródło: www.ginewsblogspot.com.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz