Przejdź do głównej zawartości

20 najzdrowszych produktów, które możesz kupić w każdym sklepie!

Sklep, w którym robisz zakupy z pewnością obfituje w przeróżne produkty - jedne będą dla Ciebie zdrowe, inne ...mniej, zależy od składników, które można odczytać na etykiecie danej żywności. Aby pomóc Ci robić szybciej zakupy, tak aby do koszyka trafiało najzdrowsze jedzenie, zapoznaj się z listą 20 produktów, które pomogą Ci spalić tłuszcz, zbudować więcej masy mięśniowej i jednocześnie zapobiegać chorobom. Postaraj się, aby Twoja dieta składała się z produktów z listy - zrobisz duży krok w kierunku zdrowego odżywiania.


MIGDAŁY 


Jeśli zjesz migdały jako przekąskę lub dodasz je do sałatki - wzbogacisz swoją dietę w zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Poza tym są świetnym źródłem białka, witamin z grupy B, witaminy E, składników mineralnych (miedź, żelazo, cynk). Ponadto jedzenie migdałów pozwala zmniejszyć cholesterol!

AWOKADO


Awokado reguluje poziom cukru, zapobiega chorobom serca, ale nie tylko! Badania z 2009r. pokazują, że jedzenie awokado chroni nas przed rakiem (szczególnie prostaty oraz skóry). Pamiętasz słynne witaminy "ADEK" z lekcji biologi - awokado zawiera wszystkie te witaminy w znacznych ilościach.

SZPARAGI


Kolejne antynowotworowe warzywo. A co poza tym potrafią szparagi? Mają dużo składników antyzapalnych, a więc chronią nas przed chorobami. Zawierają również sporo kwasu foliowego, witaminy, która uczestniczy w regulacji nastroju i uwalnianiu serotoniny (hormonu szczęścia) do Twojego organizmu.

OWOCE JAGODOWE



Maliny, truskawki, jagody, borówki pozytywnie wpływają na pracę mózgu zapobiegając przemęczeniu, dzięki dużym dawkom witaminy C odpowiadają za dobry wzrok. Jeśli te korzyści nie przekonują Cię do jedzenia owoców jagodowych, to jest jeszcze jeden poważny argument - według Journal of Medicinal Food, jedzenie owoców jagodowych zabezpiecza kobiety przed rakiem piersi!

PAPRYKA



Cała kopalnia witamin, szczególnie A, C oraz E. Ostatnie odkrycia amerykańskich naukowców dowodzą, że jedzenie papryki chroni nas przed chorobami, zwiększa odporność (związki zawarte w papryce niszczą wolne rodniki).

CZARNA FASOLA


Świetne źródło sycącego białka. Poza tym czarna fasola zawiera ten same składniki działające korzystnie na serce oraz anty-nowotworowo, co owoce jagodowe, herbata i czerwone wino.

BRUKSELKA


Świetnie walczy z nowotworami płuc, piersi, pęcherza moczowego i jelit. To pewnie wynika z zawartości całej plejady witamin i minerałów, między innymi A, B6, C, K i selenu.




BROKUŁY


Jedzenie brokułów uchroni nas przed nowotworami, ale również nasz układ krążenia będzie funkcjonował bez zarzutów.

PIERSI KURCZAKA

Świetny pokarm dla mięśni. Są źródłem pełnowartościowego białka, ale również koenzymu Q10, odpowiadającego między innymi za ładną cerę.







DYNIA

Dynie obfitują w  witaminę C i beta-karoten, są przy tym bardzo niskokaloryczne. Palisz papierosy? Jedzenie dyni zmniejsza ryzyko raka płuc.



FASOLKA


Fasolka jest naturalnym źródłem przeciwutleniaczy i izoflawonów - działa korzystnie na cały organizm. Poza tym może stanowić sycący posiłek, dzięki dużej zawartości białka. Polecana dla osób uprawiających sporty!

SIEMIĘ LNIANE



Dodając siemię do płatków czy koktajli, wzbogacisz swoją dietę w błonnik, magnez i wapń. Są również świetnym źródłem kwasów omega-3 (zapamiętaj tą informację, szczególnie jeśli nie jesz ryb). Siemię to lek dla Twojego serca.



JAJKA


Pokarm dostępny przez cały rok - warto uwzględnić je w swoim jadłospisie. Zmniejszają stan zapalny organizmu, polepszają pracę mózgu i układu krążenia.

CEBULA




Zawiera sporo siarki, która nie jest dobra dla Twojego oddechu, ale ... świetna dla zdrowia! Regularne jedzenie cebuli zapobiega zawałom serca!

CZOSNEK

To warzywo zawsze powinno się znaleźć na liście zakupów! Dobry dla serca czosnek obniża cholesterol i triglicerydy, a także chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Nie tylko chroni przed nowotworami, ale również potrafi z nimi walczyć! U osób chorujących na raka, zanotowano zahamowanie rozwoju nowotworu.

SZPINAK


Według Chris'a D'Adamo epidemiologa z University of Maryland School, szpinak jest jednym z warzyw o najwyższej gęstości odżywczej na ziemi! Zawiera mnóstwo cennych składników, dostarczając znikomą ilość kalorii. Jesteś mężczyzną i dbasz o zdrowie? Wprowadź do swojego menu szpinak - uchronisz się przed rakiem prostaty.

ŁOSOŚ

Łosoś to produkt na szczycie listy najzdrowszych ryb. Wspaniałe źródło białka i odchudzających kwasów omega-3. Udowodniono, że jedzenie łososia zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób serca.

POMIDORY

Bogate w antyoksydanty i niskokaloryczne - pomidory! Zawierają likopen, który chroni przed nowotworami i poparzeniami słonecznymi. Lista zalet jedzenia pomidorów jest bardzo długa. Regularne jedzenie tych warzyw zapobiega między innymi rakowi prostaty.






SŁODKIE ZIEMNIAKI

Dostępne w większych marketach i sklepach ze zdrową żywnością. Są bogatym źródłem witaminy A, odpowiadającej za prawidłowy wzrok. Ponadto, hamują apetyt na słodycze!






JOGURT


Najlepszy produkt, aby schudnąć? Wprowadzenie do diety jogurtu naturalnego pozwala zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej w ciele. Wybieraj jednak jogurty bez dodatku cukru (czytaj etykiety) lub jogurty greckie.











Źródło: www.livestrong.com.

Komentarze

  1. Dietetyczne obiady to moje nowe ulubione dania! Smaczne, sycące i jednocześnie dbają o linię. Zdrowe jedzenie może być naprawdę pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Cherimoya w

10 sposobów na zmniejszenie kaloryczności diety

Nadwaga i otyłość stanowią w Polsce jeden z głównych problemów zdrowotnych.  Otyłość jest uważana za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną.  Jest to schorzenie odznaczające się patologicznie zwiększonym udziałem tkanki tłuszczowej i należy ją traktować jako chorobę.  Z ostatnio publikowanych badań o spożyciu żywności wśród Polaków (badanie przeprowadzone przez NIZP PZH-PIB w 2019r. we współpracy z EFSA) wynika, że nadmierną masę ciała ma prawie 69% mężczyzn i 48% kobiet ( w tym nadwagę ma 52% mężczyzn i 32% kobiet, zaś otyłych jest ok. 16% i mężczyzn i kobiet). Stąd wciąż aktualne pytanie w jaki sposób można skutecznie zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości wśród Polaków? Sposobów jest bardzo wiele, natomiast podstawowym i przynoszącym efekt, kiedy mamy już problem z nadmierną wagą jest zmiana diety - czyli lepsze wybory żywieniowe i zmniejszenie spożywanych porcji. Jak zmniejszyć kaloryczność diety? 1. Wybieraj sosy i zupy na bazie pomidorów zamiast tłustych sosów  śmietanowy

Odchudzanie z Garcinia cambogia

Garcinia camobogia to owoc drzewa tamaryndowca. Rośnie w Indiach, Malezji i Afryce, ale jest ceniony  na całym świecie. Wiele badań nad zdolnościami odchudzającymi tego tropikalnego owocu daje obiecujące wyniki! Okazuje się, że przyjmowanie wyciągu z Garcinia cambogia może dawać spektakularne efekty w redukcji oraz utrzymaniu wagi u osób odchudzających się, ale owoce mają również inne właściwości zdrowotne. Składnikiem aktywnym Garcinii jest kwas hydroksycytrynowy , pozyskiwany ze skórki owocu, kształtem przypominającego małą dynię. W krajach orientalnych bezwonny, bezsmakowy proszek ze skórki tamaryndowca wykorzystywany jest od wielu lat jako przyprawa do curry, wędlin oraz napojów smakowych. Poza tym, Garcinia jest ceniona i wykorzystywana w hinduskiej medycynie naturalnej "ayurveda", jako zioło podnoszące poziom witalności całego organizmu - wszystkich narządów i układów. Tradycyjnie stosowana jest w leczeniu reumatyzmu, wrzodów żołądka oraz zaburzeń jelitowych,