Przejdź do głównej zawartości

Typy wegetarianizmu


Ten, kto decyduje się przejść na wegetarianizm powinien skonsultować swój plan z dobrym dietetykiem. Stosowanie diety wegetariańskiej bez właściwej wiedzy żywieniowej może przynieść więcej szkód niż korzyści.


Sondaż, przeprowadzony w 2006 roku w Stanach Zjednoczonych wykazał, że prawie 5 mln osób stosuje i przestrzega zaleceń diety wegetariańskiej. Coraz więcej osób interesuje się wegetarianizmem - rozpowszechniane są strony internetowe na temat tego sposobu odżywiania, ale również czasopisma, książki kucharskie, ale także kursy umożliwiające zapoznanie się z tym typem odżywiania.

Wegetarianin to osoba niejedząca mięsa (w tym drobiu), ryb czy owoców morza, ani żadnych produktów je zawierających. Jednak schematy żywieniowe wegetarian znacznie różnią się od siebie. Niektórzy, określający siebie mianem wegetarian, jednak jedzą ryby, kurczaka, czy nawet czerwone mięso. Osoby te nazywane są semi-wegetarianami.

Laktoowowegetarianie opierają swoją dietę na zbożach, warzywach, owocach, roślinach strączkowych, nasionach, orzechach, produktach mlecznych i jajach. Z kolei laktowegetarianizm wyklucza spożywanie jaj, mięsa, ryb i drobiu. Natomiast dieta wegańska - czyli ściśle wegetariańska, eliminuje jaja, nabiał i inne produkty zwierzęce.

Zazwyczaj w literaturze spotyka się dwa, najczęściej używane sposoby definiowania diet wegetariańskich:
1. Diety wegańskie - diety pozbawione mięsa,
2. Diety wegetariańskie - diety pozbawione mięsa, ale zawierające jaja i/lub produkty nabiałowe.

Przechodząc na jeden z typów wegetarianizmu, warto zapoznać się z zasadami planowania posiłków „vege”.

Sugestie dotyczące planowania posiłków wegetariańskich:

1. Wybierać różnorodne produkty, takie jak pełnoziarniste zboża, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, pestki, oraz opcjonalnie nabiał i jaja.
2. Minimalizować spożycie produktów wysokosłodzonych, o dużej zawartości sodu i tłuszczu, szczególnie tłuszczów nasyconych i tłuszczów typu trans.
3. Wybierać różnorodne warzywa i owoce.
4. Wybierać niskotłuszczowe produkty nabiałowe.
5. Korzystać regularnie ze źródła witaminy B12, a jeśli ekspozycja na światło jest ograniczona, zapewnić sobie regularne przyjmowanie witaminy D.

Polecam przyszłym wegetarianom wizytę u dietetyka, który nauczy, w jaki sposób komponować właściwie zbilansowaną dietę. U wegetarian, często w mniejszych ilościach, niż zapotrzebowanie, spożywane są witamina B12, witamina C, wapń, cynk, żelazo oraz kwas foliowy. Niedobory tych składników są bardzo groźne, dlatego zanim zaczniesz stosować taką dietę, skontaktuj się z dietetykiem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Ch...

Odchudzanie z Garcinia cambogia

Garcinia camobogia to owoc drzewa tamaryndowca. Rośnie w Indiach, Malezji i Afryce, ale jest ceniony  na całym świecie. Wiele badań nad zdolnościami odchudzającymi tego tropikalnego owocu daje obiecujące wyniki! Okazuje się, że przyjmowanie wyciągu z Garcinia cambogia może dawać spektakularne efekty w redukcji oraz utrzymaniu wagi u osób odchudzających się, ale owoce mają również inne właściwości zdrowotne. Składnikiem aktywnym Garcinii jest kwas hydroksycytrynowy , pozyskiwany ze skórki owocu, kształtem przypominającego małą dynię. W krajach orientalnych bezwonny, bezsmakowy proszek ze skórki tamaryndowca wykorzystywany jest od wielu lat jako przyprawa do curry, wędlin oraz napojów smakowych. Poza tym, Garcinia jest ceniona i wykorzystywana w hinduskiej medycynie naturalnej "ayurveda", jako zioło podnoszące poziom witalności całego organizmu - wszystkich narządów i układów. Tradycyjnie stosowana jest w leczeniu reumatyzmu, wrzodów żołądka oraz zaburzeń jelitowych, ...

Dieta Sushi

Chcąc urozmaicić nasz jadłospis, niejednokrotnie sięgamy do innych kultur - kuchnia włoska, grecka, oraz coraz bardziej modna ostatnio kuchnia japońska... Jednym z dietetycznych odkryć tej kuchni jest oczywiście sushi! Czy można jeść sushi będąc na diecie? Jaki wpływ ma jedzenie tej "trendowej przekąski" na nasz organizm? "Beztroskie odchudzanie" Okazuje się, że sushi z powodzeniem może być stosowane jako zdrowy, a jednocześnie "beztroski" program utraty masy ciała. Dlaczego "beztroski" ? Odpowiedź zawarta jest w składnikach, z których przyrządzamy ten przysmak. Sushi to istotnie świetne połączenie węglowodanów (mała porcja ryżu) z chudym białkiem i kwasami Omega - 3 (ryba). Główny składnik tej przekąski to właśnie chude białko, mniej niż połowa to węglowodany oraz ostatni składnik - korzystny dla zdrowia tłuszcz obniżajacy cholesterol i zwiększający tempo naszego metabolizmu. Proporcje tych poszczególnych składników są świetne w diecie od...