W jednym z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie Journal of Nutrition and Metabolism, wykazano że dodanie migdałów do śniadania nie tylko znacząco zmniejsza stężenie glukozy we krwi, ale również powoduje, że czujemy większą sytość, nawet po obiedzie.
Profesor Richard Mattes oraz jego zespół naukowców z Uniwersytetu Purdue w Stanach Zjednoczonych, udowodnili, że dodanie migdałów do śniadania, powoduje że jemy spontanicznie mniej w innych porach dnia. Jest ot bardzo ważne odkrycie w dietetyce. Umiarkowane spożycie migdałów nie powoduje wzrostu wagi, a może wręcz stymulować odchudzanie, poprzez zwiększenie uczucia sytości po posiłku.
Co w migdałach wpływa na ich dietetyczne właściwości?
Ten smaczny smakołyk ma w sobie prawdziwą, odżywczą moc! Migdały są świetnym źródłem białka, wapnia, witaminy E oraz argininy. Arginina to aminokwas, który warunkuje prawidłowy przepływ krwi. To z kolei wpływa na właściwe dotlenienie oraz funkcjonowanie wszystkich narządów naszego organizmu. Poza tym, arginina wchodząca w skład migdałów zwiększa odporność, wytrzymałość organizmu podczas wysiłku fizycznego, ale także w stresie, stymuluje produkcję kolagenu, poprawiając wygląd skóry, a także sprawność kości i ścięgien.
Migdały zawierają również duże ilości magnezu, żelaza, cynku. Są bogate w błonnik pokarmowy (jest go znacznie więcej niż w orzechach i pestkach), ułatwiający odchudzanie, poprzez wchłanianie wody, pęcznienie w żołądku, a tym samym - zwiększenie uczucia sytości.
Migdały mają niski indeks glikemiczny, co oznacza że po ich zjedzeniu poziom cukru we krwi gwałtownie nie wzrasta i nie powoduje dużych wahań insuliny - dlatego są dobrym pokarmem dla cukrzyków i osób z nietolerancją glukozy.
Chociaż migdały zawierają dużo tłuszczu i są wysokokaloryczne, są to w przewadze zdrowe dla serca kwasy tłuszczowe wielo- oraz jednonienasycone. Na Uniwersytecie Kalifornijskim przeprowadzono eksperyment, w którym ochotnicy zastąpili połowę tłuszczu w swojej diecie migdałami i olejem migdałowym. Po 6 tygodniach poprawiły się ich wyniki badań: poziom cholesterolu całkowitego obniżył się średnio o 4%, „złego LDL” – o 6%, a trójglicerydów nawet o 14%! Co więcej, poziom dobrego cholesterolu HDL zwiększył się aż o 6%!
Poza tym, skórka w migdałach zawiera ponad 30 związków przeciwutleniających, zapewniających witalność oraz spowolnienie procesu starzenia, jak również zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów. Dlatego warto kupować całe migdały, ze skórką i używać ich w kuchni.
Kaloryczność migdałów
1 łyżka migdałów (15g) - 86 kcal
1 garść(30g) - 172 kcal
1 łyżka tartych migdałów (10g) - 57 kcal
1 łyżka płatków migdałowych (10g) - 58 kcal
Jak uzyskać migdałowe korzyści - czyli 10 dobrych pomysłów:
1. Do śniadaniowej owsianki dodaj płatki migdałowe i polej miodem.
2. Dodawaj migdały do swojego musli lub przygotuj batoniki z dowolnych zbóż z migdałami.
3. Posiekane migdały to świetny dodatek do jogurtu naturalnego z sezonowymi owocami, np. truskawkami, malinami czy brzoskwinią.
4.Upiecz zdrowe babeczki z wykorzystaniem mąki migdałowej zamiast zwykłej pszennej.
5.Przyrządź placuszki z jajka, mąki pełnoziarnistej, płatków migdałowych, wanilii, cynamonu, soli morskiej i jagód.
6. Dodawaj migdały do sałatek, duszonych warzyw i zapiekanek.
7. Posypuj migdałami pieczone owoce, np. jabłka, brzoskwinie.
8. Olej migdałowy można dodawać do wypieków.
9. Utarte migdały to pyszny dodatek do owocowych koktajli.
10. Lubisz eksperymentować? Polecam czosnkowe migdały! Wystarczy wymieszać migdały z oliwą, świeżym oraz sproszkowanym czosnkiem, przełożyć na blachę z papierem do pieczenia, i przez około 20 minut piec w 120 s. C.
Źródło: www.ginews.blogspot.com
Profesor Richard Mattes oraz jego zespół naukowców z Uniwersytetu Purdue w Stanach Zjednoczonych, udowodnili, że dodanie migdałów do śniadania, powoduje że jemy spontanicznie mniej w innych porach dnia. Jest ot bardzo ważne odkrycie w dietetyce. Umiarkowane spożycie migdałów nie powoduje wzrostu wagi, a może wręcz stymulować odchudzanie, poprzez zwiększenie uczucia sytości po posiłku.
Co w migdałach wpływa na ich dietetyczne właściwości?
Ten smaczny smakołyk ma w sobie prawdziwą, odżywczą moc! Migdały są świetnym źródłem białka, wapnia, witaminy E oraz argininy. Arginina to aminokwas, który warunkuje prawidłowy przepływ krwi. To z kolei wpływa na właściwe dotlenienie oraz funkcjonowanie wszystkich narządów naszego organizmu. Poza tym, arginina wchodząca w skład migdałów zwiększa odporność, wytrzymałość organizmu podczas wysiłku fizycznego, ale także w stresie, stymuluje produkcję kolagenu, poprawiając wygląd skóry, a także sprawność kości i ścięgien.
Migdały zawierają również duże ilości magnezu, żelaza, cynku. Są bogate w błonnik pokarmowy (jest go znacznie więcej niż w orzechach i pestkach), ułatwiający odchudzanie, poprzez wchłanianie wody, pęcznienie w żołądku, a tym samym - zwiększenie uczucia sytości.
Migdały mają niski indeks glikemiczny, co oznacza że po ich zjedzeniu poziom cukru we krwi gwałtownie nie wzrasta i nie powoduje dużych wahań insuliny - dlatego są dobrym pokarmem dla cukrzyków i osób z nietolerancją glukozy.
Chociaż migdały zawierają dużo tłuszczu i są wysokokaloryczne, są to w przewadze zdrowe dla serca kwasy tłuszczowe wielo- oraz jednonienasycone. Na Uniwersytecie Kalifornijskim przeprowadzono eksperyment, w którym ochotnicy zastąpili połowę tłuszczu w swojej diecie migdałami i olejem migdałowym. Po 6 tygodniach poprawiły się ich wyniki badań: poziom cholesterolu całkowitego obniżył się średnio o 4%, „złego LDL” – o 6%, a trójglicerydów nawet o 14%! Co więcej, poziom dobrego cholesterolu HDL zwiększył się aż o 6%!
Poza tym, skórka w migdałach zawiera ponad 30 związków przeciwutleniających, zapewniających witalność oraz spowolnienie procesu starzenia, jak również zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów. Dlatego warto kupować całe migdały, ze skórką i używać ich w kuchni.
Kaloryczność migdałów
1 łyżka migdałów (15g) - 86 kcal
1 garść(30g) - 172 kcal
1 łyżka tartych migdałów (10g) - 57 kcal
1 łyżka płatków migdałowych (10g) - 58 kcal
Jak uzyskać migdałowe korzyści - czyli 10 dobrych pomysłów:
1. Do śniadaniowej owsianki dodaj płatki migdałowe i polej miodem.
2. Dodawaj migdały do swojego musli lub przygotuj batoniki z dowolnych zbóż z migdałami.
3. Posiekane migdały to świetny dodatek do jogurtu naturalnego z sezonowymi owocami, np. truskawkami, malinami czy brzoskwinią.
4.Upiecz zdrowe babeczki z wykorzystaniem mąki migdałowej zamiast zwykłej pszennej.
5.Przyrządź placuszki z jajka, mąki pełnoziarnistej, płatków migdałowych, wanilii, cynamonu, soli morskiej i jagód.
6. Dodawaj migdały do sałatek, duszonych warzyw i zapiekanek.
7. Posypuj migdałami pieczone owoce, np. jabłka, brzoskwinie.
8. Olej migdałowy można dodawać do wypieków.
9. Utarte migdały to pyszny dodatek do owocowych koktajli.
10. Lubisz eksperymentować? Polecam czosnkowe migdały! Wystarczy wymieszać migdały z oliwą, świeżym oraz sproszkowanym czosnkiem, przełożyć na blachę z papierem do pieczenia, i przez około 20 minut piec w 120 s. C.
Źródło: www.ginews.blogspot.com
Jem migdały, chociaż w dzieciństwie mama wmawiała mi, ze mam uczulenie na orzechy. W cale nie mam, a migdały smakują bardzo dobrze.
OdpowiedzUsuń