Papryka chilli zawiera kapsaicynę - związek odpowiedzialny za jej ostry smak.Jej trawienie powoduję emisję ciepła, która powinna sprzyjać spalaniu kalorii. Jednak chilli działa, ale na krótko (nie podnosi tempa spalania kalorii długoterminowo). Badań, które dowodzą temu twierdzeniu jest niestety mało, a ponadto przeprowadzone już eksperymenty są często na suplementach kapsaicyny, a nie na naturalnej żywności i jedynie wśród nielicznych grup uczestników. Jeśli, nie jesz dużo i często ciężkostrawnej, wysoce przetworzonej żywności ... być może taki efekt się pojawi, lecz jak dotąd nie ma istotnych naukowych dowodów, że papryka chilli, pieprz czy inne ostre przyprawy zwiększają spalanie tkanki tłuszczowej i pobudzają tempo metabolizmu.
Przykład na potwierdzenie tej tezy to obecna sytuacja w Meksyku, gdzie chilli spożywane jest wręcz nałogowo. Nadwaga i otyłość stanowi tam poważny problem, ponieważ aż 1/4 populacji cierpi na otyłość!
Rozwiązanie jest jedno, aby długoterminowo zwiększyć swoją przemianę materii:
1. Musimy jeść zdrowo.
2. Musimy ruszać się jak najwięcej, aby budować tkankę mięśniową!
Źródło: www.ginewsblogspot.com.
Komentarze
Prześlij komentarz