Przejdź do głównej zawartości

ORZECHY WŁOSKIE - czy mogą wspomagać odchudzanie?

   
Orzechy włoskie są jednymi z niewielu orzechów, które zostały przebadane pod kątem ich wpływu na poziom insuliny, a dobrą wiadomością jest to, że dla orzechów włoskich jest niski. Nie powodują znacznego wzrostu poziomu insuliny we krwi, gdy je jesz. Insulina jest hormonem, który pomaga organizmowi wykorzystywać i magazynować glukozę we krwi. 

Uważa się, że wysoki poziom insuliny przyczynia się do insulinooporności i wyczerpania komórek produkujących insulinę – dwóch cech cukrzycy typu 2 i stanu przedcukrzycowego. Pokarmy z wysokim indeksem glikemiecznym mogą powodować wysoki poziom insuliny we krwi po jedzeniu i mogą przyczyniać się do zwiększonego ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 u osób predysponowanych do tej choroby. 

    Nie jesteśmy w stanie zmierzyć ich indeksu glikemicznego orzechów włoskich, ponieważ poziom dostępnych węglowodanów w orzechach jest bardzo niski, jedynie 3 g/100 g. Jest to niewątpliwie ich zaleta - ponieważ produkty z niskim IG mają wysoki indeks sytości i obniżają poziom glukozy we krwi, przez co ułatwiają gubienie zbędnych kilogramów.

    Orzechy włoskie zawierają:

💪 błonnik pokarmowy, 

💪 białko, 

💪 tiaminę, 

💪 witaminę B6, 

💪 kwas foliowy, 

💪 miedź, 

💪 mangan, 

💪 magnez,

💪 fosfor,

💪 niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 (kwas linolowy) i omega-3 (kwas alfa-linolenowy).

    Orzechy włoskie zawierają również różnorodne przeciwutleniacze. Istnieje wiele badań wykazujących korzyści zdrowotne wynikające z regularnego spożywania orzechów włoskich. Pomagają obniżyć całkowity i LDL (zły) cholesterol oraz trójglicerydy we krwi, co pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca. Mają również właściwości przeciwzapalne i mogą pomóc w zachowaniu funkcji poznawczych podczas starzenia. Błonnik zawarty w orzechach włoskich sprawia, że są dobre dla zdrowia jelit, można je spożywać nawet przy problemach z jelitem drażliwym.

    Orzechy włoskie poprawiają jakość nasienia (75g jedzonych codziennie) mimo stosowania niezdrowej zachodniej diety - a konkretnie polepszają żywotność, ruchliwość i morfologię plemników. Dlatego są pokarmem dedykowanym dla mężczyzn.

    Ale najlepszą wiadomością jest to, że orzechy włoskie są nie tylko zdrowe, ale pyszne, bardzo chrupiące i wyglądem przypominają mózg (a co ciekawe szczęśliwym zbiegiem okoliczności, są również dobre dla zdrowia mózgu), a być może mają wpływ na opóźnianie starzenia (naukowcy badają tę właściwość). 

    Orzechy włoskie można wykorzystać w kuchni na różne sposoby - do posypania owsianki, do sałatki, do makaronu, do zupy krem, do wypieków lub jako kruszonka z owocami czy na desce serów. Jeśli je lekko podpieczemy (np. jako dodatek do pieczonych jabłek) wspaniale wydobywa się ich smak. 

    Orzechy włoskie dłużej zachowują świeżość w lodówce. Dzieje się tak dlatego, że ich wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, chociaż jest korzystna dla zdrowia, skraca ich okres przydatności do spożycia w temperaturze pokojowej. Są zbyt dobre, by je marnować, więc przechowuj je dobrze i regularnie się nimi delektuj, aby cieszyć się nimi i zachować zdrowie.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Cherimoya w

Słodzone napoje sprzyjają powstawaniu kamieni nerkowych

Napoje gazowane zawierające cukier zwiększają ryzyko kamicy nerkowej - zawiadamia "Clinical Journal of the American Society of Nephrology".  Amerykańscy naukowcy z Brigham and Women's Hospital przeanalizowali dane dotyczące stylu życia i historii medycznej prawie 200 tys. osób i stwierdzili, że częste picie słodzonych napojów gazowanych istotnie zwiększa prawdopodobieństwo powstawania kamieni nerkowych. Na przykład u badanych, którzy spożywali co najmniej jedną colę dziennie, ryzyko kamicy było o 23 proc. wyższe niż u osób, które nie sięgały po tego typu produkty częściej niż raz w tygodniu. Zazwyczaj w celu uniknięcia tego typu problemów zdrowotnych zaleca się pacjentom picie dużych ilości płynów, jednak powyższe badanie pokazuje, że w tym wypadku ważny jest rodzaj spożywanego napoju. "Wyniki naszego badania sugerują, że związek między przyjmowaniem płynów a kamieniami nerkowymi zależy od rodzaju konsumowanego napoju. Odkryliśmy, że częsta konsump

10 sposobów na zmniejszenie kaloryczności diety

Nadwaga i otyłość stanowią w Polsce jeden z głównych problemów zdrowotnych.  Otyłość jest uważana za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną.  Jest to schorzenie odznaczające się patologicznie zwiększonym udziałem tkanki tłuszczowej i należy ją traktować jako chorobę.  Z ostatnio publikowanych badań o spożyciu żywności wśród Polaków (badanie przeprowadzone przez NIZP PZH-PIB w 2019r. we współpracy z EFSA) wynika, że nadmierną masę ciała ma prawie 69% mężczyzn i 48% kobiet ( w tym nadwagę ma 52% mężczyzn i 32% kobiet, zaś otyłych jest ok. 16% i mężczyzn i kobiet). Stąd wciąż aktualne pytanie w jaki sposób można skutecznie zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości wśród Polaków? Sposobów jest bardzo wiele, natomiast podstawowym i przynoszącym efekt, kiedy mamy już problem z nadmierną wagą jest zmiana diety - czyli lepsze wybory żywieniowe i zmniejszenie spożywanych porcji. Jak zmniejszyć kaloryczność diety? 1. Wybieraj sosy i zupy na bazie pomidorów zamiast tłustych sosów  śmietanowy