Przejdź do głównej zawartości

Dieta poprawiająca wygląd skóry


Marchewka, słodkie ziemniaki, dynia i natka pietruszki - oto sekret diety poprawiającej wygląd! Dzięki spożywaniu warzyw i owoców możemy być nie tylko zdrowsi, ale i bardziej atrakcyjni. Badania opublikowane przez "PLoS ONE" sugerują, że poprawiają one wygląd skóry. 

Wynika to z tego, że w warzywach i owocach znajdują się karotenoidy, barwniki roślinne o działaniu przeciwutleniającym, poprawiające również wygląd skóry - twierdzą specjaliści University of St. Andrews w Szkocji. W organizmie człowieka są one głównym źródłem witaminy A.

Badacze wykazali to na przykładzie 35 osób rasy kaukaskiej, które przez 6 tygodni spożywały większe ilości produktów bogatych w karotenoidy, takie jak marchew, słodkie ziemniaki, dynia i pietruszka naciowa. Przez ten okres monitorowano jak zmienia się kolor ich skóry, testowano również, jakie robi to wrażenie na innych osobach.

Okazało się, że pod wpływem karotenoidów skóra staje się bardziej pomarańczowa, co z kolei poprawia jej wygląd w ocenie innych ludzi.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Komentarze

  1. ZOBACZ TEŻ TO: ♥♥♥♥♥

    SKÓRA TWARZY. GŁADKA: BEZ ZMARSZCZEK I ZŁOGÓW TŁUSZCZU, TAK !! *****
    33.TEMAT.
    http://sandrarecho.pinger.pl/m/4500020

    ENGLISH VERSION_______: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

    Biologia, medycyna.
    BH.51./33.TEMAT./ + inne artykuły wg kolejności.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Ch...

10 sposobów na zmniejszenie kaloryczności diety

Nadwaga i otyłość stanowią w Polsce jeden z głównych problemów zdrowotnych.  Otyłość jest uważana za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną.  Jest to schorzenie odznaczające się patologicznie zwiększonym udziałem tkanki tłuszczowej i należy ją traktować jako chorobę.  Z ostatnio publikowanych badań o spożyciu żywności wśród Polaków (badanie przeprowadzone przez NIZP PZH-PIB w 2019r. we współpracy z EFSA) wynika, że nadmierną masę ciała ma prawie 69% mężczyzn i 48% kobiet ( w tym nadwagę ma 52% mężczyzn i 32% kobiet, zaś otyłych jest ok. 16% i mężczyzn i kobiet). Stąd wciąż aktualne pytanie w jaki sposób można skutecznie zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości wśród Polaków? Sposobów jest bardzo wiele, natomiast podstawowym i przynoszącym efekt, kiedy mamy już problem z nadmierną wagą jest zmiana diety - czyli lepsze wybory żywieniowe i zmniejszenie spożywanych porcji. Jak zmniejszyć kaloryczność diety? 1. Wybieraj sosy i zupy na bazie pomidorów zamiast tłustych sos...

Odchudzanie z Garcinia cambogia

Garcinia camobogia to owoc drzewa tamaryndowca. Rośnie w Indiach, Malezji i Afryce, ale jest ceniony  na całym świecie. Wiele badań nad zdolnościami odchudzającymi tego tropikalnego owocu daje obiecujące wyniki! Okazuje się, że przyjmowanie wyciągu z Garcinia cambogia może dawać spektakularne efekty w redukcji oraz utrzymaniu wagi u osób odchudzających się, ale owoce mają również inne właściwości zdrowotne. Składnikiem aktywnym Garcinii jest kwas hydroksycytrynowy , pozyskiwany ze skórki owocu, kształtem przypominającego małą dynię. W krajach orientalnych bezwonny, bezsmakowy proszek ze skórki tamaryndowca wykorzystywany jest od wielu lat jako przyprawa do curry, wędlin oraz napojów smakowych. Poza tym, Garcinia jest ceniona i wykorzystywana w hinduskiej medycynie naturalnej "ayurveda", jako zioło podnoszące poziom witalności całego organizmu - wszystkich narządów i układów. Tradycyjnie stosowana jest w leczeniu reumatyzmu, wrzodów żołądka oraz zaburzeń jelitowych, ...