Aby wzbogacić smak sporządzanych potraw często dodajemy wielu przypraw, nie zdając sobie sprawy z właściwości jakie mogą mieć. Czy jest to możliwe, że przyprawianie dań kurkumą przyniesie efekty lecznicze?
Pochodzenie
Kurkuma to indyjska przyprawa odpowiedzialna za nadawanie jasnej, żółtej barwy potrawom, wykorzystywana przez setki lat przez ajuwerdyjski system medycyny w leczeniu całego szeregu schorzeń, w tym chorób związanych ze stanem zapalnym. Kurkuma wykazuje bowiem działanie przeciwzapalne, zwiększa więc odporność organizmu. Przyprawa wywodzi się z Azji, a rośnie również w Ameryce Południowej. Wchodzi w skład przyprawy curry. Kurkuma jest także coraz częściej wykorzystywana w medycynie współczesnej.
Właściwości
W badaniach u ludzi oraz na zwierzętach udowodniono, ze kurkuma wykazuje silne działanie zwalczające bakterie, grzyby oraz wirusy. Ponadto, kurkuma ma szeroki wpływ na enzymy, które biorą udział w większości szlaków komórkowych, szczególnie tych zaandażowanych w przekazywanie sygnału, naprawę tkanek i zapobieganie stanom zapalnym, oraz z enzymem oksygenzą 1, białkiem reakcji na stres, którego ekspresja wzrasta po spożyciu kurkumy.
W badaniach in vitro, udowodniono także, że kurkuma hamuje odkładanie sie w tkance mózgowej białka beta amyloidu, tworzącego tzw. płytki starcze, stanowiącego główną przyczynę choroby Alzheimera. Te złogi powodują niszczenie neuronów i zahamowanie ich zdolności do przekazywania sygnałów.
Z kolei wnioski z badań na zwierzętach pozwalają stwierdzić, że kurkuma ma działanie ochronne przeciwko wielu chrobom neurodegeneracyjnym, w tym chorobie Parkinsona, stwardnieniu rozsianym, chorobie Alzheimera, schizofrenii, neurodegeneracji związanej z wiekiem oraz depresji. Udowodniono, że spożywanie kurkumy poprawia pamięć i zdolność uczenia się. Jedno z najnowszych badań przeprowadzonych wśród 1000 Azjatów w wieku od 60 do 90 roku życia dowodzi, że osoby które często spożywają curry, w porównaniu do osób, któe przyprawiają swoje potrawy kurkumą okazjonalnie, mają lepsze zdolności poznawcze, w tym zapamietywanie i zdolność uwagi. Oczywiście nalezy tu uwzględnić możliwość działania innych substancji, które wchodzą w skład przyprawy curry.
Podsumowanie
Oczywiście lecznicze zalety kurkumy wymagają dalszych badań, ale już na podstawie dotychczasowych wyników można stwierdzić, że kurkuma może korzystnie oddziaływać na funkcjonowanie naszego mózgu oraz układu nerwowego. Kurkuma nie tylko barwi potrawę i nadaje jej specyficzny zapach podobny do pieprzu i piżma oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, ale ma też właściwości lecznicze.
Źródło:
Kennedy D.O., Wightman E. L. (2011): Herbal Extracts and Phytochemicals: Plant Secondary Metabolites and the Enhancement of Human Brain Function, Adv Nutr January 2011 Adv Nutr vol. 2: 32-50.
Pochodzenie
Kurkuma to indyjska przyprawa odpowiedzialna za nadawanie jasnej, żółtej barwy potrawom, wykorzystywana przez setki lat przez ajuwerdyjski system medycyny w leczeniu całego szeregu schorzeń, w tym chorób związanych ze stanem zapalnym. Kurkuma wykazuje bowiem działanie przeciwzapalne, zwiększa więc odporność organizmu. Przyprawa wywodzi się z Azji, a rośnie również w Ameryce Południowej. Wchodzi w skład przyprawy curry. Kurkuma jest także coraz częściej wykorzystywana w medycynie współczesnej.
Właściwości
W badaniach u ludzi oraz na zwierzętach udowodniono, ze kurkuma wykazuje silne działanie zwalczające bakterie, grzyby oraz wirusy. Ponadto, kurkuma ma szeroki wpływ na enzymy, które biorą udział w większości szlaków komórkowych, szczególnie tych zaandażowanych w przekazywanie sygnału, naprawę tkanek i zapobieganie stanom zapalnym, oraz z enzymem oksygenzą 1, białkiem reakcji na stres, którego ekspresja wzrasta po spożyciu kurkumy.
W badaniach in vitro, udowodniono także, że kurkuma hamuje odkładanie sie w tkance mózgowej białka beta amyloidu, tworzącego tzw. płytki starcze, stanowiącego główną przyczynę choroby Alzheimera. Te złogi powodują niszczenie neuronów i zahamowanie ich zdolności do przekazywania sygnałów.
Z kolei wnioski z badań na zwierzętach pozwalają stwierdzić, że kurkuma ma działanie ochronne przeciwko wielu chrobom neurodegeneracyjnym, w tym chorobie Parkinsona, stwardnieniu rozsianym, chorobie Alzheimera, schizofrenii, neurodegeneracji związanej z wiekiem oraz depresji. Udowodniono, że spożywanie kurkumy poprawia pamięć i zdolność uczenia się. Jedno z najnowszych badań przeprowadzonych wśród 1000 Azjatów w wieku od 60 do 90 roku życia dowodzi, że osoby które często spożywają curry, w porównaniu do osób, któe przyprawiają swoje potrawy kurkumą okazjonalnie, mają lepsze zdolności poznawcze, w tym zapamietywanie i zdolność uwagi. Oczywiście nalezy tu uwzględnić możliwość działania innych substancji, które wchodzą w skład przyprawy curry.
Podsumowanie
Oczywiście lecznicze zalety kurkumy wymagają dalszych badań, ale już na podstawie dotychczasowych wyników można stwierdzić, że kurkuma może korzystnie oddziaływać na funkcjonowanie naszego mózgu oraz układu nerwowego. Kurkuma nie tylko barwi potrawę i nadaje jej specyficzny zapach podobny do pieprzu i piżma oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, ale ma też właściwości lecznicze.
Źródło:
Kennedy D.O., Wightman E. L. (2011): Herbal Extracts and Phytochemicals: Plant Secondary Metabolites and the Enhancement of Human Brain Function, Adv Nutr January 2011 Adv Nutr vol. 2: 32-50.
Komentarze
Prześlij komentarz