Przejdź do głównej zawartości

Jak przetrwać Święta na diecie ?!

Wielkanoc to najstarsze, a zarazem najważniejsze Święto w życiu chrześcijan. Polska tradycja jest bardzo bogata, również w aspekcie kulinarnym. Na Wielkanocne Śniadanie czekamy przez cały okres Wielkiego Postu - ale, co zrobić jeśli niedawno rozpoczęliśmy walkę z naszą wagą i zdecydowanie nie chcemy zaprzepaścić efektów diety?

  • Jedz regularnie - jeśli udało Ci się wdrożyć 5 posiłków dziennie w równych odstępach czasu, warto ten nawyk utrzymać. Czekając np. na świąteczny obiad możesz sobie pozwolić na porcję sałatki czy świeże owoce, ważne aby przerwy między posiłkami nie były długie, tak aby nie pojawił się "wilczy apetyt".
  • Nie spędź całego dnia przy "biesiadowaniu" - warto oderwać się od stołu i wybrać na świąteczny spacer - poprawi samopoczucie, dotleni organizm i dostarczy dawkę pozytywnej energii (zmniejszy wyrzuty sumienia po zjedzeniu słodkości).
  • Staraj się przyrządzić dania w sposób "dietetyczny" - sos do tradycyjnej jarzynowej sałatki można przyrządzić na bazie jogurtu naturalnego z odrobiną majonezu. Upiecz mięso w piekarniku z dodatkiem świeżych ziół, a jajka faszeruj np. pieczarkami i łososiem. Ze słodkości najlepiej wybierać sernik, sernik na zimno, ciasto marchewkowe, czy ciasto czekoladowe, ale na bazie buraczków!
  • Każde z nałożonych na talerz dań zjadaj z DUŻĄ porcją warzyw - warzywa zawierają błonnik pokarmowy, który sprawia że danie jest bardziej sycące. Dodatek oliwy z oliwek do sałatki, również daje taki sam efekt.
  • Jedz powoli, dokładnie przeżuwaj i myśl o tym, co i ile nakładasz na talerz .

  • Nie przejadaj się! Próbuj dań, ale nie najadaj się nimi.
  • Z napojów najlepiej wybierać wodę mineralizowaną i herbaty, np. zieloną, poprawiającą trawienie czy miętę. Pij dużo - często mylimy uczucie pragnienia z głodem!
  • Unikaj "dokładek"! Celebruj potrawy, rozkoszuj się ich smakiem.
  • Niech deser stanowi jeden z Twoich posiłków. Efektownym i zarazem lekkim deserem jest galaretka ze świeżych owoców z dodatkiem bakalii.
  • Ogranicz pieczywo, lub w ogóle go nie spożywaj w czasie Świąt - a jeśli już, to koniecznie razowe!
  • Możesz sobie pozwolić na niewielką "porcję" alkoholu - najlepiej niech będzie to wino czerwone (wytrawne lub półwytrawne) - jak wynika z ostatnich badań naukowych, jeden lub dwa kieliszki wina dziennie mają korzystniejszy wpływ na serce niż dieta bogata w ryby. Osoby pijące czerwone wino mają wyższe stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 w osoczu krwi i krwinek czerwonych, co dobroczynnie wpływa na pracę serca.
A po spędzeniu zdrowych, spokojnych Świąt Wielkanocnych, z lepszym zapałem i pozytywną energią, kontynuujmy wypracowane wcześniej - dietetyczne nawyki.

Komentarze

  1. Bardzo ciekawy artykuł i przydatne porady :) Na pewno skorzystam! :)
    Również życzę wesołych świąt :)
    Pozdrawiam!
    P.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Ch...

Odchudzanie z Garcinia cambogia

Garcinia camobogia to owoc drzewa tamaryndowca. Rośnie w Indiach, Malezji i Afryce, ale jest ceniony  na całym świecie. Wiele badań nad zdolnościami odchudzającymi tego tropikalnego owocu daje obiecujące wyniki! Okazuje się, że przyjmowanie wyciągu z Garcinia cambogia może dawać spektakularne efekty w redukcji oraz utrzymaniu wagi u osób odchudzających się, ale owoce mają również inne właściwości zdrowotne. Składnikiem aktywnym Garcinii jest kwas hydroksycytrynowy , pozyskiwany ze skórki owocu, kształtem przypominającego małą dynię. W krajach orientalnych bezwonny, bezsmakowy proszek ze skórki tamaryndowca wykorzystywany jest od wielu lat jako przyprawa do curry, wędlin oraz napojów smakowych. Poza tym, Garcinia jest ceniona i wykorzystywana w hinduskiej medycynie naturalnej "ayurveda", jako zioło podnoszące poziom witalności całego organizmu - wszystkich narządów i układów. Tradycyjnie stosowana jest w leczeniu reumatyzmu, wrzodów żołądka oraz zaburzeń jelitowych, ...

10 sposobów na zmniejszenie kaloryczności diety

Nadwaga i otyłość stanowią w Polsce jeden z głównych problemów zdrowotnych.  Otyłość jest uważana za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną.  Jest to schorzenie odznaczające się patologicznie zwiększonym udziałem tkanki tłuszczowej i należy ją traktować jako chorobę.  Z ostatnio publikowanych badań o spożyciu żywności wśród Polaków (badanie przeprowadzone przez NIZP PZH-PIB w 2019r. we współpracy z EFSA) wynika, że nadmierną masę ciała ma prawie 69% mężczyzn i 48% kobiet ( w tym nadwagę ma 52% mężczyzn i 32% kobiet, zaś otyłych jest ok. 16% i mężczyzn i kobiet). Stąd wciąż aktualne pytanie w jaki sposób można skutecznie zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości wśród Polaków? Sposobów jest bardzo wiele, natomiast podstawowym i przynoszącym efekt, kiedy mamy już problem z nadmierną wagą jest zmiana diety - czyli lepsze wybory żywieniowe i zmniejszenie spożywanych porcji. Jak zmniejszyć kaloryczność diety? 1. Wybieraj sosy i zupy na bazie pomidorów zamiast tłustych sos...