Przejdź do głównej zawartości

Typy wegetarianizmu


Ten, kto decyduje się przejść na wegetarianizm powinien skonsultować swój plan z dobrym dietetykiem. Stosowanie diety wegetariańskiej bez właściwej wiedzy żywieniowej może przynieść więcej szkód niż korzyści.


Sondaż, przeprowadzony w 2006 roku w Stanach Zjednoczonych wykazał, że prawie 5 mln osób stosuje i przestrzega zaleceń diety wegetariańskiej. Coraz więcej osób interesuje się wegetarianizmem - rozpowszechniane są strony internetowe na temat tego sposobu odżywiania, ale również czasopisma, książki kucharskie, ale także kursy umożliwiające zapoznanie się z tym typem odżywiania.

Wegetarianin to osoba niejedząca mięsa (w tym drobiu), ryb czy owoców morza, ani żadnych produktów je zawierających. Jednak schematy żywieniowe wegetarian znacznie różnią się od siebie. Niektórzy, określający siebie mianem wegetarian, jednak jedzą ryby, kurczaka, czy nawet czerwone mięso. Osoby te nazywane są semi-wegetarianami.

Laktoowowegetarianie opierają swoją dietę na zbożach, warzywach, owocach, roślinach strączkowych, nasionach, orzechach, produktach mlecznych i jajach. Z kolei laktowegetarianizm wyklucza spożywanie jaj, mięsa, ryb i drobiu. Natomiast dieta wegańska - czyli ściśle wegetariańska, eliminuje jaja, nabiał i inne produkty zwierzęce.

Zazwyczaj w literaturze spotyka się dwa, najczęściej używane sposoby definiowania diet wegetariańskich:
1. Diety wegańskie - diety pozbawione mięsa,
2. Diety wegetariańskie - diety pozbawione mięsa, ale zawierające jaja i/lub produkty nabiałowe.

Przechodząc na jeden z typów wegetarianizmu, warto zapoznać się z zasadami planowania posiłków „vege”.

Sugestie dotyczące planowania posiłków wegetariańskich:

1. Wybierać różnorodne produkty, takie jak pełnoziarniste zboża, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, pestki, oraz opcjonalnie nabiał i jaja.
2. Minimalizować spożycie produktów wysokosłodzonych, o dużej zawartości sodu i tłuszczu, szczególnie tłuszczów nasyconych i tłuszczów typu trans.
3. Wybierać różnorodne warzywa i owoce.
4. Wybierać niskotłuszczowe produkty nabiałowe.
5. Korzystać regularnie ze źródła witaminy B12, a jeśli ekspozycja na światło jest ograniczona, zapewnić sobie regularne przyjmowanie witaminy D.

Polecam przyszłym wegetarianom wizytę u dietetyka, który nauczy, w jaki sposób komponować właściwie zbilansowaną dietę. U wegetarian, często w mniejszych ilościach, niż zapotrzebowanie, spożywane są witamina B12, witamina C, wapń, cynk, żelazo oraz kwas foliowy. Niedobory tych składników są bardzo groźne, dlatego zanim zaczniesz stosować taką dietę, skontaktuj się z dietetykiem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Cherimoya w

Słodzone napoje sprzyjają powstawaniu kamieni nerkowych

Napoje gazowane zawierające cukier zwiększają ryzyko kamicy nerkowej - zawiadamia "Clinical Journal of the American Society of Nephrology".  Amerykańscy naukowcy z Brigham and Women's Hospital przeanalizowali dane dotyczące stylu życia i historii medycznej prawie 200 tys. osób i stwierdzili, że częste picie słodzonych napojów gazowanych istotnie zwiększa prawdopodobieństwo powstawania kamieni nerkowych. Na przykład u badanych, którzy spożywali co najmniej jedną colę dziennie, ryzyko kamicy było o 23 proc. wyższe niż u osób, które nie sięgały po tego typu produkty częściej niż raz w tygodniu. Zazwyczaj w celu uniknięcia tego typu problemów zdrowotnych zaleca się pacjentom picie dużych ilości płynów, jednak powyższe badanie pokazuje, że w tym wypadku ważny jest rodzaj spożywanego napoju. "Wyniki naszego badania sugerują, że związek między przyjmowaniem płynów a kamieniami nerkowymi zależy od rodzaju konsumowanego napoju. Odkryliśmy, że częsta konsump

10 sposobów na zmniejszenie kaloryczności diety

Nadwaga i otyłość stanowią w Polsce jeden z głównych problemów zdrowotnych.  Otyłość jest uważana za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną.  Jest to schorzenie odznaczające się patologicznie zwiększonym udziałem tkanki tłuszczowej i należy ją traktować jako chorobę.  Z ostatnio publikowanych badań o spożyciu żywności wśród Polaków (badanie przeprowadzone przez NIZP PZH-PIB w 2019r. we współpracy z EFSA) wynika, że nadmierną masę ciała ma prawie 69% mężczyzn i 48% kobiet ( w tym nadwagę ma 52% mężczyzn i 32% kobiet, zaś otyłych jest ok. 16% i mężczyzn i kobiet). Stąd wciąż aktualne pytanie w jaki sposób można skutecznie zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości wśród Polaków? Sposobów jest bardzo wiele, natomiast podstawowym i przynoszącym efekt, kiedy mamy już problem z nadmierną wagą jest zmiana diety - czyli lepsze wybory żywieniowe i zmniejszenie spożywanych porcji. Jak zmniejszyć kaloryczność diety? 1. Wybieraj sosy i zupy na bazie pomidorów zamiast tłustych sosów  śmietanowy