Przejdź do głównej zawartości

Dieta wysokotłuszczowa nie musi grozić otyłością!

Izraelscy badacze stwierdzili, że dieta wysokotłuszczowa nie prowadzi do nadmiernego zwiększenia masy ciała, jeśli posiłki są spożywane regularnie. Wyniki badania opublikowano w "FASEB Journal".




Systematyczne spożywanie wysokotłuszczowych posiłków nie powoduje otyłości, a w dodatku dobrze wpływa na metabolizm organizmu, który zamiast magazynować tłuszcze, wykorzystuje je jako źródło energii, gdy nie ma dostępu do pożywienia, np. w przerwach między posiłkami.

Poprzednie badania wykazały, że nieregularne odżywianie się, bądź stosowanie diety wysokotłuszczowej prowadzi u ssaków do zakłócenia metabolizmu, a w konsekwencji do otyłości.

Badacze z Hebrew University of Jerusalem postanowili sprawdzić, jaki wpływ na organizm będzie miało stosowanie wysokotłuszczowej diety, ale o ściśle zaplanowanych porach jedzenia. Przypuszczali, że systematyczne spożywanie posiłków wyreguluje organizm i zredukuje efekty działania potraw bogatych w tłuszcze, które w normalnych warunkach prowadzą do nadwagi.

Naukowcy przeprowadzili badanie na myszach, które podzielili na cztery grupy o odmiennym 18-tygodniowym schemacie karmienia.

Pierwsza grupa podlegała diecie wysokotłuszczowej, ale miała dokładnie zaplanowanego schematu posiłków, co oznaczało, że myszy jadły o stałych porach, a ich karmienie za każdym razem trwało tyle samo czasu. W kolejnych grupach znalazły się myszy, u których zastosowano dietę wysokotłuszczową, ale o nieregularnych porach karmienia (zwierzęta jadły kiedy chciały), dietę niskotłuszczową o zaplanowanym schemacie żywienia oraz dietę niskotłuszczową, która nie podlegała regulacji.

Myszy we wszystkich grupach przybrały na wadze, ale najbardziej przytyły gryzonie z grupy, która podlegała nieregularnej diecie wysokotłuszczowej.

Natomiast u myszy, które jadły regularnie wysokotłuszczowe produkty, zaobserwowano mniejszy wzrost masy ciała nie tylko w porównaniu ze zwierzętami, jedzącymi tłusto i niesystematycznie, ale również z tymi, u których zastosowano dietę niskotłuszczową, ale nie podlegającą uregulowanemu schematowi, pomimo, że we wszystkich grupach stosowano tą samą ilość kalorii.

W dodatku organizmy myszy z wysokotłuszczową, zaplanowaną dietą nie magazynowały przyjętych tłuszczy, ale spalały je, przekształcając w energię.

"Wyniki naszego badania pokazują, że regulacja czasu przeznaczonego na konsumpcję jedzenia zajmuje ważniejsze miejsce niż ilość tłuszczu zawartego w diecie, prowadzi do polepszenia metabolizmu i pomaga zapobiegać otyłości" - podsumowuje prof. Oren Froy, jeden z badaczy.

Artykuł pochodzi z serwisu: www.naukawpolsce.pap.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Ch...

Odchudzanie z Garcinia cambogia

Garcinia camobogia to owoc drzewa tamaryndowca. Rośnie w Indiach, Malezji i Afryce, ale jest ceniony  na całym świecie. Wiele badań nad zdolnościami odchudzającymi tego tropikalnego owocu daje obiecujące wyniki! Okazuje się, że przyjmowanie wyciągu z Garcinia cambogia może dawać spektakularne efekty w redukcji oraz utrzymaniu wagi u osób odchudzających się, ale owoce mają również inne właściwości zdrowotne. Składnikiem aktywnym Garcinii jest kwas hydroksycytrynowy , pozyskiwany ze skórki owocu, kształtem przypominającego małą dynię. W krajach orientalnych bezwonny, bezsmakowy proszek ze skórki tamaryndowca wykorzystywany jest od wielu lat jako przyprawa do curry, wędlin oraz napojów smakowych. Poza tym, Garcinia jest ceniona i wykorzystywana w hinduskiej medycynie naturalnej "ayurveda", jako zioło podnoszące poziom witalności całego organizmu - wszystkich narządów i układów. Tradycyjnie stosowana jest w leczeniu reumatyzmu, wrzodów żołądka oraz zaburzeń jelitowych, ...

10 sposobów na zmniejszenie kaloryczności diety

Nadwaga i otyłość stanowią w Polsce jeden z głównych problemów zdrowotnych.  Otyłość jest uważana za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną.  Jest to schorzenie odznaczające się patologicznie zwiększonym udziałem tkanki tłuszczowej i należy ją traktować jako chorobę.  Z ostatnio publikowanych badań o spożyciu żywności wśród Polaków (badanie przeprowadzone przez NIZP PZH-PIB w 2019r. we współpracy z EFSA) wynika, że nadmierną masę ciała ma prawie 69% mężczyzn i 48% kobiet ( w tym nadwagę ma 52% mężczyzn i 32% kobiet, zaś otyłych jest ok. 16% i mężczyzn i kobiet). Stąd wciąż aktualne pytanie w jaki sposób można skutecznie zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości wśród Polaków? Sposobów jest bardzo wiele, natomiast podstawowym i przynoszącym efekt, kiedy mamy już problem z nadmierną wagą jest zmiana diety - czyli lepsze wybory żywieniowe i zmniejszenie spożywanych porcji. Jak zmniejszyć kaloryczność diety? 1. Wybieraj sosy i zupy na bazie pomidorów zamiast tłustych sos...