Przejdź do głównej zawartości

Wirusowe zapalenie wątroby - jaka dieta?

Wszystkie typy wirusów wątrobowych powodują wytworzenie się stanu zapalnego w wątrobie, który można zahamować stosując mądrą, zdrową dietę, obfitującą w żywność korzystną dla tego narządu. WZW powoduje nie tylko zaburzenie pracy wątroby - wpływa na cały organizm! Możemy odczuwać wtedy zaburzenia trawienia, wchłaniania, ale i odtruwania. Co jeść przy wirusowym zapaleniu wątroby? Jak zahamować namnażanie się wirusa oraz wzmocnić odporność?

  • PŁATKI OWSIANE

Bogate w bardzo cenny błonnik oraz białko, wzmacniają organizm, stanowią zdrowy wartościowy posiłek, szczególnie na śniadanie. Są również wspaniałym dodatkiem do polskich "dietetycznych" wersji potraw, np. pulpecików (płatki owsiane zamiast bułki tartej) czy zdrowej panierki w kotlecie (najlepiej pieczonym!). Szczególne zastosowanie mają u osób osłabionych, o zmniejszonej odporności.

  • WINOGRONA I SOK Z WINOGRON
Winogrona odtruwają - kiedy nasza wątroba nie działa prawidłowo, "ktoś" musi się zająć skutecznym odtruwaniem organizmu. Winogrona hamują również stan zapalny wątroby. Sok będzie zdrowy jeśli przygotujemy go samodzielnie w prasie do wyciskania bądź sokowirówce. Gotowe, kartonowe napoje zawierają sporo chemicznych dodatków, które mogą tylko pogłębić proces chorobowy.
  • OWOCE I WARZYWA
Staraj się, aby w Twojej diecie na talerzu gościło jak najwięcej warzyw. Zalecana porcja owoców to 2/dziennie (ze względu na sporą zawartość cukru, który w nadmiarze nie działa korzystnie). Zieleninia świetnie oczyszcza organizm z toksyn.
  • SOKI Z WARZYW
Sok marchewkowy, buraczany czy pomidorowy - odżywiają komórki wątrobowe, działają jak multiwitamina.
  • KARCZOCHY
Wspomagają przepływ żółci.
  • JAJA
Zawarta w nich lecytyna, wspomaga trawienie oraz wchłanianie tłuszczów.
  • KURKUMA, OREGANO I MIĘTA
Te trzy przyprawy warto dodawać do dań głównych, deserów czy sałatek. Regenerują wątrobę i mają właściwości antyzapalne.
  • OSTROPEST PLAMISTY
Leczy wszystkie typy wirusowego zapalenia wątroby - nawet zatrucia tego narządu. Dostępny w sklepach ze zdrową żywnością. Regeneruje komórki wątrobowe i chroni je przed namnażaniem wirusa.



CZEGO LEPIEJ UNIKAĆ?


  • wędlin, czerwonego mięsa, margaryny, dużej ilości nabiału oraz przetworzonej żywności - produkty te obciążają wątrobę
  • cukru i soli - nie dostarczają żadnych cennych składników, zmuszają wątrobę jedynie do "dodatkowej" pracy
  • kofeiny i alkoholu - również obciążają komórki wątrobowe
  • ostrych potraw i przypraw, np. chilli - dieta wątrobowa przypomina dietę lekkostrawną, łagodną - a więc ostre zioła będą tylko negatywnie wpływać na pracę narządu

Komentarze

  1. na pewno warto uważać na czerwone mięso. Ostatnio mój mąż dostał zalecenie od lekarza i po zmianie nawyków zaczął czuć się zdecydowanie lepiej. Tłuszcze i czerwone mięso praktycznie odstawił. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Ch...

Odchudzanie z Garcinia cambogia

Garcinia camobogia to owoc drzewa tamaryndowca. Rośnie w Indiach, Malezji i Afryce, ale jest ceniony  na całym świecie. Wiele badań nad zdolnościami odchudzającymi tego tropikalnego owocu daje obiecujące wyniki! Okazuje się, że przyjmowanie wyciągu z Garcinia cambogia może dawać spektakularne efekty w redukcji oraz utrzymaniu wagi u osób odchudzających się, ale owoce mają również inne właściwości zdrowotne. Składnikiem aktywnym Garcinii jest kwas hydroksycytrynowy , pozyskiwany ze skórki owocu, kształtem przypominającego małą dynię. W krajach orientalnych bezwonny, bezsmakowy proszek ze skórki tamaryndowca wykorzystywany jest od wielu lat jako przyprawa do curry, wędlin oraz napojów smakowych. Poza tym, Garcinia jest ceniona i wykorzystywana w hinduskiej medycynie naturalnej "ayurveda", jako zioło podnoszące poziom witalności całego organizmu - wszystkich narządów i układów. Tradycyjnie stosowana jest w leczeniu reumatyzmu, wrzodów żołądka oraz zaburzeń jelitowych, ...

Dieta Sushi

Chcąc urozmaicić nasz jadłospis, niejednokrotnie sięgamy do innych kultur - kuchnia włoska, grecka, oraz coraz bardziej modna ostatnio kuchnia japońska... Jednym z dietetycznych odkryć tej kuchni jest oczywiście sushi! Czy można jeść sushi będąc na diecie? Jaki wpływ ma jedzenie tej "trendowej przekąski" na nasz organizm? "Beztroskie odchudzanie" Okazuje się, że sushi z powodzeniem może być stosowane jako zdrowy, a jednocześnie "beztroski" program utraty masy ciała. Dlaczego "beztroski" ? Odpowiedź zawarta jest w składnikach, z których przyrządzamy ten przysmak. Sushi to istotnie świetne połączenie węglowodanów (mała porcja ryżu) z chudym białkiem i kwasami Omega - 3 (ryba). Główny składnik tej przekąski to właśnie chude białko, mniej niż połowa to węglowodany oraz ostatni składnik - korzystny dla zdrowia tłuszcz obniżajacy cholesterol i zwiększający tempo naszego metabolizmu. Proporcje tych poszczególnych składników są świetne w diecie od...