Przejdź do głównej zawartości

Humus - zdrowy orientalny przysmak ?

Hummus to przysmak z Rejonu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Jego głównym składnikiem jest ciecierzyca - orientalna odmiana grochu (wyjątkowo bogata w białko) z dodatkiem pulpy sezamowej, która nadaje jej niepowtarzalny smak.
Najlepiej smakuje z pieczywem typu "Pita", "Ciabatta" lub w wersji light - tzn. z pokrojonymi kawałkami warzyw.
Hummus to świetny produkt dla wegetarian, ale nie tylko - także dla wszystkich, którzy po prostu dbają o swoje zdrowie i uważają na to, co jedzą. Jeśli chodzi o dietę wegetariańską, humus stanowi bardzo dobre źródło kalorii - 100g humusu przygotowywanego w domu  to 177kcal. Produkt ten to skoncentrowane źródło witamin i składników mineralnych.
Jednak spośród wszystkich cennych składników odżywczych, humus jest bardzo dobrym źródłem manganu i witaminy B6. I tu ciekawostka: mangan spełnia wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Przede wszystkim działa aktywująco na enzymy, które biorą udział w przemianie witamin. I tak, jeśli brakuje manganu w naszej diecie, to tylko 20% witaminy C pochodzącej z warzyw i owoców zostanie przyswojone przez organizm - i nie ważne ile ich zjemy!  Mangan odżywia nerwy i mózg, zatem humus jest bardzo dobrym produktem dla osób, które ciężko pracują, osób uczących się. Niedobór manganu powoduje wiele objawów, które odczuwane są przez wiele osób: pesymizm, zniechęcenie czy bóle stawów czy szmery w uszach - dlatego humus jest szczególnie polecany w tych dolegliwościach. Ze względu na to, że jest to produkt pochodzenia roślinnego, nie zawiera cholesterolu. Witamina B6 z kolei wzmacnia nasz układ odpornościowy - więc jedzenie humusu naprawdę przynosi korzyści dla naszego zdrowia.
Ponadto, hummus ma niski indeks glikemiczny - zatem jest bardzo sycący i powduje niewielki wzrost poziomu glukozy we krwi, co jest ważne dla diabetyków.
Hummus można zrobić samodzielnie w domu, ale jest także wersja dla "leniuchów" - gotowy hummus możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością, np. humus z papryką smakuje świetnie, to bardzo zdrowa przekąsa. Ale UWAGA! osoby odchudzające się muszą wziąć jak najbardziej pod uwagę kaloryczność hummusu - w 13% składa się on z tłuszczu. Zatem zdrowo, ale z umiarem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cherimoya (cukrowe jabłko) - 10 zalet jedzenia

Cherimoya to owoc bardzo mało znany w Polsce, ale coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach. Jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.  Cherimoya to tropikalny wiecznie zielony krzew uprawiany w Ameryce Północnej oraz Południowej. Owoce tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego warto jeść je samodzielnie, nie dodając do placuszków, deserów czy sałatek. Jest bardzo soczysty i ma miękką konsystencję, przypominającą banana czuy lody. Jest pyszny - niektórzy jego smak porównują do bitej śmietany! Cherimoya ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C, dlatego warto po niego sięgać jesienią i zimną. Zwalcza infekcje i podnosi odporność. Poza tym zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny i zwalczają komórki nowotworowe. Owoc Ch...

Odchudzanie z Garcinia cambogia

Garcinia camobogia to owoc drzewa tamaryndowca. Rośnie w Indiach, Malezji i Afryce, ale jest ceniony  na całym świecie. Wiele badań nad zdolnościami odchudzającymi tego tropikalnego owocu daje obiecujące wyniki! Okazuje się, że przyjmowanie wyciągu z Garcinia cambogia może dawać spektakularne efekty w redukcji oraz utrzymaniu wagi u osób odchudzających się, ale owoce mają również inne właściwości zdrowotne. Składnikiem aktywnym Garcinii jest kwas hydroksycytrynowy , pozyskiwany ze skórki owocu, kształtem przypominającego małą dynię. W krajach orientalnych bezwonny, bezsmakowy proszek ze skórki tamaryndowca wykorzystywany jest od wielu lat jako przyprawa do curry, wędlin oraz napojów smakowych. Poza tym, Garcinia jest ceniona i wykorzystywana w hinduskiej medycynie naturalnej "ayurveda", jako zioło podnoszące poziom witalności całego organizmu - wszystkich narządów i układów. Tradycyjnie stosowana jest w leczeniu reumatyzmu, wrzodów żołądka oraz zaburzeń jelitowych, ...

Dieta Sushi

Chcąc urozmaicić nasz jadłospis, niejednokrotnie sięgamy do innych kultur - kuchnia włoska, grecka, oraz coraz bardziej modna ostatnio kuchnia japońska... Jednym z dietetycznych odkryć tej kuchni jest oczywiście sushi! Czy można jeść sushi będąc na diecie? Jaki wpływ ma jedzenie tej "trendowej przekąski" na nasz organizm? "Beztroskie odchudzanie" Okazuje się, że sushi z powodzeniem może być stosowane jako zdrowy, a jednocześnie "beztroski" program utraty masy ciała. Dlaczego "beztroski" ? Odpowiedź zawarta jest w składnikach, z których przyrządzamy ten przysmak. Sushi to istotnie świetne połączenie węglowodanów (mała porcja ryżu) z chudym białkiem i kwasami Omega - 3 (ryba). Główny składnik tej przekąski to właśnie chude białko, mniej niż połowa to węglowodany oraz ostatni składnik - korzystny dla zdrowia tłuszcz obniżajacy cholesterol i zwiększający tempo naszego metabolizmu. Proporcje tych poszczególnych składników są świetne w diecie od...