Przejdź do głównej zawartości

Amarantus

Czy znasz produkt, który zawiera więcej błonnika niż owies, więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża,a białko bardziej wartościowe niż soja? Przeczytaj artykuł, a dowiesz się o szczegółach - może warto wprowadzić ten produkt do swojej diety?

Amarantusem od niedawna zajmuje się coraz więcej badaczy ze względu na możliwość jego wykorzystania w medycynie. Zainteresowanie rośnie, bo okazuje się, że zboże to ma niezwykłą wartość odżywczą, oraz niezbadane substancje czynne.

Najważniejsze składniki

Za podstawowe właściwości amarantusa odpowiada zawarty w nim SKWALEN, któego jest 10 razy więcej niż w oliwie z oliwek! Skwalen bierze udział w biosyntezie cholesterolu w wątrobie, wpływając pozytywnie na jego przemiany, a także hamuje jego jelitowe wchłanianie. Ma także właściwości antyoksydacyjne, hamując utlenianie tłuszczy! Poza tym, skwalen hamuje starzenie się komórek, więc z powodzeniem moze być polecany osobom chcącym wyglądać młodo i mieć dużo witalności.

BŁONNIK rozpuszczalny obecny w amarantusie zwiększa wydalanie cholesterolu i kwasów żółciowych z kałem! Obniża więc ich stężenie we krwi. Korzystnie wpływa na pracę jelit. Zaskakujące, że amarantus ma dwukrotnie więcej błonnika niż w otrębach owsianych, uważanych za podstawowe źródło błonnika!

W związku z powyższymi składnikami, amarantus może być stosowany u osób z chorobami ukłądu krążenia, w tym z miażdżycą, podwyższonym poziomem cholesterolu i nadwagą.

Zabija raka!

Niesamowite, ze amarantus może mieć wykorzystanie w blokowaniu rozwoju nowotworów! Naukowcy udowodnili, że istnieją 3 związki w składzie tego zboża, które hamują wzrost komórek nowotworowych, pobranych z różnych narządów.

Poza tym, amarantus niezwykle wzmacnia płuca, zatem jest bardzo wartościowy w obecnych czasach zatrucia środowiska i dziury ozonowej. Ponadto, ma udowodnione naukowo właściwości promienioochronne. Właściwości te są jednak widoczne przy regularnym spożywaniu nasion amarantusa.

A wegetarianie?

Amarantus to również żródło białka - więc można go polecać osobom na diecie odchudzającej, ale także sportowcom, czy osobom narażonym na ciągły stres. Mimo tego, że jest to białko pochodzenia roślinnego, zawiera najważniejsze aminokwasy egzogenne, a więc takie, których sami nie potrafimy sobie wytworzyć - m.in. lizynę, tryptofan i metioninę. Poza tym, białko to jest wyjątkowe pod względem przyswajalności, która wynosi 75%, w porównaniu do mleka - 72% czy mięsa - 70%! Jedzenie nasion amarantusa przez wegetarian byłoby świetnym rozwiązaniem.

Ciężkostrawny?

Nasiona amarantusa można polecać także w diecie osób starszych. Zawiera drobną frakcję skrobii, dzięki czemu jest lekkostrawna i szybko dostarcza energii. A osoby starsze powinny mieć lekkostrawne posiłki.

Również kobiety w ciąży oraz osoby, które cierpią na choroby układu nerwowego i kostnego powinny włączyć amarantus do swojego jadłospisu. Nasiona zawierają wyjątkowo łatwo przyswajalne składniki mineralne, niezbędne w wymienionych stanach, a więc żelazo, magnez oraz wapń.

Podsumowując ...

Amarantus to także źródło witamin: A, E, C oraz z grupy B ... amarantus ma prawie wszystkie niezbędne składniki, których brakuje w naszej diecie. I naprawdę warto wykorzystać ten fakt w praktyce. Jeśli nie wiesz, w jakich ilościach spożywać nasiona oraz z jakimi innymi produktami łączyć amarantus, zapytaj o pomoc dietetyka. Zadbaj już dziś o swoją dietę ; )

Komentarze

  1. dobry w sałatce z komosą ryzową pomidorem suszonym fetą , ziarnami soi i pietruszką podlany olejem spod pomidorów. Bardzo fajnie gotuje się go na parze w garnku elektrycznym używając oczywiście pojemnika i zalewając wodą powyżej warstwy amarantusa tak z 3-5 mm. osobiście stałam się fanką, fajnie chrupie pod zębami, to takie drobne kuleczki...nazwałabym go kawiorem zbożowym:) na stałe zagości w mojej diecie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Cherimoya w

Słodzone napoje sprzyjają powstawaniu kamieni nerkowych

Napoje gazowane zawierające cukier zwiększają ryzyko kamicy nerkowej - zawiadamia "Clinical Journal of the American Society of Nephrology".  Amerykańscy naukowcy z Brigham and Women's Hospital przeanalizowali dane dotyczące stylu życia i historii medycznej prawie 200 tys. osób i stwierdzili, że częste picie słodzonych napojów gazowanych istotnie zwiększa prawdopodobieństwo powstawania kamieni nerkowych. Na przykład u badanych, którzy spożywali co najmniej jedną colę dziennie, ryzyko kamicy było o 23 proc. wyższe niż u osób, które nie sięgały po tego typu produkty częściej niż raz w tygodniu. Zazwyczaj w celu uniknięcia tego typu problemów zdrowotnych zaleca się pacjentom picie dużych ilości płynów, jednak powyższe badanie pokazuje, że w tym wypadku ważny jest rodzaj spożywanego napoju. "Wyniki naszego badania sugerują, że związek między przyjmowaniem płynów a kamieniami nerkowymi zależy od rodzaju konsumowanego napoju. Odkryliśmy, że częsta konsump

10 sposobów na zmniejszenie kaloryczności diety

Nadwaga i otyłość stanowią w Polsce jeden z głównych problemów zdrowotnych.  Otyłość jest uważana za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną.  Jest to schorzenie odznaczające się patologicznie zwiększonym udziałem tkanki tłuszczowej i należy ją traktować jako chorobę.  Z ostatnio publikowanych badań o spożyciu żywności wśród Polaków (badanie przeprowadzone przez NIZP PZH-PIB w 2019r. we współpracy z EFSA) wynika, że nadmierną masę ciała ma prawie 69% mężczyzn i 48% kobiet ( w tym nadwagę ma 52% mężczyzn i 32% kobiet, zaś otyłych jest ok. 16% i mężczyzn i kobiet). Stąd wciąż aktualne pytanie w jaki sposób można skutecznie zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości wśród Polaków? Sposobów jest bardzo wiele, natomiast podstawowym i przynoszącym efekt, kiedy mamy już problem z nadmierną wagą jest zmiana diety - czyli lepsze wybory żywieniowe i zmniejszenie spożywanych porcji. Jak zmniejszyć kaloryczność diety? 1. Wybieraj sosy i zupy na bazie pomidorów zamiast tłustych sosów  śmietanowy