czwartek, 25 lutego 2010

Dieta ANTY-RAK

Ogromną rolę w powstawaniu nowotworów przypisuje się tzw. wolnym rodnikom. W organizmie człowieka w warunkach normalnych, tlen całkowicie redukuje się do wody.
Niepełna redukcja prowadzi do powstania wolnych rodników, które mogą prowadzić do stresu oksydacyjnego w organizmie, a w konsekwencji są czynnikiem rozwoju nowotworów. W niektórych produktach roślinnych znajdują się jednak związki, które aktywnie bronią nas przed działaniem wolnych rodników i stanowią świetną barierę antyoksydacyjną.

Produkty roślinne szczególnie zalecane w diecie "anty-rakowej" to:
- z owoców: jagody, ciemne winogrona, arbuz, czerwone grejpfruty, morele,
- z warzyw: cebula, brokuły, kapusta, szpinak,
- zielona herbata.

Źródło: Bravo L.: Polyphenols: chemistry, dietary sources, metabolism, and nutritional signifi cance. Nutr. Rev., 1998

Może już dziś warto zmienić swoją dietę, polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz