Przejdź do głównej zawartości

Chcesz być bardziej najedzony? Dodaj migdały do swojego menu!

W jednym z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie Journal of Nutrition and Metabolism, wykazano że dodanie migdałów do śniadania nie tylko znacząco zmniejsza stężenie glukozy we krwi, ale również powoduje, że czujemy większą sytość, nawet po obiedzie.

Profesor Richard Mattes oraz jego zespół naukowców z Uniwersytetu Purdue w Stanach Zjednoczonych, udowodnili, że dodanie migdałów do śniadania, powoduje że jemy spontanicznie mniej w innych porach dnia. Jest ot bardzo ważne odkrycie w dietetyce. Umiarkowane spożycie migdałów nie powoduje wzrostu wagi, a może wręcz stymulować odchudzanie, poprzez zwiększenie uczucia sytości po posiłku.

Co w migdałach wpływa na ich dietetyczne właściwości?

Ten smaczny smakołyk ma w sobie prawdziwą, odżywczą moc! Migdały są świetnym źródłem białka, wapnia, witaminy E oraz argininy. Arginina to aminokwas, który warunkuje prawidłowy przepływ krwi. To z kolei wpływa na właściwe dotlenienie oraz funkcjonowanie wszystkich narządów naszego organizmu. Poza tym, arginina wchodząca w skład migdałów zwiększa odporność, wytrzymałość organizmu podczas wysiłku fizycznego, ale także w stresie, stymuluje produkcję kolagenu, poprawiając wygląd skóry, a także sprawność kości i ścięgien.

Migdały zawierają również duże ilości magnezu, żelaza, cynku. Są bogate w błonnik pokarmowy (jest go znacznie więcej niż w orzechach i pestkach), ułatwiający odchudzanie, poprzez wchłanianie wody, pęcznienie w żołądku, a tym samym - zwiększenie uczucia sytości.

Migdały mają niski indeks glikemiczny, co oznacza że po ich zjedzeniu poziom cukru we krwi gwałtownie nie wzrasta i nie powoduje dużych wahań insuliny - dlatego są dobrym pokarmem dla cukrzyków i osób z nietolerancją glukozy.

Chociaż migdały zawierają dużo tłuszczu i są wysokokaloryczne, są to w przewadze zdrowe dla serca kwasy tłuszczowe wielo- oraz jednonienasycone. Na Uniwersytecie Kalifornijskim przeprowadzono eksperyment, w którym ochotnicy zastąpili połowę tłuszczu w swojej diecie migdałami i olejem migdałowym.  Po 6 tygodniach poprawiły się ich wyniki badań: poziom cholesterolu całkowitego obniżył się średnio o 4%, „złego LDL” – o 6%, a trójglicerydów nawet o 14%! Co więcej, poziom dobrego cholesterolu HDL zwiększył się aż o 6%!

Poza tym, skórka w migdałach zawiera ponad 30 związków przeciwutleniających, zapewniających witalność oraz spowolnienie procesu starzenia, jak również zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów. Dlatego warto kupować całe migdały, ze skórką i używać ich w kuchni.

Kaloryczność migdałów

1 łyżka migdałów (15g) - 86 kcal
1 garść(30g) - 172 kcal
1 łyżka tartych migdałów (10g) - 57 kcal
1 łyżka płatków migdałowych (10g) - 58 kcal

Jak uzyskać migdałowe korzyści - czyli 10 dobrych pomysłów:


1. Do śniadaniowej owsianki dodaj płatki migdałowe i polej miodem.
2. Dodawaj migdały do swojego musli lub przygotuj batoniki z dowolnych zbóż z migdałami.
3. Posiekane migdały to świetny dodatek do jogurtu naturalnego z sezonowymi owocami, np. truskawkami, malinami czy brzoskwinią.
4.Upiecz zdrowe babeczki z wykorzystaniem mąki migdałowej zamiast zwykłej pszennej.
5.Przyrządź placuszki z jajka, mąki pełnoziarnistej, płatków migdałowych, wanilii, cynamonu, soli morskiej i jagód.
6. Dodawaj migdały do sałatek, duszonych warzyw i zapiekanek.
7. Posypuj migdałami pieczone owoce, np. jabłka, brzoskwinie.
8. Olej migdałowy można dodawać do wypieków.
9. Utarte migdały to pyszny dodatek do owocowych koktajli.
10. Lubisz eksperymentować? Polecam czosnkowe migdały! Wystarczy wymieszać migdały z oliwą, świeżym oraz sproszkowanym czosnkiem, przełożyć na blachę z papierem do pieczenia, i przez około 20 minut piec w 120 s. C.

Źródło: www.ginews.blogspot.com



Komentarze

  1. Jem migdały, chociaż w dzieciństwie mama wmawiała mi, ze mam uczulenie na orzechy. W cale nie mam, a migdały smakują bardzo dobrze.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Cherimoya w

Słodzone napoje sprzyjają powstawaniu kamieni nerkowych

Napoje gazowane zawierające cukier zwiększają ryzyko kamicy nerkowej - zawiadamia "Clinical Journal of the American Society of Nephrology".  Amerykańscy naukowcy z Brigham and Women's Hospital przeanalizowali dane dotyczące stylu życia i historii medycznej prawie 200 tys. osób i stwierdzili, że częste picie słodzonych napojów gazowanych istotnie zwiększa prawdopodobieństwo powstawania kamieni nerkowych. Na przykład u badanych, którzy spożywali co najmniej jedną colę dziennie, ryzyko kamicy było o 23 proc. wyższe niż u osób, które nie sięgały po tego typu produkty częściej niż raz w tygodniu. Zazwyczaj w celu uniknięcia tego typu problemów zdrowotnych zaleca się pacjentom picie dużych ilości płynów, jednak powyższe badanie pokazuje, że w tym wypadku ważny jest rodzaj spożywanego napoju. "Wyniki naszego badania sugerują, że związek między przyjmowaniem płynów a kamieniami nerkowymi zależy od rodzaju konsumowanego napoju. Odkryliśmy, że częsta konsump

10 sposobów na zmniejszenie kaloryczności diety

Nadwaga i otyłość stanowią w Polsce jeden z głównych problemów zdrowotnych.  Otyłość jest uważana za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną.  Jest to schorzenie odznaczające się patologicznie zwiększonym udziałem tkanki tłuszczowej i należy ją traktować jako chorobę.  Z ostatnio publikowanych badań o spożyciu żywności wśród Polaków (badanie przeprowadzone przez NIZP PZH-PIB w 2019r. we współpracy z EFSA) wynika, że nadmierną masę ciała ma prawie 69% mężczyzn i 48% kobiet ( w tym nadwagę ma 52% mężczyzn i 32% kobiet, zaś otyłych jest ok. 16% i mężczyzn i kobiet). Stąd wciąż aktualne pytanie w jaki sposób można skutecznie zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości wśród Polaków? Sposobów jest bardzo wiele, natomiast podstawowym i przynoszącym efekt, kiedy mamy już problem z nadmierną wagą jest zmiana diety - czyli lepsze wybory żywieniowe i zmniejszenie spożywanych porcji. Jak zmniejszyć kaloryczność diety? 1. Wybieraj sosy i zupy na bazie pomidorów zamiast tłustych sosów  śmietanowy