Przejdź do głównej zawartości

Czy przytyję jedząc mięso?

Najnowsze badania naukowców wykazują, że spożycie mięsa może być związane ze zmianami naszej wagi - tyciem lub redukcją masy ciała.

Które mięso wybierać, jeśli chcemy zachować dobrą formę, zdrowie i nie przytyć?

WARTOŚĆ ODŻYWCZA MIĘSA

Mięso jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego, które występuje w nim w ilości od 10 do 25%. A białko to najbardziej sycący składnik diety, dlatego większość z nas chętnie zjada mięso. Z kolei tłuszcz mięsa (stanowi od 2 do 30% zależnie od gatunku mięsa) i jego przetworów, np. wędlin, podrobów - ma niewielką wartość żywieniową. Mięsa oraz tłuszczu zwierzęcego nie zaleca się spożywać w dużych ilościach ze względu na działanie miażdżycorodne.
Ważną rolę w żywieniu powinien odgrywać chudy drób, tzn. kurczak czy też indyk. Drób powinniśmy spożywać bez skóry,  ponieważ pod nią gromadzi się spora ilość tłuszczu, ale także zanieczyszczeń.
Czy mięso zawiera węglowodany? Większość gatunków mięsa nie, ale wątroba i nerki zawierają węglowodany w małych ilościach. Nie zaleca się spożywania tych produktów, ze względu na bardzo dużą zawartość cholesterolu - w 100g nawet 400mg! Mięso ma również zakwaszające działanie na nasz organizm.
Jedząc mięso i produkty mięsne dostarczymy naszemu organizmowi witamin z grupy B - witaminy B1, B12 oraz PP, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwoego, mięśni i układu krążenia. Mięso jest dla nas wartościowe, również ze względu na zawartość żelaza, i to dobrze przyswajalnego (uwaga! żelazo lepiej się wchłania w obecności witaminy C, zatem jedząc porcję mięsa nie zpaomnijmy o surówce ze świeżych warzyw!).
Wartość energetyczna mięsa waha się od 70 do 330kcal w 100g produktu.

SPOŻYCIE MIĘSA A MASA CIAŁA - NAJNOWSZE BADANIE

Najnowsze badanie europejskich naukowców opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition z lipca 2010r., poświęcone było sprawdzeniu wpływu spożycia czerwonego mięsa, drobiu i  przetworów na zmianę masy ciała w ciągu 5 lat obserwcji.
W badaniu uczestniczyło aż 103,455 mężczyzn oraz 270,348 kobiet w wieku od 25 do 70lat pochodzących z 10 krajów Europy. Dietę badanych osób oceniano na podstawie specjalnie do tego celu skonstruowanych kwestionariuszy. I jakie były wyniki badań?
Całkowita konsumpcja mięsa była ściśle związana ze wzrostem masy ciała, zarówno u kobiet, jak i mężczyzn, osób z prawidłową masą ciała oraz nadwagą, a także u palaczy i osób niepalących ! Wzrost spożycia mięsa o 250g (np. jeden stek - 450kcal) doprowadzał do przyrostu masy ciała o 2kg po 5 latach badania. Związek dotyczył zarówno mięsa czerwonego, jego przetworów jak i drobiu.

WNIOSEK

Wyniki badania sugerują, że zmniejszenie konsumpcji mięsa może ułatwić utzrymanie stałej masy ciała - a przynajmniej nie jedzmy więcej mięsa niż mówią zalecenia, czyli 2-3 porcje po 150g tygodniowo (według Instytutu Żywności i Żywienia). Zamiast dużych ilości mięsa, lepiej wybierajmy ryby oraz rośliny strączkowe - groch, fasolę, soję, soczewicę. I znów potwierdza się zasada - wszystko z umiarem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Ch...

Odchudzanie z Garcinia cambogia

Garcinia camobogia to owoc drzewa tamaryndowca. Rośnie w Indiach, Malezji i Afryce, ale jest ceniony  na całym świecie. Wiele badań nad zdolnościami odchudzającymi tego tropikalnego owocu daje obiecujące wyniki! Okazuje się, że przyjmowanie wyciągu z Garcinia cambogia może dawać spektakularne efekty w redukcji oraz utrzymaniu wagi u osób odchudzających się, ale owoce mają również inne właściwości zdrowotne. Składnikiem aktywnym Garcinii jest kwas hydroksycytrynowy , pozyskiwany ze skórki owocu, kształtem przypominającego małą dynię. W krajach orientalnych bezwonny, bezsmakowy proszek ze skórki tamaryndowca wykorzystywany jest od wielu lat jako przyprawa do curry, wędlin oraz napojów smakowych. Poza tym, Garcinia jest ceniona i wykorzystywana w hinduskiej medycynie naturalnej "ayurveda", jako zioło podnoszące poziom witalności całego organizmu - wszystkich narządów i układów. Tradycyjnie stosowana jest w leczeniu reumatyzmu, wrzodów żołądka oraz zaburzeń jelitowych, ...

Dieta Sushi

Chcąc urozmaicić nasz jadłospis, niejednokrotnie sięgamy do innych kultur - kuchnia włoska, grecka, oraz coraz bardziej modna ostatnio kuchnia japońska... Jednym z dietetycznych odkryć tej kuchni jest oczywiście sushi! Czy można jeść sushi będąc na diecie? Jaki wpływ ma jedzenie tej "trendowej przekąski" na nasz organizm? "Beztroskie odchudzanie" Okazuje się, że sushi z powodzeniem może być stosowane jako zdrowy, a jednocześnie "beztroski" program utraty masy ciała. Dlaczego "beztroski" ? Odpowiedź zawarta jest w składnikach, z których przyrządzamy ten przysmak. Sushi to istotnie świetne połączenie węglowodanów (mała porcja ryżu) z chudym białkiem i kwasami Omega - 3 (ryba). Główny składnik tej przekąski to właśnie chude białko, mniej niż połowa to węglowodany oraz ostatni składnik - korzystny dla zdrowia tłuszcz obniżajacy cholesterol i zwiększający tempo naszego metabolizmu. Proporcje tych poszczególnych składników są świetne w diecie od...