Przejdź do głównej zawartości

Diagnoza: autyzm ... jaka dieta?

Charakterystycznymi cechami autyzmu jest zespół zaburzeń układu nerwowego, w tym: trudności w kontaktach z innymi ludźmi, izolowanie się, nadwrażliwość na dźwięki, zapachy, zaburzenia mowy czy nadpobudliwość ruchowa. Jeśli choroba zostaje wykryta u małego dziecka, jest to najlepszy moment na zmianę nawyków żywieniowych - do 3 roku życia kształtowany jest najbardziej sposób odżywiania dziecka. U dzieci z autyzmem często występują zaburzenia trawienia, ale również obserwuje się tendencję  do jedzenia tylko wybranych rodzajów jedzenia. Co jeść oraz pić, aby polepszyć stan zdrowia i komfort życia osoby cierpiącej na autyzm?


  • Witaminy z grupy B!

Orzechy, nasiona roślin strączkowych, awokado, banany i brązowy ryż bardzo korzystnie wpływają na funkcje układu nerwowego.

  • Ryby!

Ryby, szczególnie tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, łosoś, sardynki, pstrąg, najlepiej jedzone minimum 3 razy w tygodniu, odpowiadają za prawidłową pracę mózgu. Badania naukowe potwierdzają, że dzieci z autyzmem, które regularnie jedzą ryby, mają zmniejszoną nadpobudliwość, jak również poziom agresji.

  • Nie jedz cukru!
Cukier, w dużych ilościach wywołuje nie tylko gwałtowne wahania poziomu glukozy we krwi, ale także zdenerwowanie, napady głodu i nadpobudliwość.
  • Unikaj "chemii"
Warto jeść jak najmniej przetworzone jedzenie. Konserwanty, regulatory kwasowości, wzmacniacze smaku, barwniki i inne dodatki żywnościowe mogą negatywnie wpływać na stan chorego, jak również pogłębiać objawy schorzenia.
  • Warto wyeliminować gluten  i ograniczyć nabiał w diecie!
Bardzo często, osoby z autyzmem wykazują nietolerancję glutenu oraz krowiego mleka. Produkty te pobudzają w naszym organizmie wydzielanie opioidów - co wywiera wpływ na zachowanie dziecka.

Przed rozpoczęciem specjalnej diety, warto wykonać test nietolerancji pokarmowej - aby dieta była w 100% dopasowana do autystycznej osoby. Nie róbmy nic na zasadzie prób i błędów!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Ch...

Odchudzanie z Garcinia cambogia

Garcinia camobogia to owoc drzewa tamaryndowca. Rośnie w Indiach, Malezji i Afryce, ale jest ceniony  na całym świecie. Wiele badań nad zdolnościami odchudzającymi tego tropikalnego owocu daje obiecujące wyniki! Okazuje się, że przyjmowanie wyciągu z Garcinia cambogia może dawać spektakularne efekty w redukcji oraz utrzymaniu wagi u osób odchudzających się, ale owoce mają również inne właściwości zdrowotne. Składnikiem aktywnym Garcinii jest kwas hydroksycytrynowy , pozyskiwany ze skórki owocu, kształtem przypominającego małą dynię. W krajach orientalnych bezwonny, bezsmakowy proszek ze skórki tamaryndowca wykorzystywany jest od wielu lat jako przyprawa do curry, wędlin oraz napojów smakowych. Poza tym, Garcinia jest ceniona i wykorzystywana w hinduskiej medycynie naturalnej "ayurveda", jako zioło podnoszące poziom witalności całego organizmu - wszystkich narządów i układów. Tradycyjnie stosowana jest w leczeniu reumatyzmu, wrzodów żołądka oraz zaburzeń jelitowych, ...

Dieta Sushi

Chcąc urozmaicić nasz jadłospis, niejednokrotnie sięgamy do innych kultur - kuchnia włoska, grecka, oraz coraz bardziej modna ostatnio kuchnia japońska... Jednym z dietetycznych odkryć tej kuchni jest oczywiście sushi! Czy można jeść sushi będąc na diecie? Jaki wpływ ma jedzenie tej "trendowej przekąski" na nasz organizm? "Beztroskie odchudzanie" Okazuje się, że sushi z powodzeniem może być stosowane jako zdrowy, a jednocześnie "beztroski" program utraty masy ciała. Dlaczego "beztroski" ? Odpowiedź zawarta jest w składnikach, z których przyrządzamy ten przysmak. Sushi to istotnie świetne połączenie węglowodanów (mała porcja ryżu) z chudym białkiem i kwasami Omega - 3 (ryba). Główny składnik tej przekąski to właśnie chude białko, mniej niż połowa to węglowodany oraz ostatni składnik - korzystny dla zdrowia tłuszcz obniżajacy cholesterol i zwiększający tempo naszego metabolizmu. Proporcje tych poszczególnych składników są świetne w diecie od...