Przejdź do głównej zawartości

Daktyle - czyli o naturalnych słodyczach

Daktyle spełniają nie tylko funkcję naturalnych słodyczy, ale są zdrową, wegetariańską przekąską. Zawarte w nich składniki odżywcze oraz błonnik przynoszą również korzyści dla naszych jelit.

Owoce te pochodzą z Bliskiego Wschodu. Palmy daktylowe nazywane są często "drzewami życia". Wynika to z ich zastosowania - nie tylko jako żywność, ale również jako materiał budowlany. Przez 1/3 roku musi świecić intensywnie słońce, aby palma daktylowa wydała owoce. Największym producentem daktyli na świecie jest Egipt.

Istnieje ponad 200 odmian daktyli, ale wszystkie łączy jedno - mają słodki,  karmelowy smak i ciągnącą się konsystencję. 

Daktyle Medjool są większe imają kremowy posmak. Możemy je kupić tylko w formie  świeżej, a nie suszonej. Daktyle te są pyszne jako samodzielna przekąska, ale świetnie się również nadają jako spoiwo dla orzechów i nasion, z których można przyrządzić pyszne domowe kulki mocy czy też batony energetyczne.

Odmiany daktyli z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej charakteryzują się bardzo słodkim nadzieniem. Używa ich się najczęściej do puddingów, ciast, ciasteczek i pieczywa, ale pasują również do wytrawnych dań, takich jak zapiekanki w stylu marokańskim, kuskus czy sałatki. 

Namoczone daktyle świetnie nadają się do koktajli. Pysznie smakują w towarzystwie serów pleśniowych czy też masła orzechowego.

Suszone daktyle można przechowywać w domowej spiżarce, mają długi okres przydatności do spożycia. Natomiast daktyle Medjool najlepiej przechowywać w lodówce lub zamrażarce, aby można je było przechowywać przez dłuższy czas. 

Indeks glikemiczny zależy od odmiany, ale średnio wynosi 54. Średnia porcja daktyli (25g - 7 szt.) dostarcza 70 kcal

Zawartość składników odżywczych różni się w zależności od odmiany daktyli. Owoce te są skarbnicą witamin z grupy B i błonnika, jak również składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, żelazo, wapń, miedź, magnez i mangan

Zawierają także składniki odżywcze, w tym fenole, flawonoidy, antocyjany, karotenoidy i fitosterole, które mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. 


Źródło: Date Palm as Source of Nutraceuticals for Health Promotion: a Review. Functional Foods (I Rudkowska, Section Editor), 20 September 2022, volume 11, pages574–591 (2022).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Ch...

Odchudzanie z Garcinia cambogia

Garcinia camobogia to owoc drzewa tamaryndowca. Rośnie w Indiach, Malezji i Afryce, ale jest ceniony  na całym świecie. Wiele badań nad zdolnościami odchudzającymi tego tropikalnego owocu daje obiecujące wyniki! Okazuje się, że przyjmowanie wyciągu z Garcinia cambogia może dawać spektakularne efekty w redukcji oraz utrzymaniu wagi u osób odchudzających się, ale owoce mają również inne właściwości zdrowotne. Składnikiem aktywnym Garcinii jest kwas hydroksycytrynowy , pozyskiwany ze skórki owocu, kształtem przypominającego małą dynię. W krajach orientalnych bezwonny, bezsmakowy proszek ze skórki tamaryndowca wykorzystywany jest od wielu lat jako przyprawa do curry, wędlin oraz napojów smakowych. Poza tym, Garcinia jest ceniona i wykorzystywana w hinduskiej medycynie naturalnej "ayurveda", jako zioło podnoszące poziom witalności całego organizmu - wszystkich narządów i układów. Tradycyjnie stosowana jest w leczeniu reumatyzmu, wrzodów żołądka oraz zaburzeń jelitowych, ...

10 sposobów na zmniejszenie kaloryczności diety

Nadwaga i otyłość stanowią w Polsce jeden z głównych problemów zdrowotnych.  Otyłość jest uważana za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną.  Jest to schorzenie odznaczające się patologicznie zwiększonym udziałem tkanki tłuszczowej i należy ją traktować jako chorobę.  Z ostatnio publikowanych badań o spożyciu żywności wśród Polaków (badanie przeprowadzone przez NIZP PZH-PIB w 2019r. we współpracy z EFSA) wynika, że nadmierną masę ciała ma prawie 69% mężczyzn i 48% kobiet ( w tym nadwagę ma 52% mężczyzn i 32% kobiet, zaś otyłych jest ok. 16% i mężczyzn i kobiet). Stąd wciąż aktualne pytanie w jaki sposób można skutecznie zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości wśród Polaków? Sposobów jest bardzo wiele, natomiast podstawowym i przynoszącym efekt, kiedy mamy już problem z nadmierną wagą jest zmiana diety - czyli lepsze wybory żywieniowe i zmniejszenie spożywanych porcji. Jak zmniejszyć kaloryczność diety? 1. Wybieraj sosy i zupy na bazie pomidorów zamiast tłustych sos...