Przejdź do głównej zawartości

Najgrubsi na świecie

Według najnowszego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, najgrubszym narodem świata jest MEKSYK!



W 1989 roku zaledwie 10% Meksykanów było otyłych lub miało nadwagę - dziś wskaźniki otyłości biją na alarm! Aż 70% mieszkańców Meksyku ma nadwagę, natomiast ponad 30% to osoby otyłe! Meksykanie pobili amerykańskie rekordy.


Według "Global Post", przyczyną tak chorobliwej nadwagi w Meksyku jest osiadły tryb życia obywateli oraz upodobania do tradycyjnych potraw, takich jak tacos. Ludzie w mniejszym stopniu zajmują się dziś pracą fizyczną, ale w związku z mniejszą aktywnością, wcale nie zmienili swojej kalorycznej diety. Ponadto, w Meksyku jest dostęp do świeżych ryb, czy warzyw i owoców, które są sztandarowymi produktami racjonalnej i zdrowej diety. Produkty te są jednak drogie, dlatego osoby z niższych klas ekonomicznych nie mogą sobie na nie pozwolić.

Kolejne miejsca na podium otyłych narodów zajmują:

  1. Meksyk
  2. Stany Zjednoczone
  3. Syria
  4. Wenezuela i Libia
  5. Trynidad i Tobago
  6. Argentyna i Irak
  7. Turcja
  8. Chile 
  9. Czechy
  10. Liban
A gdzie nie ma problemu nadwagi i otyłości?

Dietetyk na pewno nie znajdzie pracy w Japonii - tam zaledwie 4,5% obywateli ma problem z otyłością. Może warto wziąć przykład z japońskiej diety?

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Ch...

Odchudzanie z Garcinia cambogia

Garcinia camobogia to owoc drzewa tamaryndowca. Rośnie w Indiach, Malezji i Afryce, ale jest ceniony  na całym świecie. Wiele badań nad zdolnościami odchudzającymi tego tropikalnego owocu daje obiecujące wyniki! Okazuje się, że przyjmowanie wyciągu z Garcinia cambogia może dawać spektakularne efekty w redukcji oraz utrzymaniu wagi u osób odchudzających się, ale owoce mają również inne właściwości zdrowotne. Składnikiem aktywnym Garcinii jest kwas hydroksycytrynowy , pozyskiwany ze skórki owocu, kształtem przypominającego małą dynię. W krajach orientalnych bezwonny, bezsmakowy proszek ze skórki tamaryndowca wykorzystywany jest od wielu lat jako przyprawa do curry, wędlin oraz napojów smakowych. Poza tym, Garcinia jest ceniona i wykorzystywana w hinduskiej medycynie naturalnej "ayurveda", jako zioło podnoszące poziom witalności całego organizmu - wszystkich narządów i układów. Tradycyjnie stosowana jest w leczeniu reumatyzmu, wrzodów żołądka oraz zaburzeń jelitowych, ...

Dieta Sushi

Chcąc urozmaicić nasz jadłospis, niejednokrotnie sięgamy do innych kultur - kuchnia włoska, grecka, oraz coraz bardziej modna ostatnio kuchnia japońska... Jednym z dietetycznych odkryć tej kuchni jest oczywiście sushi! Czy można jeść sushi będąc na diecie? Jaki wpływ ma jedzenie tej "trendowej przekąski" na nasz organizm? "Beztroskie odchudzanie" Okazuje się, że sushi z powodzeniem może być stosowane jako zdrowy, a jednocześnie "beztroski" program utraty masy ciała. Dlaczego "beztroski" ? Odpowiedź zawarta jest w składnikach, z których przyrządzamy ten przysmak. Sushi to istotnie świetne połączenie węglowodanów (mała porcja ryżu) z chudym białkiem i kwasami Omega - 3 (ryba). Główny składnik tej przekąski to właśnie chude białko, mniej niż połowa to węglowodany oraz ostatni składnik - korzystny dla zdrowia tłuszcz obniżajacy cholesterol i zwiększający tempo naszego metabolizmu. Proporcje tych poszczególnych składników są świetne w diecie od...