Marchewka, słodkie ziemniaki, dynia i natka pietruszki - oto sekret diety poprawiającej wygląd! Dzięki spożywaniu warzyw i owoców możemy być nie tylko zdrowsi, ale i bardziej atrakcyjni. Badania opublikowane przez "PLoS ONE" sugerują, że poprawiają one wygląd skóry.
Wynika to z tego, że w warzywach i owocach znajdują się karotenoidy, barwniki roślinne o działaniu przeciwutleniającym, poprawiające również wygląd skóry - twierdzą specjaliści University of St. Andrews w Szkocji. W organizmie człowieka są one głównym źródłem witaminy A.
Badacze wykazali to na przykładzie 35 osób rasy kaukaskiej, które przez 6 tygodni spożywały większe ilości produktów bogatych w karotenoidy, takie jak marchew, słodkie ziemniaki, dynia i pietruszka naciowa. Przez ten okres monitorowano jak zmienia się kolor ich skóry, testowano również, jakie robi to wrażenie na innych osobach.
Okazało się, że pod wpływem karotenoidów skóra staje się bardziej pomarańczowa, co z kolei poprawia jej wygląd w ocenie innych ludzi.
Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl
ZOBACZ TEŻ TO: ♥♥♥♥♥
OdpowiedzUsuńSKÓRA TWARZY. GŁADKA: BEZ ZMARSZCZEK I ZŁOGÓW TŁUSZCZU, TAK !! *****
33.TEMAT.
http://sandrarecho.pinger.pl/m/4500020
ENGLISH VERSION_______: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php
Biologia, medycyna.
BH.51./33.TEMAT./ + inne artykuły wg kolejności.