Przejdź do głównej zawartości

Dieta u dietetyka

Integralną częścią zdrowego stylu życia jest właściwe odżywianie się. Każdy, kto chciałby poczuć się lepiej, mieć wyższy poziom energii i lepsze zdrowie, powinien odwiedzić gabinet dietetyka. Specjalista pomoże nie tylko schudnąć, ale również zmniejszyć a nawet przezwyciężyć objawy chorób, które coraz częściej nas dotykają, a na które dieta ma ogromny wpływ. Leczenie dietą ma szczególne znaczenie przy wychudzeniu, otyłości, dnie moczanowej, chorobach serca, nerek, układu pokarmowego, nadciśnieniu i cukrzycy. Profesjonalny dietetyk pomoże Ci w zmianie nawyków żywieniowych. Specjalnie przygotowana dieta wraz z opieką dietetyka pozwolą na osiągnięcie trwałych efektów tj. wzrost siły, sprawności, szczupła sylwetka, zadowolenie z samego siebie. Zachęcamy do zapoznania się, na czym polega tzw. dietoterapia, czyli dieta u dietetyka :)


Pierwszy krok w dietoterapii jest najważniejszy, i zależy wyłącznie od nas. Jest to decyzja o zmianie nawyków żywieniowych. Musimy pamiętać, że efekty diety są widoczne tylko i wyłącznie wtedy, jeśli pacjent sam jest zmotywowany do zmian i wewnętrznie naprawdę chce zmienić swoje nawyki żywieniowe, wygląd oraz polepszyć stan zdrowia.

Drugi krok jest najprzyjemniejszy. Ten etap diety to pierwsza konsultacja u dietetyka. Podczas spotkania ze specjalistą, dowiemy się bardzo dużo na własny temat. Dietetyk przeanalizuje Twój dotychczasowy sposób odżywiania i wskaże błędy, które należy skorygować. Dowiesz się, jakich produktów brakuje w Twojej diecie, ale również sprawdzisz, których konkretnie składników powinno się unikać, których witamin i składników mineralnych brakuje w Twoim jadłospisie. Poza tym, dietetyk sprawdzi nie tylko ile ważysz, ale co składa się na tą wagę – tzn. sprawdzi tzw. skład ciała – ilość tkanki tłuszczowej, mięśni oraz nawodnienie organizmu. Podczas wizyty masz okazję dowiedzieć się, czy Twoja przemiana materii jest na odpowiednim poziomie – wiele osób właśnie niskim tempem metabolizmu obarcza swoją nadwagę. Ostatecznie, podczas konsultacji, otrzymasz indywidualne zalecenia dietetyczne, mające poprawić stan zdrowia, samopoczucie oraz wygląd.

Kolejny krok to etap najbardziej owocny, a mianowicie odbiór diety oraz przystąpienie do realizacji wymarzonego celu. Prawdziwy specjalista, nie korzysta z żadnych szablonów – dietę przygotowuje indywidualnie, zwracając uwagę nie tylko na płeć, masę ciała i cel dietoterapii (zmniejszenie lub wzrost masy ciała, zmniejszenie objawów choroby), ale również na to, czy pacjent lubi gotować, kiedy może sobie pozwolić na przygotowanie bardziej „skomplikowanych” potraw, czy też dietetyk wyklucza produkty, których dana osoba nie lubi.

Krok czwarty i ostatni przynosi największą satysfakcję – monitorowanie i podtrzymywanie efektów wspólnej pracy dietetyka oraz pacjenta jest możliwe dzięki regularnym spotkaniom. Dietetyk sprawdza postępy w stosowaniu diety, daje motywację do kontynuowania zaleceń, umożliwia szybkie wprowadzenie korekty do jadłospisu.

Najważniejszy jest dobry kontakt między dietetykiem a pacjentem – skuteczny specjalista nie tylko w czasie spotkań na żywo udziela porad, ale również na bieżąco wysyła maile oraz smsy z radami i bieżącymi informacjami.

Przeprowadzanie diety na własną rękę jest bardzo trudne i daje marne efekty. Jeśli chcesmy przejść od pierwszego – najważniejszego kroku to ostatniego, najbardziej satysfakcjonującego, polecam wizytę u dietetyka. Efekty pozostają trwałe, a my mamy nie tylko lepsze samopoczucie i wygląd, ale także więcej energii i chęć do jak najpełniejszego korzystania z życia.

Komentarze

  1. Również zalecamy korzystanie z usług dietetyków.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No świetne wskazówki i super porady, z których na pewno skorzystam i powiem szczerze, że też już muszę pomyśleć o odchudzaniu, no bo niestety nie wszystko idzie po mojej myśli i nie jest dobrze. Już czasem boję się w ogóle wejść na wagę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Cherimoya w

Słodzone napoje sprzyjają powstawaniu kamieni nerkowych

Napoje gazowane zawierające cukier zwiększają ryzyko kamicy nerkowej - zawiadamia "Clinical Journal of the American Society of Nephrology".  Amerykańscy naukowcy z Brigham and Women's Hospital przeanalizowali dane dotyczące stylu życia i historii medycznej prawie 200 tys. osób i stwierdzili, że częste picie słodzonych napojów gazowanych istotnie zwiększa prawdopodobieństwo powstawania kamieni nerkowych. Na przykład u badanych, którzy spożywali co najmniej jedną colę dziennie, ryzyko kamicy było o 23 proc. wyższe niż u osób, które nie sięgały po tego typu produkty częściej niż raz w tygodniu. Zazwyczaj w celu uniknięcia tego typu problemów zdrowotnych zaleca się pacjentom picie dużych ilości płynów, jednak powyższe badanie pokazuje, że w tym wypadku ważny jest rodzaj spożywanego napoju. "Wyniki naszego badania sugerują, że związek między przyjmowaniem płynów a kamieniami nerkowymi zależy od rodzaju konsumowanego napoju. Odkryliśmy, że częsta konsump

10 sposobów na zmniejszenie kaloryczności diety

Nadwaga i otyłość stanowią w Polsce jeden z głównych problemów zdrowotnych.  Otyłość jest uważana za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną.  Jest to schorzenie odznaczające się patologicznie zwiększonym udziałem tkanki tłuszczowej i należy ją traktować jako chorobę.  Z ostatnio publikowanych badań o spożyciu żywności wśród Polaków (badanie przeprowadzone przez NIZP PZH-PIB w 2019r. we współpracy z EFSA) wynika, że nadmierną masę ciała ma prawie 69% mężczyzn i 48% kobiet ( w tym nadwagę ma 52% mężczyzn i 32% kobiet, zaś otyłych jest ok. 16% i mężczyzn i kobiet). Stąd wciąż aktualne pytanie w jaki sposób można skutecznie zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości wśród Polaków? Sposobów jest bardzo wiele, natomiast podstawowym i przynoszącym efekt, kiedy mamy już problem z nadmierną wagą jest zmiana diety - czyli lepsze wybory żywieniowe i zmniejszenie spożywanych porcji. Jak zmniejszyć kaloryczność diety? 1. Wybieraj sosy i zupy na bazie pomidorów zamiast tłustych sosów  śmietanowy