Przejdź do głównej zawartości

Pijesz dużo herbaty? możesz mieć raka!

Najnowsze badania przeprowadzone przez szkockich naukowców z Uniwersytetu w Glasgow dowodzą, że nadmierne picie herbaty znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na raka prostaty. Okazuje się, że mężczyźni którzy piją 7 lub więcej filiżanek dziennie, o połowę częściej cierpią na tę chorobę, w porównaniu do osób, które w ogóle nie piją herbaty lub wypijają mniej niż 4 filiżanki dziennie.



Wyniki badań są znaczące, ponieważ obserwacje mężczyzn mających nawyk picia czarnej herbaty, trwały aż 37 lat. Zbadano osoby w przedziale wiekowym 21 - 75 lat.Podczas badania, naukowcy sprawdzali stan zdrowia uczestników badania, ich nawyki żywieniowe, ilość wypijanego alkoholu, palenie papierosów oraz zwyczaj picia kawy i herbaty.


Prawie 25% badanych deklarowała duże spożycie czarnej herbaty - powyżej 7 filiżanek dziennie. Przez okres badania rozwijał się u tych osób rak prostaty o 50% częściej niż u pijących herbatę w ilościach mniejszych niż 4 filiżanki na dobę.


Zatem, badanie to wykazało, że bezpieczna i zdrowa "dawka" herbaty to 3 filiżanki dziennie.


Z badania wynikają także korzyści płynące z picia herbaty. Mężczyźni, którzy pili herbatę w większych ilościach nie mieli skłonności do alkoholu, mieli dobry poziom cholesterolu oraz nie cierpieli na otyłość.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Ch...

Odchudzanie z Garcinia cambogia

Garcinia camobogia to owoc drzewa tamaryndowca. Rośnie w Indiach, Malezji i Afryce, ale jest ceniony  na całym świecie. Wiele badań nad zdolnościami odchudzającymi tego tropikalnego owocu daje obiecujące wyniki! Okazuje się, że przyjmowanie wyciągu z Garcinia cambogia może dawać spektakularne efekty w redukcji oraz utrzymaniu wagi u osób odchudzających się, ale owoce mają również inne właściwości zdrowotne. Składnikiem aktywnym Garcinii jest kwas hydroksycytrynowy , pozyskiwany ze skórki owocu, kształtem przypominającego małą dynię. W krajach orientalnych bezwonny, bezsmakowy proszek ze skórki tamaryndowca wykorzystywany jest od wielu lat jako przyprawa do curry, wędlin oraz napojów smakowych. Poza tym, Garcinia jest ceniona i wykorzystywana w hinduskiej medycynie naturalnej "ayurveda", jako zioło podnoszące poziom witalności całego organizmu - wszystkich narządów i układów. Tradycyjnie stosowana jest w leczeniu reumatyzmu, wrzodów żołądka oraz zaburzeń jelitowych, ...

Dieta Sushi

Chcąc urozmaicić nasz jadłospis, niejednokrotnie sięgamy do innych kultur - kuchnia włoska, grecka, oraz coraz bardziej modna ostatnio kuchnia japońska... Jednym z dietetycznych odkryć tej kuchni jest oczywiście sushi! Czy można jeść sushi będąc na diecie? Jaki wpływ ma jedzenie tej "trendowej przekąski" na nasz organizm? "Beztroskie odchudzanie" Okazuje się, że sushi z powodzeniem może być stosowane jako zdrowy, a jednocześnie "beztroski" program utraty masy ciała. Dlaczego "beztroski" ? Odpowiedź zawarta jest w składnikach, z których przyrządzamy ten przysmak. Sushi to istotnie świetne połączenie węglowodanów (mała porcja ryżu) z chudym białkiem i kwasami Omega - 3 (ryba). Główny składnik tej przekąski to właśnie chude białko, mniej niż połowa to węglowodany oraz ostatni składnik - korzystny dla zdrowia tłuszcz obniżajacy cholesterol i zwiększający tempo naszego metabolizmu. Proporcje tych poszczególnych składników są świetne w diecie od...