Przejdź do głównej zawartości

Szybka utrata wagi daje lepsze efekty!


Wbrew przekonaniu, że stopniowe odchudzanie przynosi najlepsze rezultaty, naukowcy z Florydy dowodzą, że szybka utrata wagi w początkowym etapie leczenia otyłości prowadzi do pozbycia się większej liczby kilogramów na dłużej - podaje "International Journal of Behavioral medicine".

Według badaczy, leczenie otyłości przynosi pożądane efekty, jeżeli pacjentom udaje się zrzucić przynajmniej 10 proc. początkowej masy ciała i nie przybrać na wadze w ciągu roku. Eksperci nie są jednak zgodni, co do tego, czy należy zacząć od drobnych zmian i odchudzać się powoli, czy też już od samego początku kuracji starać się jak najszybciej pozbyć zbędnych kilogramów.

Kwestii tej nie wyjaśniły dotychczasowe badania. Dotychczas panowało przekonanie, że stopniowy spadek wagi w początkowym okresie zmniejsza ryzyko powrotu utraconych kilogramów i sprzyja późniejszemu utrzymywaniu efektu kuracji. Ostatnio jednak zaobserwowano, że początkowy szybki spadek wagi sprawia, iż pacjenci osiagają w perspektywie długoterminowej lepsze rezultaty.

Lisa Nackers z Uniwersytetu Floryda przeanalizowała dane na temat 262 kobiet w średnim wieku, które uczestniczyły w sześciomiesięcznym programie zakładającym średni utratę 0,45 kg tygodniowo poprzez mniejsze spożycie kalorii i zwiększony wysiłek fizyczny. Przez kolejny rok prowadzony był program wsparcia, podczas którego panie uczestniczyły w sesjach grupowych i otrzymywały motywujące wiadomości.

Nackers podzieliła kobiety na trzy grupy w zależności od tego, jak dużo kilogramów udało im się zrzucić w pierwszym miesiącu kuracji oraz kolejno po sześciu i osiemnastu miesiącach. Okazało się, że panie, które schudły najwięcej w pierwszym miesiącu pod koniec obserwacji ważyły mniej niż te, które na początku chudły poniżej 0,68 kg tygodniowo. Co więcej, w grupie tej efekty odchudzania utrzymywały się dłużej, a ryzyko ponownego przybrania na wadze było mniejsze.

Jak informuje badaczka, prawdopodobieństwo pozbycia się 10 proc. początkowej masy ciała w ciągu 18 miesięcy jest pięć razy większe w przypadku kobiet chudnących na początku kuracji 0,68 kg tygodniowo i trzy razy większe w przypadku kobiet chudnących od 0,23 kg do 0,68 kg w porównaniu z badanymi, którym udawało się w ciągu tygodnia zrzucić mniej niż 0,23 kg.

Jak podsumowuje Nackers, dowodzi to, że już w pierwszych tygodniach odchudzania należy wprowadzić istotne zmiany obejmujące zarówno sposób odżywiania, jak i aktywność fizyczną.

Artykuł pochodzi z serwisu www.naukawpolsce.pap.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Ch...

Odchudzanie z Garcinia cambogia

Garcinia camobogia to owoc drzewa tamaryndowca. Rośnie w Indiach, Malezji i Afryce, ale jest ceniony  na całym świecie. Wiele badań nad zdolnościami odchudzającymi tego tropikalnego owocu daje obiecujące wyniki! Okazuje się, że przyjmowanie wyciągu z Garcinia cambogia może dawać spektakularne efekty w redukcji oraz utrzymaniu wagi u osób odchudzających się, ale owoce mają również inne właściwości zdrowotne. Składnikiem aktywnym Garcinii jest kwas hydroksycytrynowy , pozyskiwany ze skórki owocu, kształtem przypominającego małą dynię. W krajach orientalnych bezwonny, bezsmakowy proszek ze skórki tamaryndowca wykorzystywany jest od wielu lat jako przyprawa do curry, wędlin oraz napojów smakowych. Poza tym, Garcinia jest ceniona i wykorzystywana w hinduskiej medycynie naturalnej "ayurveda", jako zioło podnoszące poziom witalności całego organizmu - wszystkich narządów i układów. Tradycyjnie stosowana jest w leczeniu reumatyzmu, wrzodów żołądka oraz zaburzeń jelitowych, ...

Dieta Sushi

Chcąc urozmaicić nasz jadłospis, niejednokrotnie sięgamy do innych kultur - kuchnia włoska, grecka, oraz coraz bardziej modna ostatnio kuchnia japońska... Jednym z dietetycznych odkryć tej kuchni jest oczywiście sushi! Czy można jeść sushi będąc na diecie? Jaki wpływ ma jedzenie tej "trendowej przekąski" na nasz organizm? "Beztroskie odchudzanie" Okazuje się, że sushi z powodzeniem może być stosowane jako zdrowy, a jednocześnie "beztroski" program utraty masy ciała. Dlaczego "beztroski" ? Odpowiedź zawarta jest w składnikach, z których przyrządzamy ten przysmak. Sushi to istotnie świetne połączenie węglowodanów (mała porcja ryżu) z chudym białkiem i kwasami Omega - 3 (ryba). Główny składnik tej przekąski to właśnie chude białko, mniej niż połowa to węglowodany oraz ostatni składnik - korzystny dla zdrowia tłuszcz obniżajacy cholesterol i zwiększający tempo naszego metabolizmu. Proporcje tych poszczególnych składników są świetne w diecie od...