Przejdź do głównej zawartości

Dieta przeciwzmarszczkowa

Zmarszczki ma każda z nas. U niektórych kobiet są mniej widoczne, u innych nawet w młodym wieku da się zauważyć wyostrzone rysy twarzy - dlaczego? Z wiekiem zmniejsza się poziom kobiecych hormonów estrogenów w organizmie. Im mniej estrogenów, tym bardziej wysuszona skóra. Z wiekiem nasza skóra staje się poza tym coraz cieńsza, zmniejsza się zdolność zatrzymywania wody, skutkiem czego skóra jest również mniej elastyczna. U dojrzałych kobiet spada również produkcja kolagenu w skórze. 


W dużej mierze, wygląd naszej skóry zależy od uwarunkowań genetycznych, ale wpływ na stan skóry ma także nasz styl życia. Czy w diecie znajdziemy produkty, które będą odpowiednikiem nawilżających kremów przeciwzmarszczkowych?

Kilka rzeczy możesz zmienić od razu. Skórę znacznie niszczy zbyt długie przebywanie na słońcu, przebywanie w niezdrowym środowisku oraz palenie papierosów, ale głównie niezdrowa dieta. Właściwie zbilansowany jadłospis pomaga przywrócić równowagę hormonalną i zapobiega dalszym zniszczeniom skóry.


7 produktów przyjaznych dla Twojej skóry


MIGDAŁY

Mają mnóstwo witaminy, która najbardziej potrzebna jest skórze - witaminy E. Migdały chronią skórę przed uszkodzeniem i wspomagają gojenie ran. Jeśli nie lubisz migdałów, możesz je z powodzeniem zastąpić orzechami włoskimi, awokado, siemieniem lnianym oraz oliwą z oliwek.

PESTKI DYNI

Niszczą zmarszczki, a nawet trądzik. Swoje właściwości zawdzięczają dużej zawartości cynku. Pierwiastek ten pomaga w leczeniu oraz regeneracji skóry. Sporo cynku zawierają także soczewica, ryby i pełnoziarniste pieczywo.

ORZECHY BRAZYLIJSKIE

Już 3 sztuki dziennie, aby zaspokoić dziennie zapotrzebowanie na selen. Selen to witamina - przeciwutleniacz, który hamuje powstawanie wolnych rodników, postarzających skórę.

TŁUSTE RYBY MORSKIE

Są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zdrowe tłuszcze, których źródłem są ryby są potrzebne do utrzymania wody w skórze.

TRUSKAWKI

Jedząc truskawki, zwiększasz produkcję kolagenu w swojej skórze. Wszystko dzięki dużym ilościom witaminy C znajdującej się w tych owocach. Poza sezonem truskawkowym, warto sięgać po grejpfruty, kiwi i cytryny.

JAJKA

Aminokwasy obecne w jajkach pomagają budować i regenerować skórę i mięśnie. Są również bardzo sycącym posiłkiem. Dbaj, aby 2 - 3 razy w tygodniu w Twoim menu znajdowały się jajka.

MARCHEWKA

Warzywo to dba o koloryt Twojej skóry. Jest źródłem beta karotenu, przekształcającego się w naszym organizmie w witaminę A. Jeśli nie lubisz marchewki, do swojego jadłospisu możesz wprowadzić szpinak lub dynię.

Poza zmianami w jedzeniu, warto zadbać również o ilość wypijanych płynów. Dla zdrowia skóry NAJWAŻNIEJSZA JEST WODA! Pij minimum 1,5l dziennie wody, najlepiej z dodatkiem soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Woda z cytryną dodatkowo odtruwa organizm z toksyn, oczyszcza ze śluzów i resztek niestrawionych pokarmów.

LISTA PRODUKTÓW, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ

  • alkohol
  • kawa
  • napoje gazowane
  • cukier
  • potrawy smażone
  • wielokrotnie podgrzewane tłuszcze (np. potrawy w barach typu chińskiego)
  • wysokoprzetworzona żywność (im dłuższa lista składników, tym gorzej!)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Cherimoya w

Słodzone napoje sprzyjają powstawaniu kamieni nerkowych

Napoje gazowane zawierające cukier zwiększają ryzyko kamicy nerkowej - zawiadamia "Clinical Journal of the American Society of Nephrology".  Amerykańscy naukowcy z Brigham and Women's Hospital przeanalizowali dane dotyczące stylu życia i historii medycznej prawie 200 tys. osób i stwierdzili, że częste picie słodzonych napojów gazowanych istotnie zwiększa prawdopodobieństwo powstawania kamieni nerkowych. Na przykład u badanych, którzy spożywali co najmniej jedną colę dziennie, ryzyko kamicy było o 23 proc. wyższe niż u osób, które nie sięgały po tego typu produkty częściej niż raz w tygodniu. Zazwyczaj w celu uniknięcia tego typu problemów zdrowotnych zaleca się pacjentom picie dużych ilości płynów, jednak powyższe badanie pokazuje, że w tym wypadku ważny jest rodzaj spożywanego napoju. "Wyniki naszego badania sugerują, że związek między przyjmowaniem płynów a kamieniami nerkowymi zależy od rodzaju konsumowanego napoju. Odkryliśmy, że częsta konsump

10 sposobów na zmniejszenie kaloryczności diety

Nadwaga i otyłość stanowią w Polsce jeden z głównych problemów zdrowotnych.  Otyłość jest uważana za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną.  Jest to schorzenie odznaczające się patologicznie zwiększonym udziałem tkanki tłuszczowej i należy ją traktować jako chorobę.  Z ostatnio publikowanych badań o spożyciu żywności wśród Polaków (badanie przeprowadzone przez NIZP PZH-PIB w 2019r. we współpracy z EFSA) wynika, że nadmierną masę ciała ma prawie 69% mężczyzn i 48% kobiet ( w tym nadwagę ma 52% mężczyzn i 32% kobiet, zaś otyłych jest ok. 16% i mężczyzn i kobiet). Stąd wciąż aktualne pytanie w jaki sposób można skutecznie zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości wśród Polaków? Sposobów jest bardzo wiele, natomiast podstawowym i przynoszącym efekt, kiedy mamy już problem z nadmierną wagą jest zmiana diety - czyli lepsze wybory żywieniowe i zmniejszenie spożywanych porcji. Jak zmniejszyć kaloryczność diety? 1. Wybieraj sosy i zupy na bazie pomidorów zamiast tłustych sosów  śmietanowy