Przejdź do głównej zawartości

Kurkuma a działanie mózgu

Aby wzbogacić smak sporządzanych potraw często dodajemy wielu przypraw, nie zdając sobie sprawy z właściwości jakie mogą mieć. Czy jest to możliwe, że przyprawianie dań kurkumą przyniesie efekty lecznicze?

Pochodzenie
Kurkuma to indyjska przyprawa odpowiedzialna za nadawanie jasnej, żółtej barwy potrawom, wykorzystywana przez setki lat przez ajuwerdyjski system medycyny w leczeniu całego szeregu schorzeń, w tym chorób związanych ze stanem zapalnym. Kurkuma wykazuje bowiem działanie przeciwzapalne, zwiększa więc odporność organizmu. Przyprawa wywodzi się z Azji, a rośnie również  w Ameryce Południowej. Wchodzi w skład przyprawy curry. Kurkuma jest także coraz częściej wykorzystywana w medycynie współczesnej.

Właściwości
W badaniach u ludzi oraz na zwierzętach udowodniono, ze kurkuma wykazuje silne działanie zwalczające bakterie, grzyby oraz wirusy. Ponadto, kurkuma ma szeroki wpływ na enzymy, które biorą udział w większości szlaków komórkowych, szczególnie tych zaandażowanych w przekazywanie sygnału, naprawę tkanek i zapobieganie stanom zapalnym, oraz z enzymem oksygenzą 1, białkiem reakcji na stres, którego ekspresja wzrasta po spożyciu kurkumy.
W badaniach in vitro, udowodniono także, że kurkuma hamuje odkładanie sie w tkance mózgowej białka beta amyloidu, tworzącego tzw. płytki starcze, stanowiącego główną przyczynę choroby Alzheimera. Te złogi powodują niszczenie neuronów i zahamowanie ich zdolności do przekazywania sygnałów.

Z kolei wnioski z badań na zwierzętach pozwalają stwierdzić, że kurkuma ma działanie ochronne przeciwko wielu chrobom neurodegeneracyjnym, w tym chorobie Parkinsona, stwardnieniu rozsianym, chorobie Alzheimera, schizofrenii, neurodegeneracji związanej z wiekiem oraz depresji. Udowodniono, że spożywanie kurkumy poprawia pamięć i zdolność uczenia się. Jedno z najnowszych badań przeprowadzonych wśród 1000 Azjatów w wieku od 60 do 90 roku życia dowodzi, że osoby które często spożywają curry, w porównaniu do osób, któe przyprawiają swoje potrawy kurkumą okazjonalnie, mają lepsze zdolności poznawcze, w tym zapamietywanie i zdolność uwagi. Oczywiście nalezy tu uwzględnić możliwość działania innych substancji, które wchodzą w skład przyprawy curry.

Podsumowanie
Oczywiście lecznicze zalety kurkumy wymagają dalszych badań, ale już na podstawie dotychczasowych wyników można stwierdzić, że kurkuma może korzystnie oddziaływać na funkcjonowanie naszego mózgu oraz układu nerwowego. Kurkuma nie tylko barwi potrawę i nadaje jej specyficzny zapach podobny do pieprzu i piżma oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, ale ma też właściwości lecznicze.

Źródło:
Kennedy D.O., Wightman E. L. (2011): Herbal Extracts and Phytochemicals: Plant Secondary Metabolites and the Enhancement of Human Brain Function, Adv Nutr January 2011 Adv Nutr vol. 2: 32-50.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Cherimoya w

10 sposobów na zmniejszenie kaloryczności diety

Nadwaga i otyłość stanowią w Polsce jeden z głównych problemów zdrowotnych.  Otyłość jest uważana za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną.  Jest to schorzenie odznaczające się patologicznie zwiększonym udziałem tkanki tłuszczowej i należy ją traktować jako chorobę.  Z ostatnio publikowanych badań o spożyciu żywności wśród Polaków (badanie przeprowadzone przez NIZP PZH-PIB w 2019r. we współpracy z EFSA) wynika, że nadmierną masę ciała ma prawie 69% mężczyzn i 48% kobiet ( w tym nadwagę ma 52% mężczyzn i 32% kobiet, zaś otyłych jest ok. 16% i mężczyzn i kobiet). Stąd wciąż aktualne pytanie w jaki sposób można skutecznie zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości wśród Polaków? Sposobów jest bardzo wiele, natomiast podstawowym i przynoszącym efekt, kiedy mamy już problem z nadmierną wagą jest zmiana diety - czyli lepsze wybory żywieniowe i zmniejszenie spożywanych porcji. Jak zmniejszyć kaloryczność diety? 1. Wybieraj sosy i zupy na bazie pomidorów zamiast tłustych sosów  śmietanowy

Odchudzanie z Garcinia cambogia

Garcinia camobogia to owoc drzewa tamaryndowca. Rośnie w Indiach, Malezji i Afryce, ale jest ceniony  na całym świecie. Wiele badań nad zdolnościami odchudzającymi tego tropikalnego owocu daje obiecujące wyniki! Okazuje się, że przyjmowanie wyciągu z Garcinia cambogia może dawać spektakularne efekty w redukcji oraz utrzymaniu wagi u osób odchudzających się, ale owoce mają również inne właściwości zdrowotne. Składnikiem aktywnym Garcinii jest kwas hydroksycytrynowy , pozyskiwany ze skórki owocu, kształtem przypominającego małą dynię. W krajach orientalnych bezwonny, bezsmakowy proszek ze skórki tamaryndowca wykorzystywany jest od wielu lat jako przyprawa do curry, wędlin oraz napojów smakowych. Poza tym, Garcinia jest ceniona i wykorzystywana w hinduskiej medycynie naturalnej "ayurveda", jako zioło podnoszące poziom witalności całego organizmu - wszystkich narządów i układów. Tradycyjnie stosowana jest w leczeniu reumatyzmu, wrzodów żołądka oraz zaburzeń jelitowych,