Sklep, w którym robisz zakupy z pewnością obfituje w przeróżne produkty - jedne będą dla Ciebie zdrowe, inne ...mniej, zależy od składników, które można odczytać na etykiecie danej żywności. Aby pomóc Ci robić szybciej zakupy, tak aby do koszyka trafiało najzdrowsze jedzenie, zapoznaj się z listą 20 produktów, które pomogą Ci spalić tłuszcz, zbudować więcej masy mięśniowej i jednocześnie zapobiegać chorobom. Postaraj się, aby Twoja dieta składała się z produktów z listy - zrobisz duży krok w kierunku zdrowego odżywiania.
MIGDAŁY
Jeśli zjesz migdały jako przekąskę lub dodasz je do sałatki - wzbogacisz swoją dietę w zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Poza tym są świetnym źródłem białka, witamin z grupy B, witaminy E, składników mineralnych (miedź, żelazo, cynk). Ponadto jedzenie migdałów pozwala zmniejszyć cholesterol!
AWOKADO
Awokado reguluje poziom cukru, zapobiega chorobom serca, ale nie tylko! Badania z 2009r. pokazują, że jedzenie awokado chroni nas przed rakiem (szczególnie prostaty oraz skóry). Pamiętasz słynne witaminy "ADEK" z lekcji biologi - awokado zawiera wszystkie te witaminy w znacznych ilościach.
SZPARAGI
Kolejne antynowotworowe warzywo. A co poza tym potrafią szparagi? Mają dużo składników antyzapalnych, a więc chronią nas przed chorobami. Zawierają również sporo kwasu foliowego, witaminy, która uczestniczy w regulacji nastroju i uwalnianiu serotoniny (hormonu szczęścia) do Twojego organizmu.
OWOCE JAGODOWE
Maliny, truskawki, jagody, borówki pozytywnie wpływają na pracę mózgu zapobiegając przemęczeniu, dzięki dużym dawkom witaminy C odpowiadają za dobry wzrok. Jeśli te korzyści nie przekonują Cię do jedzenia owoców jagodowych, to jest jeszcze jeden poważny argument - według Journal of Medicinal Food, jedzenie owoców jagodowych zabezpiecza kobiety przed rakiem piersi!
PAPRYKA
Cała kopalnia witamin, szczególnie A, C oraz E. Ostatnie odkrycia amerykańskich naukowców dowodzą, że jedzenie papryki chroni nas przed chorobami, zwiększa odporność (związki zawarte w papryce niszczą wolne rodniki).
CZARNA FASOLA
Świetne źródło sycącego białka. Poza tym czarna fasola zawiera ten same składniki działające korzystnie na serce oraz anty-nowotworowo, co owoce jagodowe, herbata i czerwone wino.
BRUKSELKA
Świetnie walczy z nowotworami płuc, piersi, pęcherza moczowego i jelit. To pewnie wynika z zawartości całej plejady witamin i minerałów, między innymi A, B6, C, K i selenu.
BROKUŁY
Jedzenie brokułów uchroni nas przed nowotworami, ale również nasz układ krążenia będzie funkcjonował bez zarzutów.
PIERSI KURCZAKA
Świetny pokarm dla mięśni. Są źródłem pełnowartościowego białka, ale również koenzymu Q10, odpowiadającego między innymi za ładną cerę.
DYNIA
Dynie obfitują w witaminę C i beta-karoten, są przy tym bardzo niskokaloryczne. Palisz papierosy? Jedzenie dyni zmniejsza ryzyko raka płuc.
FASOLKA
Fasolka jest naturalnym źródłem przeciwutleniaczy i izoflawonów - działa korzystnie na cały organizm. Poza tym może stanowić sycący posiłek, dzięki dużej zawartości białka. Polecana dla osób uprawiających sporty!
SIEMIĘ LNIANE
Dodając siemię do płatków czy koktajli, wzbogacisz swoją dietę w błonnik, magnez i wapń. Są również świetnym źródłem kwasów omega-3 (zapamiętaj tą informację, szczególnie jeśli nie jesz ryb). Siemię to lek dla Twojego serca.
JAJKA
Pokarm dostępny przez cały rok - warto uwzględnić je w swoim jadłospisie. Zmniejszają stan zapalny organizmu, polepszają pracę mózgu i układu krążenia.
CEBULA
Zawiera sporo siarki, która nie jest dobra dla Twojego oddechu, ale ... świetna dla zdrowia! Regularne jedzenie cebuli zapobiega zawałom serca!
CZOSNEK
To warzywo zawsze powinno się znaleźć na liście zakupów! Dobry dla serca czosnek obniża cholesterol i triglicerydy, a także chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Nie tylko chroni przed nowotworami, ale również potrafi z nimi walczyć! U osób chorujących na raka, zanotowano zahamowanie rozwoju nowotworu.
SZPINAK
Według Chris'a D'Adamo epidemiologa z University of Maryland School, szpinak jest jednym z warzyw o najwyższej gęstości odżywczej na ziemi! Zawiera mnóstwo cennych składników, dostarczając znikomą ilość kalorii. Jesteś mężczyzną i dbasz o zdrowie? Wprowadź do swojego menu szpinak - uchronisz się przed rakiem prostaty.
ŁOSOŚ
Łosoś to produkt na szczycie listy najzdrowszych ryb. Wspaniałe źródło białka i odchudzających kwasów omega-3. Udowodniono, że jedzenie łososia zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób serca.
POMIDORY
Bogate w antyoksydanty i niskokaloryczne - pomidory! Zawierają likopen, który chroni przed nowotworami i poparzeniami słonecznymi. Lista zalet jedzenia pomidorów jest bardzo długa. Regularne jedzenie tych warzyw zapobiega między innymi rakowi prostaty.
SŁODKIE ZIEMNIAKI
Dostępne w większych marketach i sklepach ze zdrową żywnością. Są bogatym źródłem witaminy A, odpowiadającej za prawidłowy wzrok. Ponadto, hamują apetyt na słodycze!
JOGURT
Najlepszy produkt, aby schudnąć? Wprowadzenie do diety jogurtu naturalnego pozwala zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej w ciele. Wybieraj jednak jogurty bez dodatku cukru (czytaj etykiety) lub jogurty greckie.
Źródło: www.livestrong.com.
Dietetyczne obiady to moje nowe ulubione dania! Smaczne, sycące i jednocześnie dbają o linię. Zdrowe jedzenie może być naprawdę pyszne!
OdpowiedzUsuń