Nie jesteśmy w stanie zmierzyć ich indeksu glikemicznego orzechów włoskich, ponieważ poziom dostępnych węglowodanów w orzechach jest bardzo niski, jedynie 3 g/100 g. Jest to niewątpliwie ich zaleta - ponieważ produkty z niskim IG mają wysoki indeks sytości i obniżają poziom glukozy we krwi, przez co ułatwiają gubienie zbędnych kilogramów.
Orzechy włoskie zawierają:
💪 błonnik pokarmowy,
💪 białko,
💪 tiaminę,
💪 witaminę B6,
💪 kwas foliowy,
💪 miedź,
💪 mangan,
💪 magnez,
💪 fosfor,
💪 niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 (kwas linolowy) i omega-3 (kwas alfa-linolenowy).
Orzechy włoskie zawierają również różnorodne przeciwutleniacze. Istnieje wiele badań wykazujących korzyści zdrowotne wynikające z regularnego spożywania orzechów włoskich. Pomagają obniżyć całkowity i LDL (zły) cholesterol oraz trójglicerydy we krwi, co pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca. Mają również właściwości przeciwzapalne i mogą pomóc w zachowaniu funkcji poznawczych podczas starzenia. Błonnik zawarty w orzechach włoskich sprawia, że są dobre dla zdrowia jelit, można je spożywać nawet przy problemach z jelitem drażliwym.
Orzechy włoskie poprawiają jakość nasienia (75g jedzonych codziennie) mimo stosowania niezdrowej zachodniej diety - a konkretnie polepszają żywotność, ruchliwość i morfologię plemników. Dlatego są pokarmem dedykowanym dla mężczyzn.
Ale najlepszą wiadomością jest to, że orzechy włoskie są nie tylko zdrowe, ale pyszne, bardzo chrupiące i wyglądem przypominają mózg (a co ciekawe szczęśliwym zbiegiem okoliczności, są również dobre dla zdrowia mózgu), a być może mają wpływ na opóźnianie starzenia (naukowcy badają tę właściwość).
Orzechy włoskie można wykorzystać w kuchni na różne sposoby - do posypania owsianki, do sałatki, do makaronu, do zupy krem, do wypieków lub jako kruszonka z owocami czy na desce serów. Jeśli je lekko podpieczemy (np. jako dodatek do pieczonych jabłek) wspaniale wydobywa się ich smak.
Orzechy włoskie dłużej zachowują świeżość w lodówce. Dzieje się tak dlatego, że ich wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, chociaż jest korzystna dla zdrowia, skraca ich okres przydatności do spożycia w temperaturze pokojowej. Są zbyt dobre, by je marnować, więc przechowuj je dobrze i regularnie się nimi delektuj, aby cieszyć się nimi i zachować zdrowie.
Komentarze
Prześlij komentarz