Przejdź do głównej zawartości

Jak zahamować starzenie się skóry poprzez dietę?




Skóra jest największym narządem ludzkiego ciała. U dorosłej osoby jej powierzchnia stanowi około 2 m2, waży 3 kg i ma średnio 3 mm grubości. W jej budowie anatomicznej wyróżnia się trzy warstwy: naskórek, skórę właściwą oraz tkankę podskórnąSkóra jest odżywiana przez rozległą sieć małych naczyń krwionośnych, które dostarczają tlen, substancje odżywcze, hormony regulujące jej wzrost i metabolizm. Skóra nie może być odżywiana z zewnątrz, dlatego musimy dbać o to, jakie pożywienie dostarczamy do naszego organizmu. Starzenie się skóry jest nieuniknionym procesem postępującym w czasie. Niekorzystne objawy starzenia, związane z fizjologią skóry spowodowane są spadkiem zawartości kolagenu, zmniejszeniem zdolności do wiązania wody w naskórku oraz upośledzeniem efektywności procesów naprawczych. Konsekwencją powyższych zmian jest spadek elastyczności i jędrności skóry, zmniejszenie jej grubości i gęstości oraz zwiększenie liczby zmarszczek. Skóra staje się sucha, często wrażliwa, pozbawiona blasku i witalności.

Według Medycznej Agencji Informacyjnej do zachowania młodości niekoniecznie trzeba używać drogich kosmetyków i kuracji. Zdrowe pożywienie zawierające dużo owoców, warzyw i tłuszczów nienasyconych potrafi równie dobrze chronić przed zmarszczkami, wzmacniając ochronę skóry przed szkodliwym działaniem słońca. Wnioski takie płyną z ostatnich międzynarodowych badań, których wyniki opublikowano w Journal of the American College of Nutrition.



W trakcie badań naukowcy stwierdzili, że zarówno osoby jasno- i ciemnowłose, które zdrowo się odżywiały, rezygnując np. z masła, czerwonego mięsa i słodyczy, były znacznie mniej podatne na powstawanie zmarszczek. Dotyczyło to zarówno mieszkańców Australii narażonych na silne działanie słońca jak i Szwedów, gdzie promieniowanie słoneczne jest znacznie słabsze. Porównano również wpływ diety na stan skóry u osób o jasnej karnacji i włosach z mieszkańcami Grecji, gdzie przeważają ludzie o ciemnej karnacji.

Naukowcy z Monash University w Melbourne przebadali prawie 400 osób w wieku 70 lat i więcej. Ochronne działanie odpowiedniej diety potwierdzono nawet wtedy, gdy ludzie ci palili papierosy, które również stanowią jeden z czynników przyspieszających starzenie się skóry.

Zdrowotny efekt na skórę, jaki wywiera dieta zawierająca dużo owoców, warzywa liściaste i strączkowe oraz gruboziarnisty chleb, związany jest z obecnością antyoksydantów takich jak witaminy A, C i E, które działają ochronnie i powstrzymują starzenie się skóry. Podobny proces prawdopodobnie zachodzi przy spożywaniu oliwy z oliwek.

 Istnieje kilka teorii na temat procesu starzenia się skóry. Najważniejsza i najbardziej prawdopodobna z nich podaje za przyczynę wolne rodniki. Dlaczego musimy się chronić przed działaniem wolnych rodników? Organizm potrzebuje tlenu, aby pozyskać energię i umożliwić reakcje komórkowe – bez tlenu nie ma życia. Spalając tlen, organizm wytwarza niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Potrafimy sobie  poradzić z pewną ich liczbą unieszkodliwiając je, jeśli metabolizm działa bez zarzutu, lecz nie z nadmiarem wolnych rodników ani nie z wolnymi rodnikami, które pozostają w organizmie zbyt długo. Jeżeli jadamy niewłaściwe produkty z dużą ilością syntetycznych dodatków albo pozbawione witamin i minerałów, które mogłyby przeciwdziałać zniszczeniom sianym przez wolne rodniki, wytwarzamy więcej toksycznych odpadków i wolnych rodników, niż organizm jest zdolny zneutralizować. Dodatkowo narażeni jesteśmy także na działanie spalin, szkodliwych substancji chemicznych, dymu papierosowego i nadmierne promieniowanie słoneczne.

Żelazo reagując na powietrze, a właściwie na tlen pokrywa się rdzą. Tłuszcze, szczególnie te zawarte w olejach i orzechach, po jakimś czasie jełczeją. Rdza i zjełczałe tłuszcze utleniają się. Tlen ma na nas równie niszczący wpływ, zwłaszcza na nienasycone kwasy tłuszczowe, które budują komórki całego organizmu, w tym SKÓRY. Utlenianie to właśnie proces starzenia. Przeciwutleniacze chronią nas przed przedwczesnym starzeniem.

Przeciwutleniacze unieszkodliwiają wolne rodniki. Do najbardziej znanych i najlepiej zbadanych należą:
  • Witamina C
  • Witamina E
  • β - karoten (prowitamina A)
  • Likopen (czerwony barwnik w pomidorach)
  • Flawonoidy (zawarte np. w cebuli)
  • Koenzym Q
  • Selen
  • Inne związki zawarte w orzechach, owocach jagodowych, warzywach, ziołach i przyprawach.
Niskie spożycie przeciwutleniaczy spowodowane ubogą dietą, jak również wysoki poziom utleniania wywołany skażeniem środowiska albo niezdrowym trybem życia mogą doprowadzić do niedoboru przeciwutleniaczy i towarzyszącego mu przedwczesnego starzenia lub nawet choroby. Dlatego ważne jest, aby w pożywieniu dostarczać odpowiednią ilość przeciwutleniaczy, które są lepiej przyswajalne niż z postaci syntetycznej suplementów (UWAGA! Dostępne są także suplementy, gdzie przeciwutleniacze występują w formie naturalnej!).

Należy również pamiętać, że zbyt duża ilość jednego lub dwóch typów może mieć szkodliwe działanie. Urozmaicona dieta, spożywanie różnych owoców i warzyw ma więc bardzo korzystne działanie.
Optymalne działanie poszczególnych przeciwutleniaczy uzależnione jest od ich wzajemnej współpracy. Na przykład witamina E i β - karoten, aby właściwie funkcjonować, potrzebują witaminy C.

Gdzie możemy znaleźć najważniejsze przeciwutleniacze?


β - karoten
Witamina C
Witamina E
Produkty ciemnozielone, pomarańczowe lub żółte:
Szpinak, jarmuż, zielona kapusta, pozostałe zielone warzywa liściaste, groszek cukrowy, marchew, melony, mango i morele.
Brokuły, kalarepa, kapusta, kalafior, szpinak, czerwona i zielona papryka, pomidory, kiwi, melony, owoce cytrusowe, borówki, truskawki, maliny, czarne porzeczki.
Rozpuszcza się w tłuszczu, dlatego je dobrym źródłem jest: oliwa z oliwek extra virgin, orzechy, zwłaszcza laskowe i migdały, ziarno słonecznika, awokado, ziarna zbóż.
         
Pamiętajmy więc, że zdrowa i dobrze zbilansowana dieta z produktami zawierającymi przeciwutleniacze chroni przed przedwczesnym starzeniem się skóry.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Cherimoya w

Słodzone napoje sprzyjają powstawaniu kamieni nerkowych

Napoje gazowane zawierające cukier zwiększają ryzyko kamicy nerkowej - zawiadamia "Clinical Journal of the American Society of Nephrology".  Amerykańscy naukowcy z Brigham and Women's Hospital przeanalizowali dane dotyczące stylu życia i historii medycznej prawie 200 tys. osób i stwierdzili, że częste picie słodzonych napojów gazowanych istotnie zwiększa prawdopodobieństwo powstawania kamieni nerkowych. Na przykład u badanych, którzy spożywali co najmniej jedną colę dziennie, ryzyko kamicy było o 23 proc. wyższe niż u osób, które nie sięgały po tego typu produkty częściej niż raz w tygodniu. Zazwyczaj w celu uniknięcia tego typu problemów zdrowotnych zaleca się pacjentom picie dużych ilości płynów, jednak powyższe badanie pokazuje, że w tym wypadku ważny jest rodzaj spożywanego napoju. "Wyniki naszego badania sugerują, że związek między przyjmowaniem płynów a kamieniami nerkowymi zależy od rodzaju konsumowanego napoju. Odkryliśmy, że częsta konsump

10 sposobów na zmniejszenie kaloryczności diety

Nadwaga i otyłość stanowią w Polsce jeden z głównych problemów zdrowotnych.  Otyłość jest uważana za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną.  Jest to schorzenie odznaczające się patologicznie zwiększonym udziałem tkanki tłuszczowej i należy ją traktować jako chorobę.  Z ostatnio publikowanych badań o spożyciu żywności wśród Polaków (badanie przeprowadzone przez NIZP PZH-PIB w 2019r. we współpracy z EFSA) wynika, że nadmierną masę ciała ma prawie 69% mężczyzn i 48% kobiet ( w tym nadwagę ma 52% mężczyzn i 32% kobiet, zaś otyłych jest ok. 16% i mężczyzn i kobiet). Stąd wciąż aktualne pytanie w jaki sposób można skutecznie zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości wśród Polaków? Sposobów jest bardzo wiele, natomiast podstawowym i przynoszącym efekt, kiedy mamy już problem z nadmierną wagą jest zmiana diety - czyli lepsze wybory żywieniowe i zmniejszenie spożywanych porcji. Jak zmniejszyć kaloryczność diety? 1. Wybieraj sosy i zupy na bazie pomidorów zamiast tłustych sosów  śmietanowy