Przejdź do głównej zawartości

Pikantne przyprawy wcale nie zwiększają tempa metabolizmu!

Wiele osób jest przekonanych, że ich walka z nadwagą jest utrudniona poprzez problemy z "wolnym metabolizmem", tzw. słabą przemianą materii. Często mówi się, że dodawanie ziół oraz ostrych przypraw do dań, zwiększa spalanie kalorii. Jednak ... to mit! przynajmniej dla popularnej papryczki chilli!




Papryka chilli zawiera kapsaicynę - związek odpowiedzialny za jej ostry smak.Jej trawienie powoduję emisję ciepła, która powinna sprzyjać spalaniu kalorii. Jednak chilli działa, ale na krótko (nie podnosi tempa spalania kalorii długoterminowo). Badań, które dowodzą temu twierdzeniu jest niestety mało, a ponadto przeprowadzone już eksperymenty są często na suplementach kapsaicyny, a nie na naturalnej żywności i jedynie wśród nielicznych grup uczestników. Jeśli, nie jesz dużo i często ciężkostrawnej, wysoce przetworzonej żywności ... być może taki efekt się pojawi, lecz jak dotąd nie ma istotnych naukowych dowodów, że papryka chilli, pieprz czy inne ostre przyprawy zwiększają spalanie tkanki tłuszczowej i pobudzają tempo metabolizmu.

Przykład na potwierdzenie tej tezy to obecna sytuacja w Meksyku, gdzie chilli spożywane jest wręcz nałogowo. Nadwaga i otyłość stanowi tam poważny problem, ponieważ aż 1/4 populacji cierpi na otyłość!

Rozwiązanie jest jedno, aby długoterminowo zwiększyć swoją przemianę materii:
1. Musimy jeść zdrowo.
2. Musimy ruszać się jak najwięcej, aby budować tkankę mięśniową!

Źródło: www.ginewsblogspot.com.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Ch...

Odchudzanie z Garcinia cambogia

Garcinia camobogia to owoc drzewa tamaryndowca. Rośnie w Indiach, Malezji i Afryce, ale jest ceniony  na całym świecie. Wiele badań nad zdolnościami odchudzającymi tego tropikalnego owocu daje obiecujące wyniki! Okazuje się, że przyjmowanie wyciągu z Garcinia cambogia może dawać spektakularne efekty w redukcji oraz utrzymaniu wagi u osób odchudzających się, ale owoce mają również inne właściwości zdrowotne. Składnikiem aktywnym Garcinii jest kwas hydroksycytrynowy , pozyskiwany ze skórki owocu, kształtem przypominającego małą dynię. W krajach orientalnych bezwonny, bezsmakowy proszek ze skórki tamaryndowca wykorzystywany jest od wielu lat jako przyprawa do curry, wędlin oraz napojów smakowych. Poza tym, Garcinia jest ceniona i wykorzystywana w hinduskiej medycynie naturalnej "ayurveda", jako zioło podnoszące poziom witalności całego organizmu - wszystkich narządów i układów. Tradycyjnie stosowana jest w leczeniu reumatyzmu, wrzodów żołądka oraz zaburzeń jelitowych, ...

Dieta Sushi

Chcąc urozmaicić nasz jadłospis, niejednokrotnie sięgamy do innych kultur - kuchnia włoska, grecka, oraz coraz bardziej modna ostatnio kuchnia japońska... Jednym z dietetycznych odkryć tej kuchni jest oczywiście sushi! Czy można jeść sushi będąc na diecie? Jaki wpływ ma jedzenie tej "trendowej przekąski" na nasz organizm? "Beztroskie odchudzanie" Okazuje się, że sushi z powodzeniem może być stosowane jako zdrowy, a jednocześnie "beztroski" program utraty masy ciała. Dlaczego "beztroski" ? Odpowiedź zawarta jest w składnikach, z których przyrządzamy ten przysmak. Sushi to istotnie świetne połączenie węglowodanów (mała porcja ryżu) z chudym białkiem i kwasami Omega - 3 (ryba). Główny składnik tej przekąski to właśnie chude białko, mniej niż połowa to węglowodany oraz ostatni składnik - korzystny dla zdrowia tłuszcz obniżajacy cholesterol i zwiększający tempo naszego metabolizmu. Proporcje tych poszczególnych składników są świetne w diecie od...