Przejdź do głównej zawartości

Moc jagód

Lato to najlepszy sezon na owoce jagodowe. Zaliczamy do nich oczywiście jagody, truskawki, borówkę amerykańską, maliny, żurawinę, ale również jeżyny i porzeczki. W czym tkwi moc jagód?

Truskawki w połączeniu ze śmietaną lub bardziej dietetycznie z jogurtem to świetne połączenie, ale istnieje o wiele więcej sposobów na czerpanie korzyści zdrowotnych owoców jagodowych. Począwszy od delikatnych malin, a skończywszy na lekko kwaśnej żurawinie - istnieje ogromna ilość opcji przyrządzania dań głównych, przekąsek czy napojów, nie tylko deserów owocowych!

JAGODY A CUKIER

Poza truskawkami (IG = 40), większość owoców jagodowych ma tak niską zawartość węglowodanów, że bardzo trudno określić ich indeks glikemiczny. Indeks glikemiczny określa w jakim stopniu wzrasta poziom cukru we krwi, po spożyciu danego posiłku. Jagody wywierają bardzo mały wpływ we wzroście poziomu glukozy, zatem naprawdę można się nimi cieszyć i zajadać, bez żadnych "wyrzutów sumienia" i bez obaw o poziom glukozy we krwi. Także, a może przede wszystkim na diecie odchudzającej!

FIOLETOWE JAGODY

Jagody są również niskokaloryczne i stanowią świetne źródło witaminy C oraz błonnika pokarmowego. Jednak najcenniejszym składnikiem owoców jagodowych są fitoskładniki, dzięki którym zainteresowanie badaczy wartością odżywczą jagód rośnie wręcz z dnia na dzień.

Głęboki, fioletowy kolor jagód pochodzi od związków zwanych antocyjanami, które są znakomitymi przeciwutleniaczami. Ich znaczenie jest zaskakujące! Okazało się, że chronią nas przed chorobą Alzheimera oraz starzeniem się mózgu!



CZERWONA ŻURAWINA

Żurawina z kolei zawiera proantocyjanidyny ... trudne słowo, ale jak ważne znaczenie mają dla nas te związki! Udowodniono, że spożywanie żurawiny pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu moczowego. Związki zawarte w żurawinie zapobiegają bakteryjnym zakażeniom dróg moczowych.

MNIEJ ZNANE CZERWONE JAGÓDKI

Przez niektórych, jagody goji nazywane są najzdrowszymi owocami świata - zawierają bowiem 18 różnych aminokwasów i aż 21 pierwiastków śladowych oraz wyjątkowo silne przeciwutleniacze. Ciekawostką jest fakt, że w jagódkach tych jest 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku!


Ojczyzną jagód goji są Chiny, Tybet i Mongolia. Jagody goji mają wielorakie znaczenie. Po pierwsze pomagają w odchudzaniu! Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Poza tym obniżają poziom cholesterolu, a beta-sisterol w nich zawarty ma działanie przeciwzapalne, więc rzadziej zapadamy na infekcje!

Prawdopodobnie jagody goji zawierają najwięcej zeaksantyny, związku odpowiedzialnego za prawidłowe widzenie. Poza tym są prawdziwą kopalnią przeciwutleniaczy - więc mają działanie anty-rakowe.

A teraz ciekawostka dla dbających o swój wygląd - jagody goji zawierają kombinację kwasów tłuszczowych i polisacharydów, które to stymulują produkcję kolagenu i pozwalają na zatrzymanie wilgoci w skórze - więc ich działanie przypomina działanie najlepszych kremów odżywczych i nawilżających!

JAK JEŚĆ?

Wszystkie owoce jagodowe mogą być spożywane na świeżo, bez żadnych dodatków w formie przekąsek między głównymi posiłkami. Jagody wspaniale komponują się również z płatkami śniadaniowymi i jogurtem naturalnym , jako dodatek do sałatek czy odświeżający smoothie. Możliwości jest naprawdę wiele, a każdy kęs jagodowych pyszności to krok do zdrowszego odżywiania i świetnego samopoczucia.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Cherimoya w

Słodzone napoje sprzyjają powstawaniu kamieni nerkowych

Napoje gazowane zawierające cukier zwiększają ryzyko kamicy nerkowej - zawiadamia "Clinical Journal of the American Society of Nephrology".  Amerykańscy naukowcy z Brigham and Women's Hospital przeanalizowali dane dotyczące stylu życia i historii medycznej prawie 200 tys. osób i stwierdzili, że częste picie słodzonych napojów gazowanych istotnie zwiększa prawdopodobieństwo powstawania kamieni nerkowych. Na przykład u badanych, którzy spożywali co najmniej jedną colę dziennie, ryzyko kamicy było o 23 proc. wyższe niż u osób, które nie sięgały po tego typu produkty częściej niż raz w tygodniu. Zazwyczaj w celu uniknięcia tego typu problemów zdrowotnych zaleca się pacjentom picie dużych ilości płynów, jednak powyższe badanie pokazuje, że w tym wypadku ważny jest rodzaj spożywanego napoju. "Wyniki naszego badania sugerują, że związek między przyjmowaniem płynów a kamieniami nerkowymi zależy od rodzaju konsumowanego napoju. Odkryliśmy, że częsta konsump

10 sposobów na zmniejszenie kaloryczności diety

Nadwaga i otyłość stanowią w Polsce jeden z głównych problemów zdrowotnych.  Otyłość jest uważana za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną.  Jest to schorzenie odznaczające się patologicznie zwiększonym udziałem tkanki tłuszczowej i należy ją traktować jako chorobę.  Z ostatnio publikowanych badań o spożyciu żywności wśród Polaków (badanie przeprowadzone przez NIZP PZH-PIB w 2019r. we współpracy z EFSA) wynika, że nadmierną masę ciała ma prawie 69% mężczyzn i 48% kobiet ( w tym nadwagę ma 52% mężczyzn i 32% kobiet, zaś otyłych jest ok. 16% i mężczyzn i kobiet). Stąd wciąż aktualne pytanie w jaki sposób można skutecznie zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości wśród Polaków? Sposobów jest bardzo wiele, natomiast podstawowym i przynoszącym efekt, kiedy mamy już problem z nadmierną wagą jest zmiana diety - czyli lepsze wybory żywieniowe i zmniejszenie spożywanych porcji. Jak zmniejszyć kaloryczność diety? 1. Wybieraj sosy i zupy na bazie pomidorów zamiast tłustych sosów  śmietanowy