Przejdź do głównej zawartości

PMS - czy dieta pomaga ?

Nie wszystkie kobiety, które cierpią na PMS - zespół napięcia przedmiesiączkowego potrzebują leków, aby zmniejszyć objawy. Wiele kobiet odkrywa, że ulgę w PMS może przynieść właściwa dieta.

Zmieniający się poziom hormonów w czasie cyklu miesiączkowego ma wpływ na produkcję neurotransmiterów w mózgu, głównie SEROTONINY. Jeśli jej poziom spada, każda kobieta doświadcza szeregu objawów PMS: irrytacji, zwiększonego apetytu, szczególnie na węglowodany, bólu głowy, czy też wahań nastroju. Aby zwalczyć te niekorzystne objawy należy wybierać takie produkty, które zwiększają produkcję serotoniny. Zdrowa dieta o niskim poziomie tłuszczu, zmniejszenie spożycia słodyczy, wybór węglowodanów złożonych (pełnoziarniste pieczywo, kasze, muesli, brązowy ryż) oraz włączenie do diety dużej ilości warzyw i owoców jest szczególnie polecane. Picie mniejszych ilości kawy, a także alkoholu również ma korzystny wpływ na zmniejszenie napięcia przedmiesiączkowego. Zanim jednak zauważysz poprawę, może to potrwać 4 miesiące, więc bądź cierpliwa.

Pozostałe zasady diety:
1. Jedz regularne posiłki i unikaj słodzonych produktów, takich jak ciastka, napoje gazowane, batony - pozwoli to na stabilizację poziomu cukru we krwi. Między posiłkami można sobie pozwolić na owoce, np. małego banana.
2. Spożywaj orzechy, ale w małych ilościach. Dostarczą cennych witamin i minerałów, a także błonnika pokarmowego.
3. Aby zapobiec zatrzymywaniu wody w organizmie i obrzękom, zmniejsz spożycie soli. Pamiętaj, że sól aż w 75% jest ukryta w produktach spożywczych, takich jak produkty fast food, warzywa konserwowe, zupki w proszku, wędliny, chipsy.
4. Aby zmniejszyć spożycie kofeiny, spróbuj pić napoje bezkofeinowe, herabatę, więcej wody, a mniej czekolady i coli.
5. Suplementy diety, mogą zmniejszyć objawy PMS, ale pamiętaj, że dieta jest zawsze ważniejsza. Najkorzystniej działają: wapń, magnez, witamina B6, witamina E, izoflawony.

Źródło: www.bda.uk.com/foodfacts

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Cherimoya w

Słodzone napoje sprzyjają powstawaniu kamieni nerkowych

Napoje gazowane zawierające cukier zwiększają ryzyko kamicy nerkowej - zawiadamia "Clinical Journal of the American Society of Nephrology".  Amerykańscy naukowcy z Brigham and Women's Hospital przeanalizowali dane dotyczące stylu życia i historii medycznej prawie 200 tys. osób i stwierdzili, że częste picie słodzonych napojów gazowanych istotnie zwiększa prawdopodobieństwo powstawania kamieni nerkowych. Na przykład u badanych, którzy spożywali co najmniej jedną colę dziennie, ryzyko kamicy było o 23 proc. wyższe niż u osób, które nie sięgały po tego typu produkty częściej niż raz w tygodniu. Zazwyczaj w celu uniknięcia tego typu problemów zdrowotnych zaleca się pacjentom picie dużych ilości płynów, jednak powyższe badanie pokazuje, że w tym wypadku ważny jest rodzaj spożywanego napoju. "Wyniki naszego badania sugerują, że związek między przyjmowaniem płynów a kamieniami nerkowymi zależy od rodzaju konsumowanego napoju. Odkryliśmy, że częsta konsump

10 sposobów na zmniejszenie kaloryczności diety

Nadwaga i otyłość stanowią w Polsce jeden z głównych problemów zdrowotnych.  Otyłość jest uważana za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną.  Jest to schorzenie odznaczające się patologicznie zwiększonym udziałem tkanki tłuszczowej i należy ją traktować jako chorobę.  Z ostatnio publikowanych badań o spożyciu żywności wśród Polaków (badanie przeprowadzone przez NIZP PZH-PIB w 2019r. we współpracy z EFSA) wynika, że nadmierną masę ciała ma prawie 69% mężczyzn i 48% kobiet ( w tym nadwagę ma 52% mężczyzn i 32% kobiet, zaś otyłych jest ok. 16% i mężczyzn i kobiet). Stąd wciąż aktualne pytanie w jaki sposób można skutecznie zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości wśród Polaków? Sposobów jest bardzo wiele, natomiast podstawowym i przynoszącym efekt, kiedy mamy już problem z nadmierną wagą jest zmiana diety - czyli lepsze wybory żywieniowe i zmniejszenie spożywanych porcji. Jak zmniejszyć kaloryczność diety? 1. Wybieraj sosy i zupy na bazie pomidorów zamiast tłustych sosów  śmietanowy